Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
9. juuli 2014, 07:00

Courtney Love’i suurim patt: ta on käitunud nagu meesrokkarid!

Varalahkunud grungerokkar Kurt Cobaini värvika abikaasa Courtney Love’i elu on olnud kirju nagu suvine sitsikleit. Täna 50aastaseks saav juubilar on oma elu jooksul teinud täpselt kõike seda, millega on tegelnud enne teda kõik kuulsad meesrokkarid. Tema suurim "viga" ongi olnud see, et kõige selle keskel on ta naine.

Courtney on elanud metsikut elu. Tarvitas narkootikume ja käitus ennasthävitavalt. Kakles. Tal on olnud palju ambitsioone ning on palju kordi nii õnnestunud kui ka läbi kukkunud. Ta eksponeeris oma seksuaalsust ja tegi sellest oma kaubamärgi.

Tänase sünnipäevalapse tähelend algas 1991. aastal, kui ta kohtus oma tulevase abikaasa, Nirvana juhi Kurt Cobainiga. Tänu abikaasa kõrval tuntuse kogumisele sai hoo sisse ka tema enda 1989. aastal asutatud bänd The Hole, vahendab The Sydney Morning Herald.

Alates Cobainiga kohtumisest pidi Courtney taluma karmi kriitikat –teda süüdistati kullakaevamises, oma mehe ärakasutamises, ringitõmbamises, mehe loomingu kasutamises ja Nirvana liikmete vahel pingete tekitamises. Ka Cobaini narkosõltuvust on Courtney kraesse lükatud ning, mis peamine – teda süüdistati isegi Cobaini surmas.

Oma bändi Hole (ingl "auk" – toim) moodustas ta Los Angelese tänavalehte pandud kuulutuse abil. Bändi nimi oli tal eelnevalt valmis mõeldud – inspiratsiooni selleks sai ta vestlusest oma emaga, kes ütles kord, et Courtney ei saa kanda endaga kaasas auku, mille on tekitanud tema raske lapsepõlv.

Karm lapsepõlv

Courtney on pärit keerulisest perekonnast ega suhtle juba aastakümneid oma vanematega, kes tegid tema meelest laste kasvatamisel kõik valesti. Courtney oli kõigest viieaastane, kui ta vanemad lahutasid ning käis seejärel käest kätte, olles kord peretuttavate, kord teiste pereliikmete, kord kasuvanemate kasvatada. Tema lapsepõlve ja noorust iseloomustab vaid üks sõna – ebastabiilsus. Just sellistes tingimustes kasvades kiindus Courtney punkmuusikasse.

Töötades noore naisena USAs, Jaapanis, Taiwanis ja Hong Kongis striptiisitarina, õppis ta kitarrimängu ja täitis kaustu laulusõnadega. USAsse naasis ta täpselt sel hetkel, kui maailmas hakkas tuure koguma grungemuusika.

1992. aastal abiellus Courtney oma suure armastuse Kurtiga. Courtneyle oli see teine abielu: 1989. aastal oli ta lühidalt abielus James Morelandiga. 1992. aasta augustis sündis rokiajaloo ühe tähelepanuväärseima paari esimene ja ainus laps, Frances Bean. Lapse sünni järel tegi Courtney suure vea, rääkides Vanity Fairi veergudel, kuidas ta ise oma rasedusest teadmata südamerahuga heroiini tarvitas. See pani võimud kiiresti tegutsema ja paar oleks peaaegu oma lapse hooldusõiguse kaotanud, kuid lõpuks jäeti tütar neile siiski alles.

See ei tähendanud aga sugugi, justkui oleksid noored vanemad narkootikumidega lõpparve teinud – vastupidi. Courtney 1980ndate lõpul alanud heroiinisõltuvus sai punkti alles 1996. aastal, kui lavastaja Miloš Forman talle filmis "The People vs. Larry Flint" peaosa pakkus. Kurti narkolembus sai lõpu 1994. aastal, kui rokkar sügavas depressioonis enesetapu sooritas.

Courtney pole suutnud meelemürkidest täielikult hoiduda siiski ka hilisemas elus – veel 2004. aastal arreteeriti ta narkootikumide omamise ja tarbimise pärast, ning tema tütre hooldusõigus läks Kurti emale. Tagasi sai ta selle alles 2005. aastal.

Tõi grungesse naiselikke jooni

Nagu paljud teisedki grungemuusikud, rääkis ka Courtney oma loomingus kõigest talle raskest: psühholoogilistest armidest, enesehävitamisest, pettumustest, valust ja kibestumisest. Ometi eristus värvika esinemiskostüümiga (nuku-kleidid, ülitugev laialimääritud meik ja hooletu soeng) Courtney selgelt ülejäänud grungemaailmast, lisades sellele naiselikke jooni – enne teda oli grungemuusika olnud suuremas osas meeste pärusmaa.

Courtney bändi Hole parim saavutus, hingevalust pulbitsev "Live Through This", sai tohutu tähelepanu osaliseks, sest ilmus vaid veidi pärast Kurt Cobaini surma. 2002. aastal pani aastaid varjusurmas olnud ja mitu korda taastulla üritanud Hole lõplikult pillid kotti ja Courtney alustas soolokarjääri. Lauljatar on avaldanud kolm albumit: "American Sweetheart" (2004), kuuekuulisel sundvõõrutusravil kirjutatud "Nobody’s Daughter" (2010) ja "Died Blonde" (2013).