Manowari arvukad fännid üle lahe teekonna ette võtma juuli lõpus. BullsFoto: Bulls
Eesti uudised
10. juuli 2014, 15:38

Väärt muusikat kuuleb suvel nii Lätis kui ka Soomes

Juuli teisel poolel ja augustis toimub Eestis, Lätis ja Soomes hulk vabaõhufestivale igale maitsele.

Teeme neist valikulise ülevaate, jättes paar päeva tagasi alanud Õllesummeri seekord vahele. Tõsi, sel reedel astub Tallinna lauluväljakul pealavale inglise tantsulist elektroonilist muusikat mängiv Hurts. Sedagi kontserti ei tohiks melomaan vahele jätta.

 

American Beauty Car Show

18.–20. juulini Haapsalus

Juba 2001. aastast korraldatud American Beauty Car Show on ainult Ameerika autodele mõeldud vabaõhuüritus, kus on kavas näitus, kokkutulek, kiirendusvõistlus ja korralik kontserdiprogramm.

Reedel ja laupäeval astuvad üles artistid Eestist, Rootsist ja Inglismaalt. Esinejate nimekirjast leiab nii rockabilly-legendi Matchboxi kui ka raskeroki tipu Uriah Heepi, kelle liikmed on kõrgest east hoolimata endiselt suurepärases vormis. Karmimat poolt näitavad hiljuti uue albumi „War Eternal” välja andnud Arch Enemy ja Amaranthe, mõlemal hoiavad laulupoolt naised. Eestit esindavad alati skandaalne, ekstravagantne ja pöörane Winny Puhh ning tema tasakaalustamiseks võluv, leebe ja intelligentsem Lenna.

 

Narva Bike

18.–20. juulini Narvas

Narva linnuses toimuval rahvusvahelisel motofestivalil pakuvad muusikalist külakosti ansamblid Venemaalt, Soomest, USA-st ja mõistagi Eestist. Peaesinejaks võib lugeda lauljat Joe Lynn Turnerit, keda laiemalt teatakse eelkõige küll Rainbow’ ja Deep Purple’i lauljana, kuid ta soolokarjäärgi on märkimisväärne. Üksjagu hinnatud on ka soomlaste Turisas, venelaste bändide nimed nagu That Zeppelin, Krekers jt ei ütle seevastu paljudele midagi.

Kodumaistest artistidest saavad sõna folkroki lipulaev Metsatöll ja tundmatum suurus AveNue.

 

Positivus

18.–20. juulini Lätis Salatsis

Latvija! Latvija! Kõik kiidavad ühiselt tublisid lätlasi. Positivus on kogu Baltikumis eriti kõrgelt hinnatud muusikafestival, kuhu kogunevad peamiselt alternatiiv- ja indie-ringkonnad. Külastajaid on aasta-aastalt üha enam ja paistab, et selles suunas pole muutusi ette näha.

Nimekatest väliskülalistest esinevad sel aastal näiteks Ellie Goulding ja Kraftwerk. Kuid ka usinasti tippu rühkiv Bastille ja The Kooks. Eestistki on palju artiste, teiste seas Marten Kuningas ja Junk Riot.

 

Pori Jazz

12.–20. juulini Soomes Poris

Maailmakuulsa Soome džässifestivali programmis on seekordki hulk mainekaid artiste, näiteks Bob Dylan ja Patti Smith, Pet Shop Boys, Kelis ja Pariisin Kevät. Sellest seltskonnast õnnestus vähemalt Patti Smith juulis Eestissegi esinema meelitada...

 

Kotka merepäevad

24.–27. juulini Soomes Kotkas

Igal suvel toimuvad Kotka merepäevad on Skandinaavia lõikes suursündmus. Meri, laevad, vinge kultuuriprogramm. Aastate jooksul on sealt läbi käinud ka palju rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud artiste, seekord paistab aga, et keskendutakse Soome muusikale. Naljaga pooleks võiks öelda: „Tangot ja muut!” Esinejate nimekirjast leiab Olavi Uusivirta, Musta Barbaari, Justimuse ja Sini Sabotage’i.

 

Magic Circle

25.–26. juulini Soomes Helsingis

„Manowar, Manowar, living on the road!” Õige metal’i eest võitlejad astuvad oma ideede eest võitlusse seekord Helsingis Suvilahtis. Tõelise, eheda, klassikalise heavy sõbrale on see absoluutselt kohustuslik sündmus, ehk kogunisti aasta tipphetk. Peaesinejaks on loomulikult ameeriklaste Manowar, kes kevadel ka Tallinnas Rock Cafes kolmel õhtul järjest müristas. Kuid nüüd on tegemist uhkeldava vabaõhufestivaliga, mis ühtlasi tähendab ülivõimast show’d. Üles astuvad ka Teräsbetoni, Imperia ja Hostile, kuid võimalik, et lisandub veel üks rahvusvaheliselt tuntud nimi.

 

Jalometalli

8.–9. augustini Soomes Oulus

See raskemetalli festival toimub küll „sügaval” Soomes, kuid mõni asi see siis end tänapäeval sinnagi kohale vedada. Ja esinejakaart on tõeliselt tähelepanuväärne, pungil põnevaid rahvusvahelisi tähti: King Diamond, Sacred Reich, Uncle Acid & The Deadbeats jne. Omaette tippude tipp on jaapanlaste staažikas Loudness.

 

Hietskurock

7.–9. augustini Soomes Vaasas

Kuigi see on tundmatum festari, kestab see koguni kolm päeva! Kohtuvad vanemad ja uuemad Soome tegijad, näiteks vanameister Pelle Miljoona United ja raju tütarlastepunt Barbe-Q-Barbies. Lisaks Loose Prick ja 1980. aastatel ilma teinud inglise naistebänd Girlschool. Muide, viimane soojendas 1990. aastal Moskvas Black Sabbathit. Kes bändi hiljutisel klubikontserdil Helsingis käisid, kinnitasid ühehäälselt, et bänd on koosseisumuutustest hoolimata endiselt heas vormis.

 

We Love The 90’s

29.–30. augustini Soomes Helsingis

Midagi keskealistele – 40 pluss, 50 pluss ja eelkõige naistele. Omamoodi retrovärk või päris nostalgia, kuidas nüüd täpselt öeldagi. Kokku on pandud väga kompaktne ja rikkalik programm. Kahel päeval astuvad üles Bad Boys Blue, Dr. Alban, E-Type, Pandora, Basic Element, Mr. President, Sash, E-Rotic ja Rednex.