UNISTUS TÄITUNUD: Ansambel 30 Seconds to Mars (pildil keskmine Jared Leto ja paremal Shannon Leto) esineb juba teisipäeval, 15. juulil Saku Suurhallis. Eestis astub bänd üles juba teist korda. Muide, staarid või mitte, aga meganõudmisi ansambel kontserdikorraladajale ei esitagi – väga täpselt on vaid kirja pandud, milliseid toite nad hommikuks, lõunaks ja õhtuks soovivad.
Inimesed
15. juuli 2014, 07:00

Jared Leto: muusika päästis meid vennaga narkootikumide küüsist

"Mu vend Shannon sündis, kui ema oli 17aastane. 18 kuud hiljem sündisin mina. Elasime Louisianas ja ema teadis, et tahab sealt ära. Nii haaras ta meid vennaga ühte ja portsu toidutalonge teise kätte ja me läksime põhja poole," on ansambli 30 Seconds To Mars laulja Jared Leto eelmisel aastal rääkinud Sunday Times’ile.

30 Seconds to Mars on praegu üks maailma populaarsemaid rokkbände. Ansambli laulja Jaredi (42) ja tema trummarist venna Shannoni (44) elu ei ole aga alati olnud nii roosiline kui praegu. "Meie ema võttis omaks hipikultuuri, mis sel ajal Ameerikat vallutas ja seetõttu kolisime palju. Meie jaoks polnud võõras ärgata autos ja avastada, et liigume jälle," on Jared öelnud.

Põhimõtteliselt ei olnud poistel isa – nende vanemad lahutasid ja isa lahkus pere juurest kohe pärast Jaredi sündi. "Me ei kohtunud kunagi, sest isa tegi enesetapu, kui mina olin kümnene ja Jared kaheksane," rääkis Shannon.

Perekonnanime said mehed hoopiski kasuisalt, kes nad lapsendas.

Mõlemad maadlesid narkootikumidega

Pere elas vaeselt ning leib tuli lauale toidutalongidega. "Ema tegi juhutöid ja otsustas ka ülikooli minna, kuna talle oli alati väga meeldinud kunst. Paljud tema sõbrad olid kunstnikud, fotograafid, näitlejad või muusikud ja elasime tihti kambakesi ühes majas või hipikommuunis. Vaatasime neid maalimas ja kui kuhugi jäeti vedelema väike trumm või kitarr, korjasime Shannoniga need üles," on Jared meenutanud.

"Shannon oli rütmidest vaimustuses ja tagus potte-panne kokku veel enne, kui trummidest kuulis."

Kord nägi poiste ema ajalehes kuulutust, et ära on anda klaver. Esimene, kes sellele järele läheb, saab omale. "Meie jõudsime sinna esimesena ja lükkasime selle kolmekesi koju. Klahvid olid puudu ja klaver häälest ära, aga me ei hoolinud sellest – mängisime ikka."

Kuigi armastus muusika vastu tuli Jaredi ja Shannoni ellu üsna varakult, tuli neil läbi käia pikk tee, enne kui maailmakuulsaks saadi. "Olime teismelistena väga sõnakuulmatud. Vihkasime mõlemad kooli, see oli meile justkui karistus. Võib öelda, et olime väga seiklusjanulised. Kui nägime silti, mis keelas sisenemise, oli see meie jaoks vihje, et tuleb minna. Murdsime sisse kontoritesse, ladudesse ja koolidesse. Meist said sulid: varastasime ühel päeval likööripudeleid, järgmisel aga mõne kena mootorratta," rääkis Jared.

"Me ei mõelnudki, et midagi on valesti, kuni me vahele ei jäänud. Kui ema teada sai, oli ta täiesti meeleheitel, aga see ei peatanud meid ikka. Mida vanemaks saime, seda hullemaks asjad läksid."

Hilises teismeeas läksid asjad päris hulluks – Jared kolis Washingtoni, kus ta vahelduva eduga kunstikoolis õppis. "See oli aeg, kus seda piirkonda vallutas kräkiepideemia. Nii juhtus, et istusid hulga inimestega ringis maas ja süstal käis ringi. Paljusid neist ei ole enam," meenutas ta.

Jared tunnistas, et tema mõttes oli vaid kaks ametit, millega elatist teenida: kunstnik või narkodiiler. "Kuidagi õnnestus mul aga teha kannapööre ja ülikooli tagasi minna. Ümbritsesin end samasuguse loomingulisusega, mis oli meie ümber lapsepõlves, ja see oli mu pääsetee."

Vend vajus sügavamasse mülkasse

Shannoniga nii hästi ei läinud. "Ma olin koolist nii palju hoiatusi saanud, et kukkusin lõplikult välja. Siis hakkasin jooma ja narkootikume tarbima. Kadusin päevadeks, rikkusin seadust, politsei tõi mind mitmel korral koju, ma suhtlesin valede inimestega ja varastasin autosid," on ta rääkinud.

"Tundsin, et ma ei kuulu lihtsalt enam kuhugi ja seetõttu tegingi kõige hullemaid asju."

Shannoni sõnul nägi Jared küll, millises seisus vend on, kuid ei saanud kuidagi aidata. "Ma pidin sellest ise välja tulema. Kui Jared oli 21, sai ta Califormias oma esimese telerolli. Lõpuks sain ma oma august välja, läksin tema juurde ning Jared aitas mul oma elu muuta. Kui poleks teda, ei teeks ma seda, mida kõige rohkem armastan – muusikat. Ilma temata poleks ma see inimene, kes olen täna."

Jared ütleb, et Shannon on õnnesärgis sündinud. "Ta on õnnelik inimene, et üldse veel elab. Kui poleks olnud teda, siis ei oleks ma riskinud oma karjääriga selle nimel, et teha muusikat. Minu unistused on ühtlasi tema unistused ja pärast kõike läbielatut elame seda unistust nüüd koos."

1998. aastal panid Shannon ja Jared kokku bändi 30 Seconds to Mars, samal aastal sõlmiti plaadileping Virgin Recordsiga. Tänaseks on müüdud kogu maailmas rohkem kui 10 miljonit albumit, nende videoid on YouTube’is vaadatud üle 300 miljoni korra. Bänd on võitnud lugematu arvu auhindu, sealhulgas MTV parima video ja kolm MTV Euroopa muusikaauhinda. Thirty Seconds to Marsil on sotsiaalvõrgustikus Facebook rohkem kui 10 miljonit fänni. Albumilt "A Beautiful Lie" pärinevad kaks USA nüüdisaegse roki edetabeli esiviisikusse pääsenud singlit – "From Yesterday" ja "The Kill". "The Kill" on edukamaid singleid muusikaajaloos, püsides moodsa roki tabelis pea aasta (50 nädalat).