EDUKAS ESILINASTUS: «Kirsitubaka» produtsent Anneli Lepp (vasakult), režissöörid Andres ja Katrin Maimik ning peaosalised Maris Nõlvak ja Gert Raudsep.Foto: Karlovy Vary filmifestival
Inimesed
15. juuli 2014, 07:00

Andres Maimik režissööritooli jagamisest abikaasaga: peab olema ühtne vereringe!

Maimikute "Kirsitubakas" linastus Karlovy Vary filmifestivalil.

"Räägitakse, et oma lähedast või elukaaslast ei tohiks võtta koostöö- ega äripartneriks, sest see on lühim tee katastroofini isiklikes suhetes. Meie aga üritame tõestada vastupidist. Sest kõige paremini kukuvad asjad välja inimesega, keda tunned – kellega sõtta lähed," ütleb režissöör Andres Maimik, kes astus mainekal Karlovy Vary filmifestivalil võistlustulle enda ja abikaasa Katrin Maimiku ühise mängufilmiga "Kirsitubakas".

Maimikute linateos valiti Tšehhis toimuva A-kategooria festivali võistlusprogrammi "East of the West". "Kuigi meie film mingit preemiat ei saanud, oleme tegelikult rahul," lisab Katrin, kelle jaoks on "Kirsitubakas" esimene täispikk mängufilm.

Filmi esimene seanss toimus 9. juulil ja teine 10. juulil, mis mõlemad läksid Katrini sõnul väga edukalt. "Esilinastuse vaataja oli rohkem elevil ja elas sündmustele ekraanil ehk rohkem kaasa. Tundus, et esimese päeva vaataja, kus teiste hulgas oli žürii ja üleüldse rohkem filmiinimesi, oli depressiivsetest filmidest sedavõrd läbi imbunud, et meie film tuli vabastava kogemusena, vitamiinilaksuna. Mulle endale polegi tundunud, et see film oleks sedavõrd naljakas, nagu nüüd saalile, kes pidevalt rõkkas," kirjeldab Katrin oma esimesi muljeid.

"Samas oli teise seansi publik vaoshoitum ja selle vastuvõtuga sain ma ka iseennast rohkem samastada."

Millisele festivalile film järgmisena rändab, Andres veel öelda ei saa: "Me teame küll, aga ei tohi öelda, selle kohta tuleb ametlik teadaanne."

Paraku peab Eesti inimene "Kirsitubaka" linalejõudmist ootama oktoobri keskpaigani, millele on Andresel vabandus otsekohe varnast võtta: "Suvel tehakse teatavasti heina, kasvatatakse maasikaid ja tehakse filme. Sügis on aga selleks, et saak üle vaadata. Siis on tibude lugemise ja oinaste veristamise aeg."

Idee pärineb Katrinilt

Andrese sõnul tuli filmi idee esimene impulss Katrinilt. "Pärast mida alles mina mängu sekkusin. Olin alguses selline motivatsiooniguru, kes ütles, et tee muidugi, väga hea, väga hea, siin on mahl peidus. Lase veel, tuleta veel midagi ägedat meelde," läheb Andres talle omaselt siinkohal hoogu.

"Ablas nagu ma olen, haarasin otsekohe võimalusest kinni ja siis hakkasime koos kirjutama."

Mis puutub režissööritooli jagamisse, siis Andrese sõnul mingit kindlat tööjaotust ei olnud. "Kollektiivne tegevus polegi nii keeruline, kui sul on ühine vereringe. Ei ole nii, et kogu aeg trambitakse üksteise varvastel ja tungitakse teineteise töömaale. Tuleb kooskõlastada lähenemisnurgad ja ei tohi paisata õhku vastuolulisi impulsse. Vahel võib juhtuda, et on erinevad lähenemised, aga sellisel juhul tasub minna põõsa taha ja leida õige lahendus," paljastab Andres pere töömetoodikat.

Katrin ja Andres Maimiku täispikk mängufilm "Kirsitubakas" on humoorikas ja nooruslik suhtedraama esimesest armumisest ning räägib 17aastasest väikelinna tüdrukust Laurast, kel on kohutavalt igav. Ühel päeval satub neiu rabamatkale, mida korraldab keskealine loodusehunt Joosep. Laural süttivad ootamatult tunded mitukümmend aastat vanema mehe vastu.

Peaosi mängivad Maris Nõlvak ja Gert Raudsep, teisi rolle kehastavad Getter Meresmaa, Anne Reemann, Maarja Jakobson, Viiu Maimik, Aap Salumets jt.

Filmi produtsent on Anneli Lepp, tootja Kuukulgur Film. Kinodesse jõuab film 17. oktoobril.