TULEB TUTTAV ETTE? Jänes Adalbert üritab näpata Lotte isa leiutiste jooniseid. Just nagu filmis. Foto: Laura Oks
Inimesed
26. juuli 2014, 13:00

Heiki Ernits: "Ma magaksin hea meelega ühe öö Lotte tornis ja teise öö seal vastas lahtise katuse all." (10)

Õigupoolest eile Lottemaad ei avatudki. Sest tegelikult on see kogu aeg olemas olnud. "Teie seda lihtsalt ei näinud, sest ei olnud leiutist, millega pärisinimesed saaksid Leiutajateküla näha ja meile külla tulla," rääkis Lotte oma avakõnes.

Eile hommikul sai aga leiutis valmis ja nüüd on kõigil vaba voli minna külla Heiki Ernitsa ja Janno Põldma loodud tegelastele.

Pärnumaa metsade vahele Tahkuranda on kerkinud üks seninägematu küla. "Nagu muinasjutt saaks tõelisuseks! Tänasel päeval on läinud nii paljude inimeste ja väikeste laste unistused täide, et selle eest peaks Nobeli preemia andma!" rõkkab Vanemuise teatris Lottet mänginud Gerli Padar rõõmust.

Laulja tunnistab, et Lottemaale saabudes oleks ta nagu koju jõudnud – nii sügavale südamesse on pugenud talle teatriroll.

Leiutajateküla igas hoovis askeldavad lõbusad tegelased, kes tutvustavad külalistele oma kodumaja põnevaid nurgakesi, mängivad lastega ja räägivad neile enda igapäevaelust. Jänes Albert keksib rõõmsalt keskväljaku poole, Lotte näitab lastele, kus täpselt asub tema isa leiutamiskuur, kass Bruno demonstreerib vändatavat lõõtspilli.

Igalt poolt võib avastada Leiutajateküla elanike hullumeelseid ja põnevaid vaimusünnitisi. Lotte seiklustest tuttavatel masinatel on kõik kangid-nupud tõmbamiseks ja vajutamiseks ning seda võimalust juba kasutamata ei jäeta.

Lotte looja Janno Põldma, kellel koos Heiki Ernitsaga mõlkus teemapargi rajamise mõte meeles juba aastaid, leiab, et valminud Lottemaa on unistatust suuremgi. "Kui ta nüüd valmis on, siis ta on palju rohkem kui me arvasime," räägib Põldma ning lisab, et avastamisrõõmu jätkub temalegi küllaga.

Uue kogemuse ootel on ka Heiki Ernits. "Ma magaksin hea meelega ühe öö Lotte tornis ja teise öö seal vastas lahtise katuse all."

Filmile "Leiutajateküla Lotte" muusika loonud Sven Grünberg imestab samuti Lottemaa tõetruu atmosfääri üle: "See näeb isegi võimsam ja huvitavam välja, kui ma ette kujutasin. Kui tore, et meie, nüüd juba vanad taadid, suudame lastele anda midagi sellist, mida meil kahjuks ei olnud."