Foto: Gabriela Liivamägi
Inimesed
8. juuli 2014, 07:00

Kiwa töö läheb New Yorgi näitusele

Peale Kiwa osalevad veeteemalises kunstiprojektis näiteks Jeff Koons ja Yoko Ono.

"Lasin end katta mullaga ja siis lasin endale kastekannust vihma tekitada, nii et nägu hakkas aeglaselt mullast välja sulama," räägib Kiwa neljapildilisest fotoseeriast, mida eksponeeritakse veetankil New Yorgi suurejoonelise kunstiprojekti raames. Nii vägevat näitust polevat seal avalikus ruumis seni korraldatud.

"Teosed on eksponeeritud veetankidel. Kes seal käinud on, on näinud, et majade katustel on suured veetankid," ütleb kunstnik.

Kiwa peab teravmeelseks, et veeteemalise projekti näitusepinnana kasutatakse just veemahuteid. Igale kunstnikule antakse üks mahuti ja tellitakse projekti jaoks uued tööd. Kiwa kasutas aktsiooni dokumenteerimisel fotograaf Gabriela Liivamägi abi.

"Ta jätab visuaalselt ägeda mulje, kuidas vesi peegeldab, muld sulab ja läheb silma, suhu ja igale poole. Aga samas on ta hästi sümboolne ka, otsekui surmast või mullast tekib uus elu," kirjeldab Kiwa oma teost.

Valmis tööd prinditakse suurtele bänneritele – just nagu välireklaamid. See, kui hästi kunstiteost lõpuks tänavalt näha on, oleneb tanki asukohast. "Kuraator ütles mulle, et ta võitles spetsiaalselt minu jaoks välja hästi hea koha," lausub kunstnik, kes siiski veel päris täpselt ei tea, kuhu ta teos üles pannakse.

Äpp aitab teoseid märgata

Projekti põhjal luuakse ka mobiiliäpp, mis näitab, kus kunstihuviline täpselt on, mis tankid on kõige ligemal ning neist saab vaadata ka pilti. Seega ei pea ei kunstnikud ega pealtvaatajad muretsema, et mõnest kunstiteosest kogemata mööda jalutavad, mida tänavale hästi näha pole. Suuri kunstiprojekte on New Yorgis tehtud ennegi. Näiteks tegi Islandi kunstnik Olafur Eliasson jõele suure veejoa. "Ja kui niisama Manhattanil ringi kõndida, siis seal ikka näeb selliseid avalikke kunstiprojekte, rääkimata tänavakunstist ja grafitist, mis oma praegusel kujul saigi alguse New Yorgist," räägib Kiwa.

Ta valiti projekti üksnes teoste põhjal, mis teda väga rõõmustab, sest kunstimaailmas toimuvad sellised asjad tavaliselt tutvuste kaudu. Kiwa jäi projekti kuraatorile silma juba paar aastat tagasi oma tööde sõltumatuse ja isiku­päraga.

Temaga koos osalevad projektis sellised maailmakuulsad kunstnikud nagu Jeff Koons, neopopkunstnik, kes on tuntud oma hiiglaslike skulptuuride poolest. Näiteks on ta teinud suure istuva koera kuju, mis on kaetud ehtsate lillepeenardega, ning ka hiiglaslikke õhupalliloomi meenutavaid skulptuure, mis tegelikult on küll valmistatud terasest. Samuti on Koons töötanud koos Lady Gagaga. Tuntud kunstnikest on esindatud veel John Lennoni abikaasa Yoko Ono, multimeediakunstnik, kelle kõige kuulsamaks tööks võib pidada performance’it, kus ta palub publikul endal riided seljast lõigata. Tuntud on ka fotod temast ja John Lennonist voodis. Kunstnike nimekirja on lisatud samuti Arvo Pärt, kes pole osalemist veel kinnitanud.

Eesti kraanivesi puhtam kui pudelivesi?

Kiwa leiab seepeale, et on heas seltskonnas ja väärib seda. "Vesi on väga oluline probleem ja kui seal on suured nimed esindatud, siis see aitab ka sellele rohkem tähelepanu tõmmata. Tavaliselt, kui staare kutsutakse, on see kommertslikel eesmärkidel, aga antud juhul on ta õilsa eesmärgi teenistuses." Kiwa sõnul tegelebki kunst inimeste teadlikkuse tõstmisega: "Minu jaoks on kunsti sisu sõnumi levitamine, mõtlema panemine. Kunst on erguti, positiivne impulss."

Eesti elanikele võib kunstiprojekti teemaks olev veeprobleem kaugeks jääda, sest siin on palju puhast looduslikku keskkonda. "Eestis on kraanivesi isegi puhtam kui pudelivesi, sest kraanivett peab seaduse järgi rohkem kontrollima," arvab Kiwa.

Ta ütleb, et kui Eestis mingeid ootamatuid kliimamuutusi ei teki, on meil veevarusid küllaga: "Siin võib-olla ei taju, kui oluline on, et sul on joogivesi alati saadaval."

Ometi puutub ka lääne inimene veemurega kokku, kui satub näiteks Aasiasse. "Pead ise oma veevaru seljas kaasa tassima. Kuskil Gobi kõrbes või mõnes sellises kohas, mis pole päris turistidele mõeldud, pole mingeid veepoode."

2010. aastal, kui Kiwa oli teel Indoneesiasse, reisis ta Põhja-Indias ja kohtas Dharamshalas ühte vana hipinaist, kes oli 60ndatel koos paljude teiste hipidega rännanud Londonist Indiasse läbi Kabuli ja sellest ajast sinna jäänud. "Ta on kirjanik ja kirjutas parasjagu raamatut ning rääkis, et veeteema on kõige olulisem. Aasta hiljem hakkasin hipiliikumist uurima ja nüüd osalen veeteemalises projektis."

Mis on ühist Kiwal ja Picassol?

Esimest korda näitas Kiwa Ameerikas oma töid Chicago ülikooli juurde kuuluvas kunstiühingus. "Nemad korraldasid kunagi Picasso esimese näituse Ameerikas ja siis näitasid esimest korda minu töid Ameerikas. Ma saan vahel nalja visata, et mis on minul ja Picassol ühist," naerab Kiwa.

Teist korda näitas ta Ameerikas oma töid NewYorgi kunstikeskuses The Kitchen, mis oli esimene multimeediakunsti galerii. "Nad ei olnud enam kitsalt galerii, vaid hakkasid segama erinevaid kunstivoole, nagu muusika, kujutav kunst, video, kaasaegne tants," sõnab Kiwa. Samas galeriis näitas Cindy Sherman oma kuulsat fotoseeriat "Untitled Film Stills" (ingl "Pealkirjata filmikaadrid"), mis kujutas autorit väljamõeldud filminäitlejana eri rollides.

"Kord osalesid minu performance’is Mart Laar, Siim Kallas ja Vahur Kraft. Me Ene-Liisiga (Ene-Liis Semper – toim) rippusime ja sümboliseerisime raha, nemad püüdsid meid kotti nagu pankurid ikka. Me lõikasime koti seest katki ja jooksime metsa," meenutab kunstnik.

Fakte vee kohta

• Vesi on kõige levinum aine nii Maal kui ka universumis. Vee esinemine vedelal, tahkel ja gaasilisel kujul on vajalik elu säilitamiseks Maal.

• Tsivilisatsioonid tekkisid suurte veekogude ääres.

• ÜRO on vastu võtnud resolutsiooni, mille järgi on puhas joogivesi inimõigus.

• 5000 inimest sureb iga päev maailmas veepuudusesse.

• Ligikaudu 42 000 inimest sureb igal nädalal joogivee halva kvaliteedi tõttu. 90 protsenti neist on alla viieaastased lapsed.