Foto: AHTO MERI
Mitmesugust
23. juuli 2014, 19:58

Positivus 2014 kõrghetked sõnas ja pildis!

Anne & Stiili naistemaailm saatis Baltimaade armastatumale muusikafestivalile Positivusele oma esindaja, et see sündmuse kõrghetked ka lugejateni tooks. Siin need on:
Positivus, 1. päev


18. – 20. juuli toimus Salacgrīvas Baltikumi suurim muusikafestival Positivus 2014. Sel aastal esinesid The Kooks, Ellie Goulding, Elbow, Bastille, Kraftwerk, Chet Faker ja paljud teised suuremad ja väiksemad väärt artistid. Kava oli erakordselt sisukas ja leidus midagi väga erinevate muusikastiilide austajatele. Positivuse üheks tõmbenumbriks on kindlasti ka see, et alati on väikseid üllatajaid, kellest enne festivali ei ole suurt midagi kuulnud.



Hoolimata varajasest stardist Tallinnast, saabusime Salacgrīvasse alles reede õhtupoolikul, mil melu oli juba täies hoos. Jälgides liiklust Tallinn-Pärnu maanteel oli selge, kes veel Positivusele liigub – viimase piirini täis pakitud autod ja lõbusad noored ei jätnud kahtlustki, et ka neil kurss nädalavahetuseks Lätti võetud. Delfi andmetel oli festivalil sel aastal ligi 6000 eestlast ning rohkelt kohatud tuttavad juba esimestest minutitest alates kinnitasid fakti, et meie naabrite korraldatud muusikafestival on eestlaste seas muutnunud äärmiselt populaarseks.



Kuigi liiklus Tallinn-Ikla suunal oli tihe, siis heatujulised juhid olid teineteisega väga arvestavad ja viisakad ning sõit kulges sujuvalt. Ka ilmaga oli sel korral väga vedanud, sest nii sooja ja päiksepaistelist Postitivust pole aastaid olnud! Ammu ei ole saanud suvekleidi väel kohale kruiisida ja hiliste õhtutundideni rokkida.



Festivalialale jõudes kõlasid juba kaugelt esimeste kontserdite helid ning rahvamassid suundusid rõõmsameelselt ja ootusärevalt sissepääsude poole. Algamas oli Junip, kelle samethäälsed helid tõid juba reedel kokku korraliku hulga inimesi. Üldse tundus sel korral olevat juba reedel kohal tavapärasest rohkem inimesi ning ka kontserdite ajakava oli tihedalt täis pikitud.



Enne Junipit esines Cherub, keda paljud kohalolijatest pidasid lausa festivali magustoiduks enne põhirooga - niivõrd hästi tõmbas ta peo käima! Meil jäi Cherub kahjuks seekord nägemata, kuid nende suvehitti Doses & Mimosas mängivad ilmselt peatselt küll kõik popimad raadiokanalid.



Reedel astusid väiksematel lavadel veel üles ka Laura Mvula, Pompeya ja Future Islands, kelle rütmikad lood panid automaatselt puusad nõksuma ja käed plaksuma.


Päikseloojangu ajal hullutas pealaval rahvast USA elektrooniline rock-bänd Phantogram ning õhtu peaesinejaks oli Elbow, kelle meloodiliste helide saatel oli mõnus lihtsalt kulgeda - sõpradega murul lesida, süüa, juua ning nautida kohalolekut.



Hilistel öötundidel esines väiksel laval ka Läti uus indie bänd Carnival Youth, kes osutus sedavõrd populaarseks, et rahvast kuulamas oli 3-4 korda rohkem kui väiksesse telki mahtus. Ja oli ka põhjust! Verinoored poisid, Brainstormi Renars Kaupersi pojad muide, teevad väärt muusikat, mis haarab kaasa ja jääb kiirelt „kummitama“. Neil tasub silma peal hoida! ;)



Eesti lippu hoidsid kõrgel sel päeval Tallinn Daggers ning meie tõusev täht Daniel Levi – võime uhked olla!




Positivus, 2. päev


18. – 20. juuli toimus Salacgrīvas Baltikumi suurim muusikafestival Positivus 2014. Sel aastal esinesid The Kooks, Ellie Goulding, Elbow, Bastille, Kraftwerk, Chet Faker ja paljud teised suuremad ja väiksemad väärt artistid. Kava oli erakordselt sisukas ja leidus midagi väga erinevate muusikastiilide austajatele.


Teine päev algas taaskord suurepärase ilma ning kuuma päikesega, mis tähendas vaid üht: enne kontserdite algust sai teha ühe mõnusa rannasessiooni ning käia ujumas, mis nii mõnegi jaoks meist oli esimene mereskäik sel suvel. Seda võimalust ei jätnud küll pea keegi kasutamata, nii festivali alal kui ka laiuvatel randadel kaugemal.



Nii super ilmaga oli lausa kahju rannast ära tulla, kuid algavad kontserdid olid seda kahtlemata väärt. Pärastlõunal esinenud Daughter osutus täiesti ootamatult festivali üheks pärliks ja meil on hea meel, et me sellest osa saime. Oma erakordselt siira ja veidi häbeliku oleku ning hõbedase häälega ta lausa sulatas publiku! Rütmide austajate rõõmuks esinesid Kid Karate, muhe Pharoah Sanders Quartet ja igipositiivne King Charles, kelle jaoks on see juba kolmas esinemine Positivuse festivalil ning kõigi märkide järgi kaugelt mitte viimane 



Kodumaistest muusikutest sai päeval kuulda tüdrukute lemmikut Marten Kuningat ja Junk Riotit, kellest viimane tegi festivalil lausa kaks etteastet.



Õhtu edenedes astusid üles üha tuntumad artistid ning seda sai tunda ka rahvamassi rohkusest. Laupäeva piletid müüdi sootuks välja ning igal pool olid kasvamas järjekorrad.


Kuulda sai Trickyt ning paljude jaoks kauaoodatud Ellie Gouldingut, kes kahtlemata oli paljude jaoks päeva highlight. Väike Ellie suutis panna rahva rokkima kuni düünideni! Pimeduse laskudes tuli efektse 3D showga pealavale legendaarne Kraftwerk, kelle austajate hulka kuulusid nii noored kui vanad festivali külastajad.



Peale seda suunduti kas randa või väiksemate lavade juurde edasi rokkima ja varavalgeni tantsima. Magamine on nõrkadele!




Positivus, 3. päev


18. – 20. juuli toimus Salacgrīvas Baltikumi suurim muusikafestival Positivus 2014. Sel aastal esinesid The Kooks, Ellie Goulding, Elbow, Bastille, Kraftwerk, Chet Faker ja paljud teised suuremad ja väiksemad väärt artistid. Kava oli erakordselt sisukas ja leidus midagi väga erinevate muusikastiilide austajatele.



Kolmas päev algas päiksepaisteliselt, kuid eemal oli näha ähvardavalt musti äiksepilvi. Ei läinud kaua kui need ka festivali alale jõudsid ja siis kallas nagu oavarrest! Kavalamad kasutasid juhust ja seebitasid end sisse ja nautisid värskendust – dush kulus selleks hetkeks igati marjaks ära. Positivus ilma vihmata ei olegi nagu õige Positivus! Muidu ei saakski ju vihmas tantsida või mudamülkas püherdada.



Päiksekummardajate rõõmuks aga oli pealelõunaks aga ilm juba jälle ilus ning edasine festival kulges suviselt. Meie jaoks selle aasta suurimaks üllatajaks oli MØ, kelle lugudest eelnevalt jäid kõrva vaid üksikud, kuid kelle live esinemine oli lausa hämmastav! Küll sellel tüdrukul jätkus alles särtsu: hüppas laval, tantsis koos fännidega mudamülkas ja seejuures laulis uskumatult hästi. Peale sellist esinemist otsis nii mõnigi uuesti ta lood üles, et neid veel ja veel kuulata. Hea kontserdi andsid ka Aluna George ja NONONO, kelle positiivsed lood tegid päikselise päeva veelgi paremaks. Nende lood „Hungry Eyes“ ja „Pumpin Blood“ panid rahva rõõmust hüppama. Väga tore oli näha ka artistide endi näost, kuidas neile meeldis sellisele suurepärasele publikule esineda. Isegi suhtlesiselt tõsise moega Chet Faker naeratas!  Enamik ütles kui ühest suust, et nad tahaksid siia veel ja veel tulla ning koos rahvaga festivali nautida. Taani artist MØ ei olnud ainus, kes rahva sekka tuli, sama tegi ka Bastille vokalist, kes keset eelviimast lugu fännide suureks heameeleks nende sekka jalutama tuli. Seda ei näe suurte artistide puhul just sageli!


Festivali lõpus esines veel The Kooks, kes suutis ka pühapäeva hilisõhtul veel massid kokku tuua. Paljude jaoks oli just Kooks festivali parim esineja.



Selle aasta Positivus saigi selleks korraks kahjuks läbi. Kolm päeva head muusikat, mõnusat seltskonda ja ilusat loodust on sõltuvust tekitav. Ootamegi juba põnevusega, keda on lootust järgmisel Positivusel näha ja kuulda. Meie oleme igatahes uuel aastal Salacgrīvas, samal ajal ja samas kohas – näeme seal!