ALLES KUIVAB: Kuna maalid saabusid Eestisse märjalt ja kuivavad näitusel edasi, siis ei ole maalidele lähedale minek soovitatav. Pildil Kalev Mark Kostabi «Wish Fullfilled».
Inimesed
9. juuli 2014, 07:00

Festivalikorraldaja: Kostabi maalid olid Tartusse näitusele saabudes alles märjad (1)

"Arvestage, et me panime nad märjalt teele. Olge nendega eriti ettevaatlikud," räägib festivali "Klaaspärlimäng" direktor Tiina Jokinen, kuidas teda hoiatati Kalev Mark Kostabi maalide Eestisse näitusele saatmisel.

Märgade tööde saatmine Jokinenei sõnul siiski väga tavapärane ei ole. See-eest on tavaline, et kunstnik teeb töid spetsiaalselt näituse jaoks ning et tegu on uudisteostega, siis juba see fakt tõstab näituse kaalu. "Nad ei ole sellised, mida on sada korda näidatud ja reprotud. Osa teostest on täiesti uued."

Lahtipakkimisel tundus Jokinenile esialgu, et kõik on korras, kuid lõplik tõde selgub alles siis, kui kunstnik töid näeb. "Seal on mingid pisarad, mis võivad olla tingitud sellest, et need maalid ei olnud kuivad," räägib direktor kahest kolmest maalist, mis paistavad kahtlased.

Homme Tartu Jaani kirikus avatavale näitusele "Kostabi ja sõbrad", kus näeb ka Kostabi venna Indrek Paul Kostabi ning nende sõbra Tony Esposito töid, tuleb paarkümmend maali, millest enamik pakiti lahti juba eile ja riputati kohe ka seinale. Osa maale, Tony Esposito tööd, saabuvad alles täna Roomast. "Need on väiksemad ning need toob kohale Kalev Mark Kostabi isiklikult," räägib Jokinen.

"Ärge liiga lähedalt mööda minge!" naerab direktor – tööd alles kuivavad.

Suurim teos, mis saabub, on 9 x 6 meetrit.

Kostabi on edukas Eesti juurtega Roomas elav kunstnik, kellel on New Yorgis kuulus stuudio Kostabi World. Muu hulgas on tema käest tellitud ka Johannes Paulus II büst. "Peale selle on Kalev Mark muusik ja ekstsentrik ning muidu skandaalne figuur," räägib Jokinen.

Tema vend on eelkõige muusik, kitarrist mitmes bändis ning samuti kunstnik. Tony Esposito on samuti muusik, kelle kuulsaim hitt on "Kalimba De Luna", mida hiljem kaverdas Boney M. "Nad on kolm sõpra, hingesugulast, mõttekaaslast, kunstnikku ja muusikut. Seetõttu haakub hästi ka "Klaaspärlimängu" ideega," räägib Jokinen.