PLATSIS: Kui 2012. aastal oli Tallinna lauluväljakul kontsert «Back to the 90s», oli enesestmõistetavalt kohal ka Sabrina Salerno. Ta tuleb nüüd jälle. Seekord ööklubisse.Foto: Teet Malsroos
Saund
27. juuli 2014, 13:00

Uputab! Uputab! Retrostaare sajab Eestisse kui oavarrest (14)

"Ma ostsin selle Smokie pileti ära," kuulutas mees selle kuu esimestel päevadel valjuhäälselt ühes Põlvamaa külavahebussis.

"Kui keegi oleks mulle 1987. aastal öelnud, et Intsikurmu laululaval esineb Smokie, oleks ma seda isikut ullikeseks pidanud. Kuigi, kahtlus jääb ka nüüd – äkki on tegemist külameeste naljaga või mingi tribuutbändiga, kes tavaliselt esineb laevadel. Muidugi, ilmselt pole praegune Smokie enam ka see, mis 1987. aastal," kirjutas lugupeetud meediategelane oma Facebooki kontol.

Tõsi, aga isegi sel mainitud 1987. aastal polnud Smokie enam see.

Inglismaalt Bradfordist pärit Smokie kirkaimad hetked jäävad hoopis aastasse 1977, kui nende lugu "Living Next Door To Alice" oli populaarne nii Suurbritannias kui ka USAs. Tarmo Pihlap tegi loost üsna kiiresti ka eestikeelse variandi. Hitte on neil teisigi. Nii laotas äsjasel Smokie kontserdil Põlva linna servas Intsikurmus kassipildiga pleedi murule 60. aastates vanahärra, kes enda sõnul ootas kõige rohkem, et lavalt kõlaks "Oh Carol". See siis Suurbritannias hitt aastal 1978.

Intsikurmu lauluväljaku lõhki (korraldajate andmetel 4000 vaatajat – pilet kohapeal 15, eelmüügist 12 eurot) müünud Smokie on vaid üks kild sel suvel Eestit tabanud retrostaaride uputusest. Tihtipeale ei ole nende kontserdipaigaks enam mitte Tallinna lauluväljak, Saku suurhall ega isegi mitte Nordea kontserdimaja. Nad lepivad vähemaga – Pärnu Vallikäär, Võsu, Lohusalu, mõni ööklubi siin või seal.

Retrostaaride valik meenutab 1970ndate või 1980ndate teismelise salmikut või seina voodi kohal, mis sisaldas pleekinud väljalõikeid Poola ja Saksa DV ajakirjadest. Sekka ehk ka mõni kirkam pilt soomlaste Suosikkist.

Nii on Eestisse maandumas veel lähema kuu jooksul Bonnie Tyler ja Sandra, Tallinnas annab ööklubikontserdi Sabrina. Ida-Virumaa kaevurite päeva nael on 1980ndatel kuulsusesära nautinud Secret Service Rootsist.

Igal aastal kohal

Pilk Põlva Intsikurmu lauluväljakule tõestab, et muusikamänedžer Aarne Valmis on sedapuhku jälle märki tabanud. Parkla on autosid nii triiki täis, nagu oleks algamas suuremat mõõtu laulupidu. Rahvast voorib lakkamatult. Pisut koomale tõmbub rongkäik vaid siis, kui teed nõuab esinejate valge mikrobuss, mida turvab autotäis mehi. "Staarid tulevad! Staarid tulevad!" kihiseb rahvamass.

Pool tundi enne väljakuulutud algust pole ükski pingijupp enam vaba. Kõik on täis. Soojendusmuusika (Vitamiini "Linda", Fixi "Tsirkus", Suveniiri "Mandoliinid öös") saatel otsivad endale mäeveerul paremaid platse need, kes kodust targu tekikesed kaasa võtnud. "Kas meie mahume siia vahele ära, mul tuleb kolm tüdrukut ka veel?" pärib üle 50aastane mees teistelt, kui ruudulise teki tihkelt täidetud mäele maha laotab. Tulevad ka lubatud tüdrukud – kirjutes kleitides ja kihistavad 50aastased prouad.

Noorem rahvas, sülelapsed kaasas, sätib end lava ette näppu viskama ja tantsu lööma. "Siin on meil täna pidu, te kõik peate kaasa laulma!" nõutab Smokie lavale ilmudes.

Muu hulgas kõlab staaride suust hüüdeid "I love you Polva!" ning hoolikalt selgeks õpitud "Aitäh!".

"Mulle nad lapsepõlves meeldisid ning eks inimene ole ikka vahel nostalgiline," tähendab Valmis ja kirjeldab, kuidas kontserdipäeval tippisid lauluväljakule kaks ligi 80aastast vanadaami, kes palusid malbelt luba endale Smokie kontserdile kohad kinni panna.

"Kui olin 15aastane, poleks ma eales uskunud, et teen nende meestega koos kontserti," tõdeb Valmis, kes ka möödunud aastal Smokie Eestisse esinema tõi.

"Paljud sõimavad, mis kuradi bänd see üldse on, aga kui mõelda, palju on sel bändil hitte, mida inimesed teavad – 20–30 superhitti!"

Ehkki ka sügisel esineb Tallinnas Smokie, pole see kaugelt sama bänd, mis Intsikurmus poolteist tundi nonstopis esineb. "See, mis mängib Intsikurmus, on Smokie," teab Valmis.

"See, mis tuleb Saku suurhalli, on Chris Normani bänd. Tõsi küll,

Smokies on praegu vaid üks mees algkoosseisust – bassimees Terry Uttley, aga ülejäänud on ka juba 20 aastat koos olnud."

Chris Normani bänd käib muide Eestis sama regulaarselt nagu jõuluvana, ka eelmise aasta lõpus oli tal Tallinnas kontsert. Sel aastal on neid koguni kaks: novembrikuus on Norman koos oma bändiga Nordea kontserdimajas (pilet 25,50– 65,50 eurot), detsembris kõlab tema hele hääl ühiskontserdil Thomas Andersiga Saku suurhallis (pilet 19–39,20 eurot). Vana kulla hind.

Kes on kes?

See, et Smokie Intsikurmus üles astub, pole Valmise meelest mingi ime: "Kui sul on miljon eurot, võid endale ka Justin Bieberi koju kutsuda."

Kui mullu Lohusalus Smokie kontsert läbi sai, pani Valmis tähele, et igas teises autos kuulati ka pärast kontserti Smokiet. Intsikurmu etteaste järel, kui puseriti pargitud autod end eri suundadesse pulmarongina teele sättisid, kuulati nii mõneski masinas Põlva kohaliku Marta raadio intervjuud bändiga. Seda andsid raadioinimesed eetrisse kaks korda järjest.

Kui Smokie puhul võib kogenematul kuulajal hõlpsasti järg käest ära kaduda, siis 1970. aastate diskobänd Boney M on veelgi keerulisem nähtus.

"Boney M-e on vist neli erinevat, kolme olen ma Eestis oma silmaga näinud ning ühega isegi samal laval esinenud," ütleb Star FMi hommikuprogrammi juht ja muusikaekspert Allan Roosileht.

Seletus Boney Mi anomaaliale – igaüks ansambli algkoosseisu liikmest on teatud aegadel ringi tuuritanud oma Boney Miga. Meessolist Bobby Farrell suri 2010 Peterburis oma Boney Mi tuuril olles südamerabandusse, sel aastal on vähemalt üks Boney M taas liikvel, eestvedajaks üks neist naistest, kes kuulus ansamblisse ka selle hiilgeaegadel.

Niisiis kuldreegel number üks: retrostaari puhul ei saa kunagi kindel olla, mis tuntud nime taga peidus on.

Esileedid ei kao

Kui Bonnie Tyler 1993. aasta ühe esimese lääne staarina talvel Tartus käis, siis pealkirjastas kriitik Tõnis Kahu kontserdiarvustuse "Iga prohvet on kuulus me maal", viidates sellele, et Eestis maailmastaarina (eksklusiivintervjuud Ikarus-bussi tagaistmel valitud ajakirjanikele, turvameeste rivi) reklaamitud rokidaami parimad päevad olid siis juba üksjagu aega möödanik.

Veelgi lakoonilisema pealkirja pani Liivimaa Kroonika: "41aastane Bonnie esines rahvale".

Toona kohustuslikult pidulikesse kleitidesse ja mustadesse ülikondadesse riietunud publik hoidis end kramplikult toolidel ja suuremat soojenemist ega saali ühisrokkimist ei toimunud. Ajad olid sellised.

Sel suvel tähistas Bonnie Tyler juba 63. sünnipäeva ning esimese Tartus käigu järel on ta teinud mõned ebaõnnestunud come-backid, põrunud Eurovisionil Inglismaad esindades ja tuuritanud mitmetel retrostaaride tuuridel eri riikides. Nüüd kuulutavad korraldajad, et Lohusalu sadamasse saabub rokimaailma esileedi.

Kuldreegel number kaks: topelt ei kärise, retrostaaridest ei saa kunagi küllalt.

Briti 1990. aasta ühehitibänd Londonbeat oli paari nädala eest peaesinejaks Jõhvis, suvehakul oli sama kooslus kohal Tallinnas Raekoja platsil tasuta kontserdil. Vaata ka: Smokie ja Chris Normani iga-aastased külaskäigud.

Poole Modern Talkingu laulupidu

Kui pool Modern Talkingust ehk Thomas Anders aastal 2007 Saku suurhallis kontserdi andis, kirjutas kriitik Andres Keil pärast piinarikast kohtumist 80. aastate popiga, et kui keegi oleks talle 20 aastat tagasi, siis, kui "Kitsas kingas" möllasid noornäitleja Peeter Oja Thomas Andersi ja noornäitleja Andrus Vaarik Dieter Bohlenina, öelnud, et ta saab laulvast Thomas Andersist poolteise meetri kauguselt pilti teha, poleks ma seda uskunud. Samavõrd vähe oleks keegi aastakümned tagasi uskunud, et ühel heal päeval on toosama

Anders kohal Toila Oru pargis. Kaevurite päev. "Rahvapeo peaesinejaks on meie aja üks suurimaid staare – ansambel Modern Talking eesotsas bändi legendaarse frontmani Thomas Andersiga," kõlab reklaamlause 2013. aasta augustikuus ning toob Toila Oru parki peale kaevurite kohale otsatu hulga inimesi. Rahvapidu on tasuta. Arve maksab Viru Keemia Grupp.

Aga seal see kunagine pikajuukseline unelmatemees on. Saabub tiidsal sammul hea mitme turvaja saatel, ehkki naljalt ei tunne ükski tuhandetest pidulistest teda äragi. Metsik inimsumm ummistab lavaesise ja mäenõlva. Astumise kohta seal ei ole. Hilisemad tulijad võivad kunagist iidolit piielda kaugelt puude vahelt, kuid sealgi on rahvast ülemäära palju. Vanameister teeb auga ära selle, mida temalt oodatakse – kostavad kõik Modern Talkingu hitid, publik saab veidi puusa nõksutada ja kaasa jaurata. Pausi Anders ei tee. Lõppakordiks on ilutulestik. Pärast seda kulgevad Toilast Kohtla-Järve ja Jõhvi suunas katkematud autorivid. Poole Modern Talkingu laulupidu on korda läinud.

Siit kolmas reegel: see retrostaar, keda sa tunned vanast videost või lapsepõlves sirvitud ajakirja pildilt, ei pruugi enam üldse selline välja näha. Võtame näiteks Sabrina, kes esineb augustikuus Tallinnas – vaevalt purskab temast sellise jõuga seksi nagu "Boys, Boys" videos, sest ta on siiski 46aastane väärikas daam.

Kõik ei ole ühte väravasse

Star FMi hommikuprogrammi juht ja muusikaekspert Allan Roosileht ütleb, et retrostaaride kõrval on meil pidevalt valida ka muud. "Alles käis siin Patti Smith, meil oli Robert Plant ja Tom Jones, tõelised legendid, kes käisid ka üksteise kontserte vaatamas," ütles ta.

"Meil oli David Guetta, kes oli ka Soomes kuulsa Ruisrocki festivali peaesineja."

Tema sõnul võiks ajas kerida mõnikümmend aastat tagasi, kus kõik külapulmad ja sünnipäevad mängis üks ja sama ansambel, kellel täpselt ühed ja samad lood, ikka "Vana jõgi" ja "Alice" ja nii edasi. "Siis oli pilt palju ühekülgsem kui nüüd," tõdeb ta.