JUHENDAJA: Lisaks Anne Türnpule uut kursust juhendama hakkav Mart Koldits kinnitas, et olenemata noorte taustast ja eelnevast kogemusest hakatakse neid õpetama nullist peale.Foto: Heiko Kruusi/Linnaleht
Inimesed
4. juuli 2014, 07:00

Uued näod lavakunstikoolis: "Praegu tundub kõik hästi põnev!" (4)

Pärast pingelist sisseastumiskatsete perioodi on selgunud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli 28. lennu tudengid. Lausa seitse noort neist on õppinud Vanalinna Hariduskolleegiumi teatriklassis.

Veel ei ole kindel, kas nad kõik ka õppima asuvad, kuid vastuvõtunimekirjas on 13 poissi ja kuus tüdrukut, kelle õlul on Eesti teatri tulevik. Paljud neist on juba kaasa löönud kooliteatrite ja harrastusteatrite tegevuses.

Lisaks Anne Türnpule uut kursust juhendama hakkav Mart Koldits kinnitas, et olenemata noorte taustast ja eelnevast kogemusest hakatakse neid õpetama nullist peale. Tema sõnul on oluline, et grupp õpiprotsessi koos läbi elaks ja ühiselt areneks.

Juba neljandat korda lavakunstikooli proovinud ja sel aastal vastu võetud Laura Kukk on tulevate aastate peale mõeldes ühtaegu põnevil ja pisut hirmul. "Ei tea ju täpselt, mis mind ees ootab. On ainult kuuldused," sõnas ta. "Praegu tundub kõik hästi põnev!" 

Temaga nõustus ka Väike-Maarjast pärit Johannes Sepping. "Loodan, et õpin palju uut ja huvitavat," ütles ta, kirjeldades oma ootusi eelseisvate aastate kohta lavakunstikoolis. 

Kuke sõnul oli katsete periood väga närviline aeg. Samas ütles ta, et kõige keerulisemad ei olnudki katsed ise, vaid lõputuna näiv ootamine. "Ootad, et sisse saada. Ootad tulemusi. See mõjub väsitavalt," märkis ta.

Sama kinnitas ka Koldits: "Inimeste väljapraakimine on paratamatult emotsionaalselt julm. Need ei ole kerged otsused."

Milleks peaksid noored valmistuma? "Palju eesmärgipärast tööd, eneseavanemist ja loomerõõmu," ütles Koldits. Karta ei ole tema arvates vastsetel näitlejahakatistel midagi. Kui üldse, siis ainult kartmist ennast.

Sepping tõdes, et lavaka-aeg saab ilmselt olema nii füüsiliselt kui ka vaimselt väga raske. Tema kõige suurem hirm on, kas ta üldse saab lavakunstikoolis hakkama ja peab pingele vastu.

Koldits sõnas, et alati on palju noori, kes ei saa esimesel või teisel korral valituks. Sel aastal pidi teiste hulgas lavaka ukse taha jääma ka tuntud teatriperekonna liige Anna Kristin Peterson.

Siiski on Koldits positiivne ja innustab neid, kes sel korral sisse ei saanud, järgmistel aastatel uuesti proovima. Tema sõnul hindab komisjon järgnevatel aastatel ka inimeste arengut ja tahet endaga tööd teha. Samuti on Kolditsi arvates lihtsam kandideerida, kui oled selle kadalipu juba korra läbinud.

Viisteist näitlejat, kolm dramaturgi ja üks lavastaja

Näitleja õppesuunale tehti 344 avaldust, vastu võeti 15.

Dramaturgi õppesuunale tehti 16 avaldust, vastu võeti kolm.

Lavastaja õppesuunale tehti 31 avaldust, vastu võeti üks.

Uues lennus on 13 poissi ja kuus tüdrukut.

Lausa seitse vastuvõetut on Vanalinna Hariduskolleegiumist.

Kolm vastuvõetut on osalenud Rakvere Linnanoorte Näitetrupis.

Teatrikooli näitleja õppesuunale võeti vastu Kirill Havanski, Laura Kukk, Ingrid Margus, Jane Napp, Jaanus Nuutre, Dovydas Pabarcius, Steffi Pähn, Teele Pärn, Sander Roosimägi, Ilo-Ann Saarepera, Johannes Richard Sepping, Nils Mattias Steinberg, Ursel Tilk, Markus Truup ja Joosep Uus. Dramaturgi õppesuunal võeti vastu Johan Elm, Priit Põldma ja Jan Teevet. Lavastajaks hakkab õppima Ingmar Jõela.