Foto: ERIK PROZES / POSTIMEES / Repro
Eesti uudised
25. juuli 2014, 13:36

VIIRUSEHOIATUS! Homme avatava Lottemaa koduleht mängib vingerpussi (1)

Kuigi juba homme avatakse Eesti üks tõmbenumbreid – Lottemaa teemapark – siis kõik päris sajaprotsendiliselt sujunud ei ole. Nimelt on mõned tähelepanelikud lugejad andnud märku, et kodulehele minnes annab arvutis olev viirusetõrje teate, et avatav leht on viiruseid täis, ohtlik ning seega blokeeritud.

Tõesti-tõesti, proovides siseneda lehele www.lottemaa.ee, viskab ette teate, mis keelab sul antud lehele minna, sest vastasel korral võib raal pöördumatult kahjustada saada.

Paraku on tänapäeva ühiskonnas aga üsnagi suur roll sellel, et ettevõttel oleks korralik koduleht, kust klient – ning hetkel Lottemaa külastaja – saaks tutvuda pakutavaga.

Lottemaa teemapargi üks meeskonnaliikmetest, Margit Toodu, polnud probleemist teadlik, kuid, saades Õhtulehelt olukorrast teada, asuti kohe uurima, milles asi. Mis võis kodulehega juhtuda, et sellele pahavara omav silt külge pandi, pole kahjuks hetkel veel teada.

"Uurisime omalt poolt asja ja tõepoolest arvab Kaspersky viirusetõrje ekslikult meie veebisaidil olevat väidetavalt pahalaste poolt paigaldatud koodilõigu. Võtsime Kasperskyga ühendust ning nad parandasid oma andmebaasis koheselt probleemi," sõnas Toodu.

Paraku pole lähipäevil ka muudatusi oodata, kuna lõppkasutajateni jõuab muudatus alles mõne päeva pärast, sõltuvalt sellest, kuidas keegi on oma arvuti seadistanud.

Samuti saab viiruseteate Trend Micro OfficeScan kasutaja, kellele väidetakse, et tegemist on "Verified fraud page or threat source" (kinnitatud petulehekülg või ohuallikas) lehega, mille ohuskaala on "Dangerous" (ohtlik).

Elioni infoturbe ekspert Aivo Koger tõdes samuti, et Lottemaa koduleht sisaldas mitmete antiviiruste andmetel olulist pahavara, kuid lisas, et olukord on lahendatud.

"Tänase seisuga peaks leht pahalastest puhas olema ning ka hoiatused peaksid kaduma kohe, kui erinevad antiviirused on oma andmeid uuendanud," ütles Koger.

Kuigi tänapäeval levib pahavara siiski väga mitmetel platvormidel, soovitab Koger eriti Windowsi ja Androidi kasutajatel paigaldada mõni tuntud turvalahendus, mis sisaldaks nii antiviirust kui ka just veebilehtede filtreid.

"Kuvatavad hoiatused võivad ühelt poolt tunduda küll ebameeldivad ja takistada lehele juurdepääsu, kuid teisalt kaitsevad teie seadet nakatumise eest," sõnas Koger.