SCHILLING 2013 Kilingi-NõmmesFoto: LAURA OKS
Saund
4. juuli 2014, 11:31

JUBA HOMME! Schilling pakub sel aastal ilusat muusikat vineerist kunstmuru keskel

Nädalavahetusel saab seitsmendat korda idüllilises väikelinnas Kilingi-Nõmmes kuulda ilusat muusikat festivalil Schilling. Uued artistid, uus menüü. Vana hea ja mõnus õhkkond ning tuttav, juba armsaks saanud Suveaed.

Homsest avab väike ning külalislahke Kilingi-Nõmme oma uksed ning ootab kõiki indie-muusika austajaid oma rohelisele murule. Viimast jätkub linnas üksjagu ning kui puudu tuleb – ja ilmselt tulebki, kuna külalisi tuleb palju – lubavad korraldajad seda vineerist juurde ehitada ning rohelise värviga üle võõbata. Just muru, kui selline, ongi tänavuse muusikafestivali üks kujunduselemete.
"Selle taga ongi selline väikelinna meeleolu," ütleb festivali pressiesindaja Tauno Maarpuu, "Tegemist on aianduslinnaga ja seega ongi muru sümboliks."

Kui varasematel festivalidel on lisaks tüünele õhkkonnale pandud rõhku ka erinevatele atraktsioonidele, nagu näiteks varahommikune matk Kärbseseene juurest Kilingi-Nõmme metsarajale, siis sel aastal pannakse põhirõhk siiski esinejatele, söögile ning üleüldisele õhkkonnale Suveaias.
"Põhitegevused on seal sees ja toimub selline mõnus olemine," räägib Maarpuu.

Just viimasel kahel aastal on Schillingu korraldajad pannud erilist rõhku küllaldasele menüüle festivalialal. Ka sel aastal ei soovita mõttest loobuda ning seega on kohale tulemas mitmed mainekad ning tuntust kogunud toitlustusettevõtted kaugemalt ja lähemalt. Alustades Põhjaka mõisast ning lõpetades Tbilisi restoraniga. Korraldajad on ka mõista andnud, et kohalik rahvas ei plaani samuti mitte käed rüpes üritust pealt vaadata ning pakuvad kehakinnituseks nii mõnegi ise küpsetatud leiva ja piruka.

Kuna Eestis on õllekultuur viimasel ajal vägagi kosunud ning suurtootjate kõrvale on tekkinud arvestatav hulk käsitööõllesid, siis on ka Schillingule koha sisse seadmas Gambrinuse Õllesaatkond ja, muide, üle viiekümne erineva humalajoogiga.

Üks põhjus, miks väisata festivali koos perega, on pisematele loodud huvitav ja lõbus mänguala. Kuna ürituse sümboliks on muru, siis toimub ka Laste MM – MuruMängud. Väravasse saab lüüa heinapalle ning suuremate otsagi neist ronida. Lisaks lubatakse maitsta ka muru ennast. Kui aga kõik mänguvõimalused on proovitud ning energiat ikka veel üle jääb, siis selle mure aitavad lahendada Viljandi Kultuuriakadeemia näitlejatudengite grupeering Must Kast, kes panevad proovile näiteks laste akrobaatilise mõtlemise ja palju muud.

Kuid mida me siis õigupoolest kuulama tuleme? Vastus on lihtne – ilusat muusikat, mida pakuvad mitmed artistid nii siit kui sealt poolt piiri. Eriti suurt headmeelt valmistas korraldajatele Schillingu peaesineja, punk-energiaga indie-rocki pakkuva Merchandise (US) nõusolek.
"Tema on ilmselt üks aktuaalsemaid, hetkel kõige tuntumaid artiste, kes on meil käinud," ütles Maarpuu, "Aga eks kõigi esinejate üle on hea meel."
Eesti artistidest saab kuulata näiteks eklektilist elektroonilist popmuusikat pakkuvat Leslie Da Bassi, eesti keelset indie-popi pakkuvat Jan Helsingit, aga ka näiteks hip-hopi legendaari Genkat. Otse loomulikult on huvitavaid artiste veelgi ning nendega saab tutvuda festivali kodulehel www.schilling.ee

Selleks, et kõigest sellest ning enamastki veel mitte ilma jääda, oleks paslik end homme pärastlõunal Kilingi-Nõmme Suveaias murule istuma sättida, sest sellest juba puudu ei tule ja kui tulebki, siis, nagu öeldud sai, teevad korraldajad seda rõõmsalt juurde.