Räppar Genka.Foto: Mati Hiis
Inimesed
9. juuli 2014, 07:00

Räppar Genka: hing läks hellaks (3)

Eile algasid telesaate "Laula mu laulu" kontserdi proovid.

Prooviruumist Jakobsoni tänaval kõmab kärtsu ja mürtsu. Iga lapski tunneks ära: mängitakse Singer Vingeri surematut pala "Jää jumalaga puberteet". Kuid mikrofoni taga võtab poose Marju Länik, mitte Hardi Volmer. Käivad telesaate "Laula mu laulu" Õllesummeri ühiskontserdi proovid.

"Issand, ma pean homme (täna – toim.) hommikul kell seitse üles tõusma, et Star FMi stuudiosse minna," ohkab Länik, kui on looga ühel pool.

Keegi kostab vahele: need hommikuprogrammid ongi sellised.

Prooviruumist lahkuv Länik ei allu provokatsioonile ning keeldub ennast tunnistamast telesaate seenioriks. Temaga samasse põlvkonda kuulub nimelt veel Hardi Volmer. Äärepealt oleks kõige vanema au kuulunud Heidy Tammele, kes aga võtete ajaks haigestus.

"Tahaksin järgmine hooaeg veel osaleda, kui võimalik. Aga ma kardan, et samasid lauljaid vist enam ei võeta," meenutab Länik ligi kaks kuud kestnud eksperimenti ainult soojade sõnadega.

"Ääretult rikastav kogemus igas mõttes!"

"Mis sa selga paned?" võtab Länik kinni ukse poole tõttava kolleegi Tanel Padari varrukast.

"Midagi pidulikku, vist ülikonna!" kõlab vastus.

"Ega ma eriti palju neid ei tundnud; mõnda võib-olla rohkem, mõnda nii teretutvuse tasemel," lausub Länik saatekolleegide kohta.

Padarit ja Genkat ehk Henry Kõrvitsat kõige paremini.

Ei maksa eeldada, et kui Õllesummeri kontsert seljataga, saab muusik natuke vabamalt hingata. Peagi terendavad Länikul esinemised Palmse mõisas ja seejärel Tartus "Popkooripeol". Isegi aastavahetus on juba broneeritud. "Eks ma näpistan vahel veidi puhkust ka, aga ega mulle väga ei meeldigi niisama istuda," ei näe Länik samas põhjust kurtmiseks.

Genkal laulusõnad ununenud

Samal ajal jõuab kohale Genka, võtab istet ning ansambel hakkab mängima mahe-sulnist meloodiat. Esitamisel on Singer Vingeri "Ei midagi erilist."

Seejärel peaks olema järg Lenna "Rapunzeli" käes. Kuid keda pole, on lauljanna. Jõutakse kompromissini: kuna Lenna teab nagunii oma lugu läbi-lõhki, saab hakkama ka ilma temata ja Genka võib varem koju minna.

"Saate lõpust on ju nii palju aega möödas," vabandab Kõrvits, miks ei laulnud ta proovis mitte peast, vaid sirvis sõnu oma iPadist.

Paari kuu eest rääkis Genka Õhtulehele, et laulusaatesse läks ta kahel põhjusel. Esiteks, et tutvustada räppmuusikat. Ning teiseks, et näidata laiemale publikule: ta ei olegi nii hirmus ja ülbe inimene, kui arvatakse. Kas mõlemad plaanid õnnestusid?

"Noh, võib-olla selle mainekujundusega läksin ma veidi liiale," kostab Genka nüüd.

"Ega mulle pole tegelikult kunagi väga korda läinud, mida inimesed minust arvavad ja nende heakskiitu vajanud."

Genkagi kostab: kui teised tema loomingut ette kandsid, kippus temal samuti hellus hinge. "Absoluutselt, muidugi!" ütleb räppar. Seda enam, et hiphop pole midagi sellist, mida oleks igaühel lihtne esitada.

Nagu Länikut, ootab ka Genkat ees kõige kibedam tööaeg.