Tõnis Erilaid.Foto: Kalev Lilleorg
Blogid
14. juuli 2014, 07:00

Kuidas jäägrikompanii lõpuks laiali saadeti (1)

Täna 20 aastat tagasi kihutas Kaitseliidu toonane ülem major Johannes Kert relvastatud saatemeeskonnaga Pullapääle, skandaalidega ja allumatusega «punapolkovnikutele» kuulsaks saanud Läänemaa vabatahtliku jäägrikompanii baasi ja kirjutas alla käskkirjale selle üksuse laialisaatmise kohta.

Eesmärk oli Kerdi sõnul «välistada pidevat ebastabiilsust, mis on seotud jäägrikompaniiga, relvade ja varustuse kadumisega ning mitmete vahejuhtumitega. Ei saa pidada perspektiivikaks isemajandavat regulaarsõjaväeüksust, mille olukord on pidevas sõltuvuses rahalisest sissetulekust, mille omakorda määrab äriõnn».

Kompanii endine ülem Asso Kommer oli sel ajal juba eeluurimise all, endine ülema asetäitja Jaak Mosin redutas aga kümnendat kuud Rootsis.

Jäägrid teatasid Kerdile vastuseks, et jätkavad tegevust ning pesitsesid mõnda aega Kohilas.

Kaitseliit ja jäägrikompanii oli eriti noil keerulistel üheksakümnendatel raha hankimiseks seotud turvateenistusega, aga tegeldi ka kurjategijajõukude ja «soovimatute isikute» füüsilise korralekutsumisega kuni tapmisteni välja.

Opositsioonipoliitikuist püüdsid mõned jäägreid pruukida oma eraarmeena mitmesuguste nõudmiste läbisurumisel ja oli ka piiritaguseid niiditõmbajaid. Peamine, mis jäägrid hukutas, oli aga nende juhtide soov sõjaasjade kõrval ka poliitikat ajada.