RÕÕMUS MEEL: vaatamata kõrvetavale päikesele, kaela sadanud vihmale ja kitsastele oludele telklas säilitasid külastajad rõõmsa meele.Foto: Laura Oks
Inimesed
21. juuli 2014, 07:00

Müüt: festivali "Positivus" tõeline peomöll käib telklas (5)

Tegelikkus: ruumipuuduse tõttu peab olema ettevaatlik, et oma varbaid kellelegi kogemata suhu ei lükkaks.

"Positivus" on kahtlemata festival, mis indie-muusika austajaid külmaks ei jäta. Eelmise aasta esinejate nimekiri – The xx, Sigur Rós, Imagine Dragons – tõstis ootused lakke. Samuti ka festivalil käinute äraseletatud näod. See tekitas tänavustele külastajatele palju ootusi, millest mõni ei vastanud tegelikkusele.

Kõigepealt oleks aga aus kiita näiteks elektroonikaseadmete laadimispunkti, mis alati infonäljas külastajates pungil, ning üldist sõbralikku meeleolu. Kui ikka võhivõõras vastutulija sulle naeratab, teeb see tuju heaks küll.

Müüt 1: kõikjal kuuleb eesti keelt

Jah, eesti keelt kõlab tõesti rohkem kui mujal välismaal, siiski peab festivalikülastaja olema valmis selleks, et põhikeel on läti keel. Läti keelt kuuled kõikjal enda ümber: esimese asjana hommikul, kui viimased pidulised oma telkidesse jõuavad, kõigi kohvikute ja söögikohtade siltidel ning näiteks siis, kui sul palutakse oma koti sisu näidata, sind tervitatakse või sulle järele hüütakse. Aga läti keel on ilus!

Müüt 2: telklas käib teistsugune pidu

Lugedes, pilte vaadates ning inimeste lugusid kuulates võib festivalidest kujuneda väga romantiline pilt. Näiteks mina läksin "Positivusele" kindla teadmisega, et telklas on õige pidu ja selleks, et tore oleks, pole vaja telkide vahelt lahkudagi. Tegelikkus? Telklas mängis tõepoolest öö läbi muusika, mis lausa kutsus tantsima. Ent telkimine tähendab festivalil pead-jalad koos olemist. Ei mingit telgiukse ees marjade söömist ega tähistaeva nautimist – pigem peab ruumipuuduse tõttu ettevaatlik olema, et oma varbaid kellelegi kogemata suhu ei lükkaks. Sõpradega telkide ümber hängimine võib küll hirmus toredasti kõlada, tegelikkuses peab aga festivalikülastaja olema valmis end 12 inimesega umbes kahele telkidest vabaks jäänud ruutmeetrile mahutama. Telgis ei tasu pead hooletult sättida – nimelt astuti eelmisel aastal ühele tüdrukule kogemata pähe. Seekord läks siiski õnneks.

Müüt 3: "Positivus" on midagi erakordset

Loomulikult suudab teadlik ja hästi ettevalmistunud festivalikülastaja saada siit tõelise elamuse. Ometi pole see tegelikult nii erakordne, kui räägitakse. Juba muusikavalik reedab, et midagi on valesti. Mida on ühist elektroonilisel Kraftwerkil ning popilikul Ellie Gouldingul? Mitte midagi. Pole kindel, kas tegu on Õllesummeri Läti versiooniga, aga kahtlemata on festival kaotamas salapärast miskit, mille pärast siia sõidetud. Jääb mulje, et pigem üritatakse ligi meelitada masse, kui säilitada omanäolisust.