SUVESANGARID: Saatejuhid Indrek Vaheoja ja Kristjan Rabi, kelle sõnul on «Suvesangarite» kujul tegemist lustliku suvesaatega.Foto: Laura Oks
Eesti uudised
5. juuli 2014, 08:00

Lapsevanem "Suvesangaritest": "Üks õnnetusjuhtum juba oli, mis järgmiseks?" (213)

Telesaade "Suvesangarid" õpetas kummuli keeratud röstris juustusaia valmistama. Selle tagajärjel süttis ühe lapse käes röster. Järgmiseks õpetati, kuidas peita turvameeste eest alkoholi. Mida järgmiseks, kurjustavad konservatiivsed vaatajad.

Nädal tagasi kirjutas ühe lapse isa sotsiaalmeedias, kuidas tema laps üritas TV3 "Suvesangarite" õpetuse järgi külili asetatud röstris juustusaia valmistada ning tekitas sellega tulekahju.

Sel nädalal vangutasid aga inimesed pead õpetuse üle, kuidas üritustele, kuhu alkoholi kaasavõtmine keelatud on, seda salaja sisse smugeldada. Esmalt soovitati alkohol pista McDonaldsist saadud Coca-Cola topsi ning jätta mulje, justkui oleks tegemist karastusjoogiga. Teine plaan oli panna plekist õllepurgile ümber mõne karastusjoogi purgilt lõigatud kest.

Hiljem aga korraldasid saatejuhid omavahel võistluse, kes alkoholi paremini peita oskab. Selleks oli Winny Puhhi lauljana tuntud Indrek Vaheoja kaasa võtnud Minigripi koti, millesse ta alkoholi valas ja siis endale teibiga kõhule kinnitas. Samuti proovis ta endale pudelit püksi ajada, kuid leidis siiski, et pudel on selleks liiga suur.

Pudeli püksipeitmise idee peale tuli ka teine saatejuht Kristjan Rabi. Nii ta otsustaski panna endale püksi kaks pudelit, kommenteerides, et see jätab mulje, justkui oleks tal suur meheau.

Saadet vaadanud pereema Katrin räägib Õhtulehele, et nähtu pani imestama nii pere suured kui ka väiksed liikmed. "Kogu perel vajus sõna otseses mõttes suu hämmastusest ammuli, kui saatejuhid hakkasid alkoholipudeleid püksi toppima," räägib naine, kelle sõnul olid sobimatud ka kommentaarid, mida selle juurde tehti.

"Minul, suvalisel teleri ees istujal, oli nende pärast sügavalt häbi," sõnab naine.

"Ma mõistan, et saade on mõeldud meelelahutuseks, aga samas tuleks endale aru anda, et meedial on suur jõud nii kasvatuslikus kui ka eeskuju mõttes. See on suur vastutus. Isegi kui teleekraanil tehakse omaarust nalja, peaks hea naljategija suutma mõelda ka ühest lahedast hetkest või vembust veidi kaugemale – millist sõnumit ma tahan edasi anda, milline on selle mõju."

Mis tuleb järgmiseks?

Sarnaselt Katriniga jagab kriitikat ka Karl: "Üks õnnetusjuhtum eelmisel nädalal juba oli. Nüüd tekib küsimus, mis järgmiseks?."

Õhtuleht proovis saada kommentaari ka eelmisel nädalal röstris juustusaia küpsetanud lapse isalt. "Kuna mu pere liikmeid haavas kommentaarides öeldu väga, siis ma uuesti seda teemat ei algataks. Ütlen vaid, et meie pere on oma õppetunni saanud."

Kui Õhtuleht proovib kommentaari saada "Suvesangarite" saatejuhilt Kristjan Rabilt, vastab mees, et temal aega ei ole ning kommentaare jagab saate toimetaja Kertu Sikk. Teine saatejuht Indrek Vaheoja telefonile ei vasta.

Kommentaari annab "Suvesangarite" produtsent Margus Sikk, kes sõnab, et selliseid asju televiisoris näidata ei ole ka nende meelest eetiline, ning lisab sarkastiliselt: "Maksab võtta ikka äärmiselt tõsiselt nagu kõike televiisoris näidatut. Suvi ongi selline tõsine aeg ning ei tasu naljalt naeru suhu lasta."

Küsimusele, kas sarkastilisele jutule tuleks juurde lisada ka jutumärgid, vastab Sikk: "Ei, ärge pange jutumärke. Teil on kindlasti targad lugejad, kes asjast aru saavad."

Mart Raudsaar: "Saatetegijad peavad siiski vastutuse võtma!"

Ajakirjandusõppejõud Mart Raudsaar, kes ise küll saadet näinud ei ole ning kuuleb näidatust ajakirjaniku suust, sõnab, et reeglite rikkumisele õhutamine ei ole eetiline. "See, et reklaamitakse tegutsemist, mis ei ole küll kriminaalne, kuid siiski väärtegu, ei ole sobilik."

Raudsaar sõnab, et kui saate tegijad vabandavad ennast välja sellega, et tegu on justkui naljasaatega, tekib küsimus, milline on saate ajakirjanduslik funktsioon, kui seal on õpetus reeglite rikkumise kohta.

Samuti lisab Raudsaar, et saade peab võtma näidatu eest vastutuse. "Vabandage, kui ma nüüd natukene utreerin, aga kui saates näidatakse seda, kuidas keegi pistab pea ahju ning keegi seetõttu seda hiljem kodus järele proovib, siis peab ju ka saade võtma vastutuse, et sellist asja soovitas."