RAHULAULIK: «Ma laulan rahust ja armastusest, inimkonnana kooseksisteerimisest,» räägib bändi Etran Finatawa ninamees Alhousseini Mohamed Anivolla, keda ärritab praegune olukord Ukrainas: «Ma ei näe selles õiglust.»Foto: ALDO LUUD
Inimesed
28. juuli 2014, 07:00

Ansambel Nigerist: "Muusika on kunst, see on looduse ja hinge hääl!" (1)

Kui Alhousseini Mohamed Anivolla kodumaalt Nigerist Malisse emigreerus, otsustas ta luua muusikat, mis tutvustab võõral maal tema päritolu. Seda teeb ta nüüd bändis nimega Etran Finatawa, otsetõlkes "traditsioonide tähed".

Folgile kutsuti mehed esimest korda ja nii kui nad oma osavõtust teatasid, tituleeriti nad kohe seekordse folgi kõige kaugemalt pärit esinejaiks.

Kui me Alhousseiniga kokku saame, rullib ta endale parajasti suitsu ja avastab kohe, et paber on puudu. Sorin pisut kotipõhjas ja leian ühe. Mees nuusutab liköörimaitselist tubakapaberit ja kiidab selle siis heaks – sobib suitsetada küll!

Alhousseinile ja kogu tema ansamblile paistab Eesti lõõskav juulipäike meeldivat. "Siin on väga mõnus ja värskendav, kodus on palju kuumem," sõnab Alhousseini lõbusalt. Peamiselt Jimi Hendrixi ja Carlos Santana muusikat austav folklorist on veendunud, et läbi enda loomingu suudab ta maailma kas või natukene paremaks muuta.

"Minu töö on muusika uurimine"

Mehe soovi taga maailma muuta on asjaolu, et Alhousseini kodumaal Nigeris on elu läinud viimasel ajal kehvemaks. Kui varem olid seal inimestel mitmesajapealised karjad, mõnel isegi tuhatkond looma, siis nüüd aetakse läbi 10–15 kitse, kaameli, lamba või lehmaga.

"Aga meie inimesed hindavad traditsioonilist elamist, nad üritavad läbi ajada sellega, mis neil on," kirjeldab ta.

Alhousseini ise on nüüdseks täiskohaga muusik:

"Minu töö on muusika ja kultuuripärandi uurimine." Mees on silmnähtavalt rõõmus, et on neid väheseid, kes elavad ära oma kultuuri elus hoides.

"Muusika on kunst, see on looduse ja hinge hääl."

Pärast kaht kuud mööda maailma tuuritamist on Etran Finatawa mehed olnud 14. juulist saati Eestis, sõitnud siin ringi ning tutvunud meie maa ja inimestega.

"Rohelus ja paksud metsad – teie loodus on imeline," hõiskab Alhousseini. Folgi publikut hindab ta kõrgelt:

"Mulle meeldib, kui inimesed on rahulikud, lõõgastunud ja mulle kaasa elavad."