Eesti Rahvusraamatukogu fuajeegaleriis ja peanäitusesaalis on alates 1. augustist kuni 20. septembrini avatud näitus Egiptuse vaarao Tutanhamoni hauakambrist leitud aaretest. Foto: Eesti Rahvusraamatukogu
Eesti uudised
23. juuli 2014, 16:25

Tutanhamoni hauakambri aardeid saab näha peatselt Tallinnas (5)

Eesti Rahvusraamatukogu fuajeegaleriis ja peanäitusesaalis on alates 1. augustist kuni 20. septembrini avatud näitus Egiptuse vaarao Tutanhamoni hauakambrist leitud aaretest. Sellelaadset kogu näeb Baltikumis ja Skandinaavias esmakordselt.

Teave Tutanhamoni kohta oli aastatuhandeid ajaloolaste eest varjul, u 1332-1323 eKr valitsenud Egiptuse vaarao sai laiemalt tuntuks alles 1922. aastal, kui Howard Carter avastas Kuningate orus tema hauakambri. Sellest tuli lagedale tuhandeid aardeid, mille kataloogimine ja Kairo muuseumisse toimetamine võttis aega üle kaheksa aasta. Samal ajal suurenes avalik huvi Vana Egiptuse vastu hüppeliselt ning kuigi Tutanhamonist on kirjutatud sadu raamatuid, artikleid ja uurimistöid, katab paljusid tema elu ja surma asjaolusid siiani tihe saladuseloor. Tehnoloogia arenedes tehakse arheoloogiliste leidude kohta üha uusi avastusi ja Tutanhamon on põnevaks pähkliks ka tänapäeva teadlastele ja ajaloolastele. Tutanhamoni aare oli ja on siiani mitte ainult Egiptuse, vaid kogu maailma arheoloogia üks tähtsamaid leide.

Näitusel on eksponeeritud üle kahekümne olulisema ja visuaalselt pilkupüüdvama leiu, sealhulgas Tutanhamoni kuldne surimask, millest on saanud Egiptuse tuntuim sümbol. Suurematest eksponaatidest tuleb lisaks mitmetele teistele esemetele ära märkida Tutanhamoni sarkofaag, hauakambrisse asetatud kuldne kaarik, Anubise kuju ja rikkalikult kaunistatud troon.

Mõistagi on tegemist koopiatega, kuna paljud originaaleksponaatidest pole kunagi Egiptuse pinnalt lahkunudki ning egüptoloogide üldsus on juba pikka aega habraste originaalide transportimise vastu. Samas on näituse eksponaadid teostatud nii kõrgel tasemel, et ka neid originaaliga kõrvutades oleks vahet raske märgata. Tänapäeval näitavad kvaliteetseid koopiaid ka paljud suured muuseumid, kui originaaleksponaadi näitamine on konserveerimispõhjustel problemaatiline.

Näitust on oodatud külastama kõik, keda huvitab ajalugu, Egiptus ja vanade aegade saladused. Ideaalne võimalus Vana-Egiptuse ajalooga esmatutvuse tegemiseks on see nii koolilastele kui nende vanematele, näitusele on väga teretulnud klassid, kelle õppekavas vastav punkt algaval õppeaastal kavas on. Samuti võiksid näituselt läbi astuda ka need, kes Egiptuses juba käinud on - miks mitte oma reisimälestusi Tutanhamoni aarete keskel uuesti värskendada.

Eesti näituse asukohaks valitud Rahvusraamatukogu fuajeegalerii ja peanäitusesaal oma paekivist seintega pakub väljapanekule väärikat miljööd.