POJAGA: «Keskendun lapsele praegu, niikaua kui ta väike on,» ütleb stilist ja laulusõnade autor Jana Hallas.Foto: Mati Hiis
Inimesed
15. juuli 2014, 07:00

Jana Hallas: esimesed lahedad teksad sain alles aastal 2001 (4)

"Kui nüüd minna tagasi üheksakümnendatesse, siis minu meelest olid teksad siis kohutavalt magedad, just lõike mõttes. Alates aastast 2000 ilmusid minu jaoks välja lahedad teksad. Mäletan, et mul olid Dieseli teksad, alt laienevad, natuke dirty look – olin neist väga vaimustunud ja kandsin need ribadeks!" meenutab Jana Hallas oma esimest teksapaari.

Sellest algas Jana teksaperiood. "Mul tõesti polnud varem üldse teksapükse, ma ei pidanud neist üldse lugu, mulle ei meeldinud," räägib praegu lapse kasvatamisele pühenduv stilist ja laulutekstide autor.

Nüüdseks on ta garderoobis aga palju teksaasju. "Üleni teksa – see on minu jaoks päris põnev teema!" kinnitab Jana ning lisab, et see annab suure kombineerimisvõimaluse.

Laupäeval võisid festivali "Kultuuritolm" külastajad näha Janat laadal "Homeless Couture" oma kraami müümas. Laat oli 1990ndate teemaline ning et sellesse aega jääb ka Jana aktiivsem tööperiood. Ta oli ühtlasi laada patroon.

"Ma pole varem osalenud sellistel müükidel, see oli esimene kord," räägib ta.

"Kuna mere ääres oli nii kohutavalt külm, siis rahvast oli hästi vähe."

Üldiselt oli ettevõtmine tema meelest aga tore. "Mul on isegi paar Best B4 kollektsioonist jäänud jakki, mis ära osteti. Ma tegin 1996 suure moešõu, kus mu kollektsioon oli Best B4 kaubamärgi all. Ja veel paar stiilset üheksakümnendate asja oli, näiteks kõrge värvliga teksapüksid – need osteti ka ära! Nagu tõelised üheksakümnendad! Ja siis üks õlakutega jakk, mis jäi küll alles."

Ise Jana enam 90. aastate riideid ei kanna. Tema stiili ei saa siduda ühegi ajastuga. Pigem peab ta oma stiili eklektiliseks. "Mulle omane, natuke lemmikstiil on boho, boheemlasstiil, mis aga ei tähenda, et ma kogu aeg pikkade seelikutega ringi lehviks. See on ka selline miks ja stiliseeritud."

Eelistab lillelisi rõivaid

Et suvi on sel aastal olnud üsna niru, ei oskagi Jana hoobilt üht kindlat selle suve lemmikeset välja tuua. Küll aga tuleb talle meelde tellitud lilleline lehviv pluus, samuti on tal lilleline õlapaeltega kleit, mida ta on üsna palju kandnud.

Vanadest riietest Jana kergelt loobuda ei raatsi. "Alati mõtlen, et äkki läheb vaja või äkki on materjali vaja millekski," räägib ta.

Tal on kodus küll garderoob, kuid kõik riided sinna siiski ära ei mahu. Nii on ta riideid ära andnud ning ka laadal lootis ta optimistlikult kõigist üleliigsetest rõivastest lahti saada.

1990ndatel algas Eestis n-ö stiliseeritud bändide ajastu. Jana kuulus sel ajal 2QS Productionsi tiimi, kes esimesed seesugused bändid lavale tõi. Algul töötas Jana üksnes stilistina, hiljem hakkas kirjutama ka laulusõnu. Peale selle teenis ta tollal leiba modellina ning teda peeti stiiliikooniks. Põnev oli see Jana jaoks seetõttu, et kõik oli uus ning Eestis polnud keegi varem sellise asjaga tegelnud. "Praegu oleks see hoopis teine asi – poleks enam nii põnev."

Erilisi plaane suveks Jana teinud pole, kõik käib spontaanselt ning vastavalt ilmale ja võimalusele. "Keskendun lapsele praegu, niikaua kui ta väike on."