Foto: ARNO SAAR
Inimesed
25. juuli 2014, 07:00

Kes on Viljandi folgi vanimad esinejad? Kes noorimad? Milline on suurim pill? (2)

Tänavuse Viljandi pärimusmuusika festivali avapauk tehti eile tantsulise avanumbriga. Aga kes on folgi noorim esineja, kes mängib väikseimal instrumendil ja mitu WC-paberirulli folgilised kasutavad? Toome teieni 15 fakti folgist.

Folgifakt 1

Tänavu on kõige pikema rännaku ette võtnud Nigerist pärit ansambel Etran Finatawa. Ansambel koosneb tuareegi ja wodaabe hõimu liikmetest, kes kombineerivad traditsioonilisi instrumente ja elektrikitarre. Paljud nende hõimude liikmed rändavad siiani kaamelite, veiste, lammaste, kitsede ja eeslitega, otsides karjamaid Lõuna-Sahara ääremaadel.

Folgifakt 2

Kõige vanemad folgilised on sel korral avamisel üles astuv grupp vahvaid vanaisasid.

Folgifakt 3

Kõige nooremaid folgilisi näeb festivali lisaprogrammis rohelisel laval. Viiuldajate ansambel Tuuleviiul koosneb 5–19aastastest lastest, kes on pillimängu õppima hakanud juba õige varakult. Kõige enam armastab Tuuleviiul siiski folkmuusikat mängida. Tuuleviiulit saab näha laupäeval kell 16.

Folgifakt 4

Kõige rohkem on folgi lavalaudu kulutanud Untsakad. Lausa 22 korda on leidnud ansambel tee folgile. Untsakaid näeb A. Le Coqi laval laupäeval kell 20.

Folgifakt 5

Kõige väiksemad instrumendid folgilavadel on parmupill ja vana hea vastlavurr.

Folgifakt 6

Nelja päevaga käib festivalilt läbi umbes 20 000 inimest. Võrdluseks võib tuua Lätis peetava "Positivuse", kus on kinnitamata andmetel päevas 40 000 külastajat, või meie oma laulupeo, mille esimesele kontserdile müüdi 52 135 piletit, teisele 67 322.

Folgifakt 7

Siniseid ja rohelisi liikuvvälikäimlaid paigaldatakse festivalialale kokku 61. See teeb siis 327,9 inimest ühe käimla kohta. Pole paha!

Folgifakt 8

Kui tualette on folgil 61, siis paberit neis kulub nelja päevaga üle 600 rulli.

Folgifakt 9

Kõige populaarsem folgikontsert oli 2009. aastal Zetode ülesastumine, mida kuulas umbes 7000 inimest. Zetod esinevad Kirsimäe laval laupäeval kell 18. Zetod kirjutavad enda kohta, et nüüdseks juba 11 tegutsemisaasta sisse on jäänud neli albumit ja lugematu arv meeldejäävaid kontserte. Seda, et mehed väsima hakkavad, ei tundvat isegi sensitiivid.

Folgifakt 10

Kõige suurem instrument folgil on kontrabass. Seda pilli saab näha ja kuulda näiteks neljapäeval kell 16 Pärimusmuusika aidas Eesti-Norra segaansambli Äio esituses. Kontrabassi mängib ka tšehhide folk-ansambel Fekete Seretlek, kelle kontsert algab A. Le Coqi laval laupäeval minut enne südaööd.

Folgifakt 11

Untsakatele kuulub tänavu ka teine folgirekord. Nimelt on Untsakad ühes kooriga Ajapuudus kõige rahvarohkem koosseis festivalilaval.

Folgifakt 12

Täna algava folgi teema on mäng. Festivali teema valitakse igal aastal nõnda, et korraldajad arutavad traditsioonilise muusika aspekte ja mõtlevad, mis võiks vajada eraldi rõhutamist.

Folgifakt 13

Folgist jäänud prügi koristatakse vähem kui ööpäevaga. Pühapäeva öösel algab koristus ning esmaspäeva õhtuks on Viljandi sama säravpuhas kui enne festivali.

Folgifakt 14

Folgil pakub süüa 50 toitlustajat. Festivali korraldajad pööravad suurt rõhku folgitoidu tervislikkusele, mille alusel valitakse välja ka toitlustajad.

Folgifakt 15

Festivalist võtab osa 14 välisesinejat ja 35 Eesti esinejat, kokku 300 inimest koos muusikute ja õpitubade tegijatega.