OSATAKSE HINNATA: Estonia ­legendaarne priimabaleriin ­Helmi Puur lahkus taevastele teatrilavadele, ent õpilased ­kannavad tema õpetusi edasi. Foto: Rahvusooper Estonia
Inimesed
8. juuli 2014, 07:00

Kaie Kõrb: Helmi Puur suutis tantsijatele hinge sisse puhuda

Lahkus priimabaleriin Helmi Puur (20. XII 1933 – 6. VII 2014).

Pühapäeval suri 80aastasena Rahvusooperi Estonia priimabaleriin ja repetiitor Helmi Puur. Kaie Kõrb ütleb, et Helmi jääb temaga igavesti: "Kogemused, mis ta mulle andis – need ei kao mitte kunagi!"

Helmi lugu on kui muinasjutt. Ta kasvas üles Koplis Sitsi tänaval päevinäinud majas, kus tema perekonnal oli korter, õigemini toake. Vaesus ei piira oskusi ja Helmi astus 1946. aastal Tallinna balletikooli ning 1953. aastal lõpetas ka Leningradi A. Vaganova nimelise balletikooli. Juba järgmisel aastal kehastus ta Odette-Ottilie’ks (Valge Luik – Must Luik) "Luikede järves". See sillutas ka tema tee kodumaa populaarseima baleriinina. Ta tegi palju unustamatuid lavarolle ballettides "Ebapeig" (Beatrice Rasponi), "Tiina", "Bahtšisarai purskkaev" (Maria), "Esmeralda", "Chopiniana" (Sülfiid), "Straussiana" (Armastatu), "Giselle", "Romeo ja Julia" (Julia) ning esitas kontserdiprogrammis kaunilt ja stiilselt Saint-Sa?ns’i "Luike". Estonia solisti ameti pidi ta seljavigastuse tõttu maha panema 1966. aastal. Edasi juhendas ta ballettmeistri-repetiitorina noorema põlvkonna baleriine.

Neist üks oli ka Kaie Kõrb. "Minu kõrval oli Helmi kogu minu karjääri. Tulin teatrisse 1980. aastal ja tema oli minu õpetaja-repetiitor. Ta suutis tantsijatele hinge sisse puhuda, ja olla kõige sõbralikum, südamlikum ja parem repetiitor üldse," kiidab ta. Kõrb usub, et Puuri pärand kandub edasi.

"Arvan, et inimesed, kel on olnud õnne temaga koos töötada, annavad seda headust ja tundelisust ka teistele edasi. Kogemused, mis ta mulle andis – need ei kao mitte kunagi!"

Rahvusooper Estonia edastas eile järelehüüde, kus öeldud, et lohutamatus leinas langetavad pea Puuri sõbrad ja kolleegid teatris, mitu põlvkonda õpilasi ning soojast ja säravast kunstnikuisiksusest lummatud publik. Hüvastijätt ja ärasaatmine on laupäeval kell 16.30 Tallinnas Jaani kirikus.