Foto: Aldo Luud
Inimesed
6. juuli 2014, 13:00

Mesilased okupeerisid rõdu ja laste basseini: "Tohutu pilv ja parv oli neid!" (3)

"Mesilaste parv tiirutab ümber rõdu. Päevitama ei saa minna. Koera ka ei saa rõdule lasta, sest loom ei saa ju aru, et võib nõelata saada," kirjeldab nädala jagu kestnud olukorda Tallinna külje all elav Signe. Nii lapse bassein, lilled kui ka rõdu põrand on sumisejaid täis.

Saabumisele järgnenud päeval tiirutas suur parv ringi, õhtuks kadus ära, kuid hiljem naasis. "Suveilmade ajaks küll ei tahaks neile rõdu loovutada. Siin on konflikt: mulle sobis rõdul päikese käes olla nagu neilegi," ohkab Signe.

Ta arvab, et mesilased pesitsevad lähedal kasvava tamme õõnes. Signe rõdule meelitas neid ilmselt väike lastebassein, kuhu oli vihmavesi kogunenud. Kui soojad ilmad kätte jõudsid, oli mesilastel selles mõnus sulistada. "Bassein on kurja juur! Kaota sealt vesi ära," on Signele öeldud.

Hobimesinik Erki Naumanis nõustub sellega: "Selle olukorra lahendamiseks tasub veenõu rõdult eemaldada. Nad on selle üles leidnud ja endale sobivaks arvanud. Kui see eemaldada, hakkavad nad uut veesilma otsima."

Mesiniku jutust selgub, et mesilased võivad isegi kahe kilomeetri kaugusel asuvast tarust vett otsima tulla.

Signe uuris asja ja ütles, et ilmselt on mesilastel pereheitmine. "Punt koos emaga lendab kodutarust minema ja tekitab mujale uue pesapaiga. Kui mesinik õigel ajal jaole ei saa, siis võib ta uuest mesilasperest ilma jääda. Mesinike jaoks on oluline ära tabada hetk, kui nad kogunevad sülemiks ja neid on kerge kasti püüda. Paraku nad ei kogunenud."

Juhul, kui olukord ei lahene, soovitab Eesti üks tuntumaid loomauurijaid, zoosemiootik Aleksei Turovski kohe päästjatele helistada või mesinikuga ühendust võtta. "See ei ole mänguasi! Olukorra peaks päris kiiresti likvideerima, seda enam, kui seal on ka laps. Ise ärgu midagi teha üritagu, sest mesilased on väga mürgised."