MITMEKÜLGNE MEES: Festivali peaesineja, hindust ameeriklane Rudra Shivanada töötas aastakümneid elektroonikainsenerina infotehnoloogiapealinnas Silicon Valley’s. Nüüd on ta pühendunud vaimsele teekonnale.Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
28. juuli 2014, 07:00

"Joogameistri ülesanne on süüdata tuli teie sees!" (4)

Joogafestivalil pandi om-i ümisedes oma keha pillina helisema

Haapsalu linnuse hoovi sissepääsu palistavad igavest tarkust jagavad sildid. "Isegi kui sa oled õigel teel, sõidetakse sust üle, kui sa seal liiga kaua vedeled," õpetab üks. "Selleks, et tasakaalu hoida, tuleb edasi liikuda!" kuulutab teine. Igati paslikud sõnumid, millega juhatada sisse rahvusvaheline joogafestival "Heli ja vaikus".

Kuigi samal nädalavahetusel võõrustab Haapsalu kant üht teistki suurüritust – elektroonilise muusika pidu "Airport Jam" – mõistab iga lapski esimesest pilgust, keda linnakülalistest huvitab heli-, keda joogakunst. Joogainimese tunneb ilmeksimatult ära sellest, et tal on kaenlas kokkurullitud värviline matt.

"Ühes gongis peitub terve universum."

Kohe sissepääsu lähedal murukünkal madistab oma pillidega Almer Jansu, kelle leivanumbriks on tervendavad gongihelid. Nende idamaiste instrumentidega on ta harjutanud oma 7-8 aastat, tudeerinud koguni välismaa meistrite käe all.

"Ühes gongis peitub terve universumi ehitus," kiidab pille helluse ja uhkusega silmitsev mees. Kõrvuti seisavad kaks suurt valgevasest valmistatud gongi, üks on pühendatud Uraanile, mis sümboliseerib loovust ja innovatsiooni, teine Merkuurile, mille päralt on suhtetasand.

Jansu näitab ette. Ettevaatlikult paitab ta gonge nahkse pulgaga, manades kõrvadesse kõhedusttekitavalt sürreaalsed helid.

"Nendega saame muuta aja ja ruumi suhet, aju võnkesagedus muutub," seletab ta taustaks.

Ja aimates otsekui provotseerivat küsimust, jätkab ta kohe: "Kirikuisad ütlevad, et gongimäng on new age (uus vaimsus – J. M.), aga tegelikult on nad seda ise! Need gongid pärinevad 5000 aasta tagant. Aga kui vana on kristlus? Umbes kaks tuhat aastat!"

Jansu veenab: gongidega tegelemiseks ei pea olema "uhhuu"! Samas kulub algajale gongimängijale marjaks ära väikene stardikapital – ühe korraliku suurema pilli eest tuleb välja käia ligi tuhat eurot.

"Igaühes teist on pühadus!"

"Namaste!" tervitab joogalisi pealavalt pika habemega ja indiapärases hõlstis mees. Tema on Rudra Shivanada, festivali peaesineja, aukülaline ja mees nagu orkester. Kahe lapse isa, õigusteaduste doktor Shivanada – haritud ka elektroonika ning ärijuhtimise vallas – töötas enne vaimsele teele asumist 28 aastat Ameerikas Silicon Valley’s.

Shivanada õpetussõnu kuulama tulnud huvilised heidavad lõõskava päikese käes ootusärevalt joogamatile pikali.

"Namaste – see tähendab, et me kummardame igaühes teist oleva pühaduse ees!" kuulutab mahedahäälne guru, kelle jutt tõlgitakse jooksvalt ka eesti keelde.

Mees jätkab innustavalt: "Teis peitub potentsiaalselt palju rohkem, kui te oskate arvata!"

Mis on jooga eesmärk? Kasvada ja olla maailmaga rahul. Kindlasti ei ole jooga religioon. Religioonis peab inimene uskuma kellegi teise juttu, joogas usaldatakse ainult seda, mida omal nahal koged.

"Joogameistril pole muud tarvidust, kui süüdata tuli teie sees!" õpetab Shivanada.

Filosoofilised mõtterajad ja troopiline päike rammestavad publikut. Virgutakse praktilise ülesande ajaks: üheskoos tuleb retsiteerida püha sanskritikeelset sõna "om!"

Eri tempos ja mitmesuguse intonatsiooniga. Shivanada laulab ette, teised proovivad korrata.

"Meie kehad on muusikainstrumendid, mille saab panna om-i abil helisema!" hõiskab Shivanada.

Algus on tempokas. "Om, om, om, om!" korrutab guru haukuval hääletoonil. Järgneb vaikusehetk. Uuesti võetakse ümin üles tasasemalt. Vahelduva intonatsiooniga, lühema "o" ja pikema "m"-iga ning vastupidi. Kuni lõpuks jõuab kätte jõuab vaikus.

PS!

Publikut silmitsedes võib veenduda, et sugugi mitte kõik joogafestivali külalised ei otsi lämmatava palavuse käes värskendust ainuüksi vaimsetest abivahenditest. Laia telgi all istuv paarike ulatab janukalt käest kätte kaheliitrist plastmassist pilsneripudelit.