Foto: AFP
Inimesed
23. juuli 2014, 07:00

Robert Downey juunior – allakäinud narkomaanist enimteenivaks näitlejaks

75 miljonit dollarit, ja veel kaks aastat järjest! Selline on ajakirja Forbes andmeil "Raudmehe" tähe Robert Downey juunior (49, pildil) teenistus, mis teeb temast enimteeniva näitleja. Rabav kontrast rentsliaastatega, kui Robert oli põhjatu narkomaan, kellest Hollywood kuuldagi ei tahtnud.

"Kui on üks näitleja, kes on tõestanud enda asendamatust, siis on see Robert Downey juunior," kuulutab Forbes enim teenivate näitlejate edetabelit välja kuulutades. Tõepoolest, madinafilmide eriefektidele ja peadpööritavatele action-stseenidele kulub nii palju miljoneid, et Hollywoodi stuudiotel on viimasel ajal kombeks värvata vähemtuntud näitlejaid, kelle võib järgmises osas teise vastu vahetada. Asendataval näitlejal pole kuraasi prisket palgatšekki nõuda.

Kuid "Raudmehe" saaga nimiosatäitja Robert teenib pööraseid summasid. Marveli koomiksitel põhinevad "Raudmehe" ja "Tasujate" filmid on tema osalusel maailmas sisse toonud ligi neli miljardit dollarit ning koduvideos veel miljoneid – rääkimata miljonitest, mida teenitakse filmiteemalise ninni-nänni müügist. Disney filmistuudio, kellele Marvel kuulub, tahab rauda taguda nii kaua, kui võimalik. See tähendab, et filmide tõmbenumbrile Robertile makstakse nii palju, kui ta nõuab.

Kontrast paarikümne aasta taguse ajaga on vapustav. Näitlejapere võsuke Robert tegi filmidebüüdi juba 5aastaselt, kuid narkomaanist isa pojana, kellele papake tutvustas kanepit juba kuueselt, ei suutnud ta uimastitest eemale hoida. 1996–2001 vahistati teda korduvalt eri meelemürkide omamise eest. Võõrutuskuurid ei aidanud. 1999, kui Robert polnud nõutavas uimastianalüüsis käinud, mõisteti talle kolmeaastane vabaduskaotus. Istunud ligi aasta trellide taga, ühines näitleja telesarjaga "Ally McBeal". Kuid kokaiinisõltuvus püsis ja vahistamised jätkusid. Meelemürkidest suutis ta võitu saada alles eelmise kümnendi keskel. 2008. aastal saabus otsekui preemia "Raudmehe" roll, mis on Robertile tänaseks kirjeldamatuid rikkusi toonud.

Kuldne viisik - kõige rohkem honorari kokku lükanud filmistaarid ajavahemikus juuni 2013 – juuni 2014

75 miljonit $ - Robert Downey juunior

52 miljonit $ - Dwayne Johnson ehk The Rock

46 miljonit $ - Bradley Cooper

39 miljonit $ - Leonardo DiCaprio

37 miljonit $ - Chris Hemsworth