Küünikute ja romantikute vaheline jalgpallimatš Rakveres. Foto: Piia Õunpuu
Inimesed
5. juuli 2014, 14:53

Küünikud võitsid romantikuid reegliteta jalgpallimatšis (1)

Rakveres toimuva teatrifestivali Baltoscandal raames peeti täna keskpäeval traditsiooniline küünikute ja romantikute vaheline jalgpallimatš. 

Soe suvepäike säras taevas, kui Rahvaaia hoolikalt valitud muruplatsile seati üles jalgpalliväravad ning alustati reipa hommikuvõimlemisega. Küünikud ja romantikud valmistusid eelseisvaks heitluseks. 

Kõik soovijad võisid julgelt kaasa lüüa mängus, kus ei ole ühtegi reeglit. Ainus tingimus on, et kõik osalejad peavad valima endale sobiva maailmavaatelise poole - küünik või romantik. Muu hulgas andsid oma panuse ka näitlejad Rasmus Kaljujärv ja Tambet Tuisk ning NO99 dramaturg Eero Epner. 

Matši saatus on täielikult kohtuniku kätes, rääkis vabakutseline etenduskunstnik Kaja Kann, kes on ka ise mõned aastad tagasi kohtunikurollis olnud. Sel aastal valis ta küünikute poole nagu alati. Tema sõnul valib ka kohtunik poole ning juhib siis mängu käiku endale meelepärasemas suunas. 

Vaatamata reeglite puudumisele ja loale teha kõike, mida hing ihaldab, oli kohtumine võrdlemisi sarnane sellele, mis toimub praegu Brasiilia jalgpallimurudel. Eesmägiks ikka pall väravavahist mööda võrku saada, hoolimata keset mänguplatsi laiutavast kännust ja ilmselgest ülerahvastusest platsil. Kummagi võistkonna eest mängis kümmekond sportlast.

Küünikud läksid kiirelt juhtima, kuid kogu mängu vältel sahistati hoolikalt mõlema poole väravavõrku. Kahe poolaja lõpuks oli seis 7-5, romantikute kasuks. Kui juba hakkas tekkima tunne, et armastus päästabki maailma, otsustas kohtunik, et mängitakse ka lisaaeg. Loodeti, et lõppseis on viigiline ning saaks mängu lõpetada penaltiseeriaga. Nii ka tehti ja mängu lõppedes said rõõmustada siiski küünikud. 

Kohtumiste ajalugu ulatub aastasse 1996, kui Baltoscandal toimus esimest korda Rakveres. Kann rääkis, et etenduskunstik Juha Valkeapää ja lavastaja Jan Ritsema olevat ühel ööl teatri keldris vaielnud filosoofilis-maailmavaateliste teemade üle ning otsustanud erimeelsused lahendada järgmisel hommikul jalgpalliplatsil. Nüüd on traditsiooniks iga kahe aasta tagant jälle kokku tulla ja paika panna, millises suunas liigub maailm järgmised kaks aastat.