ESIMEST KORDA: Patti Smithile oli eile esimene kord Eestis esineda. Enne lavale­minekut jõudis ta juba rahuldada oma kirge kirjanduse vastu ja tutvuda siinsete raamatupoodidega.Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
22. juuli 2014, 07:00

Pungivanaema Patti Smith: ma ei mõtle endast kui muusikust! (2)

"Mul on hea mälu, sest ma ei pruukinud omal ajal palju narkootikume. Ainult vahel tegin natuke kanepit!" muigab elav rokilegend Patti Smith. Punkmuusika vanaemaks tituleeritud 67aastane ameeriklanna andis enne eilset esmakordset kontserti Eestis avaliku intervjuu.

"Olin laps, kui hakkasin rokkmuusikat kuulama. Selles oli mingisugune seksuaalne ja füüsiline jõud. Vanemad muidugi vihkasid seda," meenutab Smith, kelle debüütalbum "Horses" ilmus aastal 1975. Õhus oli tunda muutuste tuuli, New Yorgis resideeriv Smith oli sukeldunud kohalikku vaimuelusse.

Ta lävis teiste hulgas selliste kultuuriheerostega nagu luuletaja Allen Ginsberg ja ansambli R.E.M solist Michael Stipe. Võiks oletada, et nii mõndagi kultuuriajaloolist tähtsündmust oma silmaga tunnistanud legend on tänapäeva popmuusika suhtes kibestunud ja skeptiline, aga kaugel sellest.

"Vahel öeldakse, et punk on surnud. Aga ta ei ole surnud – see energia pole kuhugi kadunud, alati on uued bändid ennast väljendamas. Noored teevad keldrites muusikat ja õpivad uuel moel looma," on Smith optimistlik.

Kirglik raamatusõber

"Ma ei ole muusik, ent ma armastan muusikat. Kuulen enda peas helisid!" ütleb Smith tagasihoidlikult. Ja tunnistab, et esmajärjekorras peab ta end siiski kirjutajaks. Bibliofiilina tuntud naine kasutas võimalust, et ka kohalikke raamatukauplusi väisata – on ta ju isegi noorena tervelt seitse aastat ühes säärases asutuses leiba teeninud.

"Et osta süüa ja maksta üüri. Raamatud on oluline osa minu elust."

Smithi ilmselt suurimaks kirjanduslikuks iidoliks on 19. sajandi teise poole prantsuse poeet Arthur Rimbaud.

"Kui ma olin noor, siis kujutasin ette, et ta on mu kallim. Nüüd enam mitte, praegu on mu pojad umbes sama vanad," naerab ta.

Smithi uusim kirjanduslik üllitis, autobiograafiline "Just Kids" nägi ilmavalgust aastal 2010 ja keskendub tema kirglikule suhtele 1989. aastal aidsi surnud fotograafi Robert Mapplethorpe’iga. Teost poleks ehk sündinudki, kui ta poleks seda oma kallimale isiklikult lubanud.

"Kõik selles raamatus on täpne, ei mingeid kuulujutte ja spekulatsioone. Ma ei kasuta raamatuid selleks, et kellelegi kätte maksta," lubab Smith.

Globaalsed keskkonnaprobleemid südameasjaks võtnud pungivanaema ütleb, et nii paljud puud on andnud raamatu sünni nimel oma elu, olgu siis teosest ka vähemalt mingi kasu!