Foto: Panthermedia/Scanpix
Inimesed
23. juuli 2014, 07:00

17 moodust, kuidas aeglustada vananemist ja kauem elada (25)

Ekspertide hinnangul määravad geenid meie pikaealisust vaid 10% ulatuses. Ülejäänud 90% on meie enda teha. Alljärgnevaid näpunäiteid järgides elad kauem – ja paremini!

Võta vananemise suhtes uus hoiak

Vananemisest ei pea mõtlema kui vältimatust allakäigust, kirjutab daringtolivefully.com. Pane rõhku hoopis sellele, et saad juurde kogemusi ja elutarkust. Uurimused näitavad, et neil, kes suhtuvad vananemisse positiivselt, näevad nooremad välja ning ka tunnevad end nooruslikumana kui need, kes vananemist negatiivseks peavad. Ja veel: neil, kes end nooremana tunnevad, on kognitiivsete võimete allakäik väiksem.

Söö väherasvast maitsestamata jogurtit

Kui sa ei saa toidust piisavalt kaltsiumi, võtab keha seda su luudest ning sa riskid luuhõrenemisega. Spetsialistid soovitavad üle 19aastastel pruukida päevas 1000-2000 mg kaltsiumi. 225grammises topsitäies maitsestamata jogurtis on 415 mg kaltsiumi – ligi pool soovituslikust päevanormist.

Mediteerimisega stressi vastu

Teadlased on leidnud, et stress lühendab telomeere –kromosoomide otstes olevaid "korgikesi", mis ei lase DNA-ahelatel lahti hargneda. Uurimused näitavad, et krooniline stress võib seetõttu su eluiga 9–17 aastat lühendada. Kuid telomeeride stressikahjustusi on võimalik parandada efektiivse stressimaandamisega. Üks ülitõhus stressieemaldaja on meditatsioon.

Kasuta alati päikesekaitset

Päikesekaitsekreemi kasutamine aeglustab naha enneaegset kortsumist. Pea meeles, et välised faktorid, ennekõike kokkupuude päikesega, moodustavad kuni 90% vananemise põhjustest. Vali kreem, mis kaitseb nii UVA- kui ka UVB-kiirguse eest.

Kanna päikeseprille

Ultraviolettkiirguse eest tuleb kaitsta ka silmi ning silmaümbruse nahka. Liigne ja kauane päikesepaiste võib põhjustada mitmesuguseid silmahädasid, nagu näiteks kae ja ealine kollatähni degeneratsioon. Viimane on levinuim üle 50aastaste silmanägemise kadumisse põhjus. Kanna hoolt, et sinu valitud päikeseprillid blokeeriksid 99-100% nii UVA- kui ka UVB-kiirgust.

Paku ajule virgutust

Ajakirjas Neurology avaldatud uurimus kinnitab, et neil, kes regulaarselt loevad, kirjutavad ja muul moel infot töötlevad, on väiksem risk hilisemas elus vaimselt alla käia. Vaimne stimulatsioon aeglustab kognitiivsete võimete langust.

Tee aeroobset trenni

Aktiivse elulaadiga inimestel on väiksem südamehaiguse, insuldi, 2. tüübi diabeedi, mõningate vähiliikide, depressiooni ja dementsuse oht. Võta sihiks teha iga nädal vähemalt 2,5 tundi mõõduka intensiivsusega aeroobset trenni. Pooletunnine reibas jalutuskäik viiel päeval nädalas on juba täiesti piisav.

Alusta jõutrenniga

Vananemisega kaasneb lihaskoe ja jaksu kadumine, kuid seda on võimalik jõutreeningu abil ennetada. Lisaks on uurimused näidanud, et keha tugevdamine teeb geenid nooremaks.

Võta lemmikloom

Uurimused kinnitavad, et lemmiklooma pidamisel on terve rida terviseplusse. Esiteks leevendavad lemmikloomad stressi ja alandavad vererõhku, teiseks parandavad tuju ja tugevdavad immuunsust. Lisaks vähendab lemmiklooma pidamine märkimisväärselt südamehaigusesse suremise riski.

Suhtle pereliikmete ja sõpradega

Inimsuhetel on tähtis roll tervise ja pikaealisuse tagamisel. Suhtlemine mitte üksnes ei paranda meie elukvaliteeti, vaid ka pikendab elu. Üks uurimus näitas, et tugevad sotsiaalsed sidemed on sama tähtsad kui kaalust allavõtmine ülekaalu puhul, aktiivsuse suurendamine istuva eluviisi puhul ning sigarettidest loobumine suitsulembuse puhul.

Abiellumine tervisele kasulik

Abiellumine parandab nii vaimset kui ka füüsilist tervist ning vähendab enneaegse surma ohtu 15%. Uurimused on näidanud, et abieluinimesed elavad tervislikumat elu. Lisaks vähendab abielu ärevust ja depressiooniohtu. Mõistagi siis, kui abielusuhted on head ja toetavad.

Maiusta tumeda šokolaadiga

Tume šokolaad võib ergutada aju verevarustust, alandada vererõhku ning leevendada insuldikahjustusi. Vaata, et šokolaadi kakaosisaldus oleks vähemalt 70%, ning söö tumedat šokolaadi vähemalt 15 g päevas, kuid ära liialda.

Käi vabatahtlikuks

Teadlased on uurinud vabatahtliku töö psühholoogilisi plusse ning leidnud, et vabatahtlikud elavad teistest kauem. Vabatahtlikuks käimine vähendab surmaohtu lausa 25%! Spetsialistid usuvad, et teiste aitamine võib aidata end kasulikuna ja pädevana tunda ning tihendada sotsiaalset läbikäimist. Lisaks vallanduvad teiste abistamisel stressi leevendavad hormoonid oksütotsiin ja progesteroon.

Maga seitse tundi ööpäevas

Rohkem kui 30 000 täiskasvanut hõlmanud uurimusest selgus, et seitse on tõepoolest maagiline arv. See on optimaalne unetundide arv. Neil, kes magasid öösel vähem kui viis tundi, oli kaks korda suurem infarkti- ja insuldioht kui neil, kes said sõba silmale seitse tundi. Liigselt põõnata ei maksa: neil uurimisalustel, kes magasid üheksa tundi või rohkem, suurenes samuti infarkti- ja insuldioht.

Ole kohusetundlik

Nagu näitavad uurimused, on kohusetundlikel inimestel madalam vererõhk, väiksem diabeedi- ja insuldioht ning vähem liigeseprobleeme. Kohusetundlikud inimesed ei kahjusta tavaliselt oma tervist suitsetamise ja hooletu autojuhtimisega. Tõenäolisem on, et nad peavad kinni tervislikest eluviisidest. Kohusetundlikku inimest iseloomustavad organiseeritus, distsiplineeritus ja enesevalitsus. Kuidas neid omadusi endas kasvatada? Alusta kas või sellest, et koostad päevakava ja pead sellest kinni, oled edaspidi täpsem ning kraamid iga tööpäeva järel kirjutuslaua ära.

Sea endale eesmärk

Ajakirjas Psychological Science avaldatud uurimuse järgi võib sihtide seadmine igas vanuses elu pikendada. Veelgi enam – eesmärgi ja elu tähendusrikkuse tunnetamine on üks pikaealisuse tugevamaid ennustajaid. Nii et kui tahad kauem elada, sea endale sihte. Sõnasta ka üks suur eesmärk, mida tahad elu jooksul saavutada.

Söö kõht 80% ulatuses täis

Okinawa saarel elavad jaapanlased on tuntud oma pikaealisuse poolest. Üks nende eakuse saladusi on hara hachi bu – nad söövad nii, et kõht saaks mitte pilgeni, vaid 80% täis. Kuidas õiget hetke ära tunda? Kasuta väiksemat taldrikut ja söö aeglasemalt. Ning söö pigem nii, et kõht jääks veidi tühjaks. Kui oled 20 minuti pärast ikka veel näljane, võid alati toitu juurde võtta.