Jaan Arder (26. veebruar 1952 – 24. juuli 2014)Foto: Arno Saar
Inimesed
26. juuli 2014, 09:00

Ivo Linna: "Jaan Arder oli kindlasti Apelsini tugisammas" (4)

Jaan Arder (26. veebruar 1952 – 24. juuli 2014)

 

Klassikalise koolitusega laulja elutööks jäid Apelsin ja Hortus Musicus.

"Isa oli suurepärane ja väga andekas muusik, kes kõike tegi südamega ja põhjalikult. Kui hakkasin Tartus prantsuse ja itaalia keelt õppima, küsis ta sageli abi oma Hortus Musicuse laulude tõlkimisel ja hääldamise asjus," meenutab üleeile ootamatult siitilmast lahkunud ja ennast Apelsinis ning Hortus Musicuses rahva südamesse laulnud Jaan Arderit tema tütar Helin-Mari Arder.

"Ansambel Apelsinita ja nende muusikata ei kujutaks ma oma lapsepõlve ette. Kui isa oli nendega kontserdituuril, kuulasime alati suure igatsusega raadiost laule "Capri saar" ja "See viis". Nii kahju, et isa solistina eriti publiku ette ei jõudnud – tema sooja tämbriga hääl ning lavaline sära oleks kindlasti rohkem tähelepanu väärinud," usub Jaan Arderi tütar ja endki lauljana tõestanud Helin-Mari.

"Oh issand, rääkisin Jaaniga alles kaks päeva tagasi. Oh, kurat, mis sa selle peale ikka oskad öelda," on Ivo Linna esimesest ehmatusest oimetu, kui kuuleb (ajakirjanikult) kauaaegse ansamblikaaslase ja sõbra Jaan Arderi lahkumisest neljapäeva õhtul.

"See on nüüd selline tavaline ja lausa piinlikult trafaretne jutt, unustamatu, aga kui sa oled noorpõlves olnud ühe inimesega pea päevast päeva koos viis aastat, mil ma Apelsinis olin, on muljed väga tugevad ja elavad," ütleb Linna, kelle tutvus Jaan Arderiga saigi alguse ansamblis Apelsin.

"Teadsin küll varem tema venda Otti, aga Jaaniga sain ma tuttavaks just 1974. aastal Apelsinis. Oleme koos kõvasti tööd teinud, palju ringi sõitnud, pidutsenud ja pikki vestlusi maha pidanud. Eriti armsad olid need hetked, kui käisime Hiiumaal. Vennad Arderid olid ju Aino Kalda sugulased ning me käisime Apelsinigagi tihti Aino Kalda suvemajas Kassaris, kus sai koos mõnusalt aega veeta, kriketit mängida. Need hetked tulevad eriti eredalt meelde," kerivad Linnale ette esimesed emotsionaalsed mälupildid Jaan Arderiga veedetud aegadest.

"Minu teada ta kahjuks viimased pool aastat selle kambaga enam koos ei mänginud, mis tegelikult tähendas, et Apelsini enam ei eksisteerinud," ütleb Linna siinkohal välja karmi tõe.

"Jaan oli selle bändi jaoks sedavõrd tähtis liige, et ilma temata seda ansamblit ette ei kujuta. Apelsinist on palju rahvast läbi käinud, aga Arder oli kindlasti selle kollektiivi tugisammas. Lisaks valdas ta klassikalise kooli lauljana väga põhjalikult oma häält. Üks paremini tehnilist poolt valdav laulja, keda mina oma elus olen kuulnud, pluss sinna juurde väga oskuslik kitarri-, viiuli- ja mandoliinimäng. Nii et suurepärane muusik, tõepoolest suurepärane muusik," ohkab Linna südamest.

"Isegi kui tahaks Jaani kohta midagi halvasti öelda, oleks see ikkagi võimatu, sest ta lihtsalt oli erakordselt hea inimene. Erakordselt abivalmis ja lahke. Ning meie omaaegse Apelsini raamatupidamine oli tema õlul, sest ta oli väga täpne ja korrektne inimene," mäletab Ivo Linna, kes lahkus Apelsinist juba 1980. aastal.

"Aga me suhtlesime ikka edasi."

"Aasta oli vist 1974, kui Jaan Hortus Musicusse tuli," mäletab vanamuusikaansambli Hortus Musicus laulja ja löökpillimängija Riho Ridbeck.

"Vahepeal oli Jaan küll Apelsinis, aga siis tuli ta tagasi ning jäi meiega kuni 2009. aastani. Hortuse 35. aastapäeva juubelil oli ta meiega veel laval, pärast seda aga lahkus ta ansamblist. Üheks põhjuseks oli see, et ta hääl ei pidanud sellisele pingele enam vastu," ütleb Ridbeck.

"Eks seal oli ka muid põhjuseid, aga see oli rohkem tema isiklik asi. Põhipõhjus oli ikkagi hääles, sest Hortuses on hääle koormus väga suur. Esiteks laulame me ilma mikrofonideta suurtes saalides ning selge, et see nõuab suurt pinget," teab Hortus Musicuse laulja.

Suurepärane partner laval

"Oma ande tipul oli ta aga suurepärane laulja, andekas ja loominguline, hea näitlejaoskustega partner, sest meil oli ja on tihti lavastuslikke esinemisi, kus igal muusikul on oma väike roll. Selles mõttes oli ta laval väga hea suhtleja ja seega ka hea partner."

Ridbecki sõnul väljaspool lava nad eriti kokku ei puutunud, selleks polnud lihtsalt aega. "Et ma juhatan ka Püha Vaimu Koguduse Kammerkoori, siis viimati kohtusimegi rohkem kui aasta tagasi, kui ta käis ühel suuremal teenistusel abiks laulmas," meenutab Riho Ridbeck.

Arder: läbi ja lõhki muusik

Jaan Arder õppis Tallinna Muusikakeskkoolis ning Tallinna Riiklikus Konservatooriumis laulu erialal. Ta laulis ansamblites Hortus Musicus, Apelsin, Lust Fest ja Elavad Klassikud. Apelsiniga laulis linti sellised legendaarsed lood nagu "Armurõõm", "See viis" ja "Capri saarel". Lisaks laulmisele mängis Arder ka mitmesuguseid pille: kitarri, mandoliini, steelkitarri ja mitut muud instrumenti.

Täpselt kümme aastat tagasi lahkus siitilmast Jaan Arderi kirjanikust vend Ott Arder, kes muu hulgas kirjutas laulutekste ka Apelsinile.