Bless This Mess kleidid. Foto: Aave-Liis Schmidt.
Väike moeajakiri
8. juuli 2014, 09:41

Slaavi mustrid vallutavad moemaailma (2)

Hiljutise laulupeo valguses on rahvusmustrid väga kuum teema, kuid kas kannaksite vene traditsioonilistest mustritest inspireeritud rõivaid?

Nii kohalikust kui ka välismaisest moemaailmast leiab hulgaliselt näiteid selle kohta, kuidas slaavi hingega imekaunid sallimustrid on olnud disaineritele tohutuks inspiratsiooniks. Nüüd ongi need sattunud matrjoškadelt ja vene memmede pearättidelt hoopis disainibutiikidesse ja moelavadele.

Kodumaisete moefännide ilmselge lemmik on Bless This Mess, kelle baabuškamustrilised kleidid-seelikud-pusad-kotid müüvad läbi kiiremini kui soojad saiad pagariäris. Oma tee on need leidnud nii blogijate, seltskonnatähtede kui ka täiesti tavaliste tüdrukute-naiste riidekappidesse. Enam kui 12 000 Facebooki meeldimisega kahe neiu ühine ettevõtmine ei näita peatumise märke...

Pisut krõbedamate hindadega, kuid võrdväärselt ahhetamapanev on Piret Pupparti looming brändile Uschanka. Jällegi, imelised lillemustrid, mis on justkui need, mis vaatavad vastu vanade puulusikate pealt. Lillelised ja võluvad ning kaunistavad igat naist. Kõige paremini sobivad need tõmošenkoliku punupatsiga, kuid eks see ole juba igaühe enda valik. Alati võrratu Mai Palling valis 2013. aastal presidendi vastuvõtule minekuks Pupparti kleiti kaunistama hoopis vallatu lokilise soengu.

Nagu öeldud, leiab slaavipärast mustrit ka suurtelt moelavadelt. Valentino imelised kleidid on mulle juba ammu moeajakirjade klantslehtedelt silma hakanud, tundub, et sama on juhtunud ka kuulsustega. Briti muusik Adele kandis 2013. aasta Grammy auhindade jagamisel just Valentino kleiti, mida Eesti meedias kajastati küll kui kitlit, kuid ma leian, et punasekirju lilleline kleit istus talle valatult ning meenutas tõepoolest päris elus matrjoškat (ja ma ei mõtle seda solvanguna!).

Vene moe suursaadikuks võib pidada it-tüdrukut Miroslava Dumat, kelle pilte võib leida igast endast lugupidavast tänavamoeblogist. Naine aga kasutab oma staatust täiel rinnal ära ja tutvustab enda isiksuse läbi vene moodi ja kultuuri. Nähes ise välja nagu perfektne portselanist vene nukuke, õnnestub see tal täiel määral.

Vene kunstist on inspiratsiooni saanud ka itaalia duo Dolce&Gabbana, kelle 2013. aasta sügiskollektsioonis kõndisid modellid ringi kui õigeusu kirikust plehku pannud elavad ikoonid. Kleite kaunistasid detailsed mosaiigimustrid, pildid pühakutest ja kaunid kuldsed värvid. Mis oleks veel venepärasem kui kaunid kirikumotiivid, mis meenutavad kohe kelladehelinas sibultorne?

Kes patriotismimullist vaikselt välja hakkab piiluma, võiks eestiliku triibumustri vahelduseks hoopis ida poole vaadata. Rahvaste sõpruse nimel ju tasuks, kas mitte?