AGARAD PEOLISED: Tarmeko kammerkoor, kelle dirigendiks on Laine Randjärv (keskel), on sel suvel ühelt laulupeolt teisele käinud. Popkooripidu oli Tarmeko jaoks juba neljas laulupidu.Foto: MARI LUUD
Inimesed
14. juuli 2014, 07:00

Popkooripidu Tartus: noored ja vanad tulevad kokku, et kogemusi ja väge jagada (1)

Tartu laululaval oli laupäeval popkooripidu, kus tulid esitusele Eesti parimad pop- ja rokklaulud. Teiste kooride seas oli kohal ka juba 25 aastat tegutsenud Tarmeko kammerkoor, kes riigikogu liikme Laine Randjärve juhtimisel tänavu vaid ühelt lauluürituselt teisele jooksnud ongi.

Kogenud lauljad kogunevad kord kuus nädalalõpuks, et tõsist proovi teha ja esinemisteks valmistuda.

Koori 24 liikmest vestsid Õhtulehega Marika, Laine, Ülevi, Airi, Neeme, Kaidi, Aile, Anneli, Asso, Heli ja Indrek - viimane valmistus huilgava koori saatel tähistama sünnipäeva juba südaööl.

Tarmeko koori jaoks algas laulupidu meenutavate pidude hooaeg juba talvel, kui detsembris käidi Saaremaal Kihelkonna laulupeol.

"Siis tuli Tartu laulupidu, üldlaulu- ja tantsupidu ja nüüd popkooripidu. See kõik on üks suur laulupeoliikumine," selgitab Laine Randjärv.

Võiks ju eeldada, et inimesed on väsinud endast kõike andmast ja igatsevad taga oma peresid, kelle kaemiseks pole laulupidude tõttu olnud mitu nädalavahetust aega, siis on selline arvamus ekslik.

Juba neile peale vaadates tunned, kuidas nende tarm ja vägi ka sinusse imendub – sa tahad olla, kuulda ja laulda!

"Hoog on juba sees, et juba mitmes laulupidu. Järgmisel nädalala tahaks juba jälle järgmist," selgitab Maria.

"Nagu elustiil," lisab Laine, millele hõikab keegi koorist taustaks: "Laul teeb ikka rinna rõõmsaks."

Koori jaoks pole vähetähtsad ka eeslauljad, kelle rivi tänavusel popkooripeol on päris pikk ja muljetavaldav.

Üles astusid Nele-Liis Vaiksoo, Marju Länik, Toomas Lunge, Boris Lehtlaan, Sofia Rubina, Uku Suviste, Sandra Nurmsalu, Hannes Kaljujärv, Madis Arro, Getter Jaani ning Karl-Erik Taukar. Lauljaid saatis Estonian Dream Big Band.

"Mõni lugu on tuttavam ja mõni vähem. Kokku on pandud ju eri generatsioonide lood," selgitab koorijuht Laine, kelle sõnu asuvad koori naisliikmed energiliselt ja rõõmsalt täiendama.

"Boris Lehtlaan on ikka vana kooli mees. Uskumatu, et sellises eas mehed lustivad! Ta on selline, et temast saab lava ikka kohe täis," kiidavad koori naisliikmed üht solisti, kellel nende arvates on väga vinge hääl ja olek.

Naistel jagub häid sõnu teistelegi. Nii ütlevad nad, et lauljate ja publiku seas on palju noori:

"Siis nad vaatavad, et me oskame kah nende aja laule laulda. See ongi see popkooripeo oluline point, et noored tulevad ja kuulavad ka vanemaid lugusid." Siit kõlab kiitus ka tänavu kaasatud poptantsijatele Shaté tantsukoolist.

"Me õpime samme nende järgi, proovime järele," kinnitavad rõõmsameelsed lauljad, et õhtu jätkub tantsuga. Üks meesliige viskab veel nalja, et kõigepealt puusaoperatsioon ja siis tants!

Laine võtab asja kokku ja võrdleb taolisi pidusid ja laulukaari tammikute ja teiste eestlastele oluliste pühapaikadega.

"Koht, kuhu tullakse kokku ja saadakse oma vägi, koht, kus saadetakse oma vägi laia maailma," leiab Laine.

"Tegelikult need, kes laulda tahavad – nad laulavad igal pool"