VIIMANE PILT: Oleg Sapožnin mullu septembris Haapsalus nostalgiapäevadel. See oligi viimane kord, kui ta Õhtulehe kaamerasilma ette jäi.
Inimesed
3. juuli 2014, 07:00

"Oleg Sapožnin oli legendaarne juht, kes viis Eesti Kontserdi kõrgele tasemele." (2)

Eile suri Eesti Kontserdi ja Eesti Filharmoonia endine direktor Oleg Sapožnin, kes oli paljudele tuntud ka kui spordi grand old man. "Kohtunikutööd tegi ta väga hästi, mitte kunagi polnud mingeid probleeme," meenutab Kirsipuu.

Oleg Sapožnini suurimaks armastuseks oli jalgrattasport, kus ta oli tegev nii sportlase kui ka kohtunikuna.

1972. ja 1996. aasta olümpiamängudel oli ta jalgrattavõistluste vanemkohtunikuks, samuti oli ta kohtunikuks kümnel MMil, neist kahel peakohtunik. Sapožnin oli Eesti Jalgratturite Liidu aupresident aastast 2001 ja EOK auliige aastast 2002.

Ta oli ka Moskva olümpiamängude Tallinna purjeregati organiseerimiskomitee juhataja.

Tööka jalgrattakohtunikuna jääb teda meenutama ka kurvast uudisest kohkunud Eesti jalgrattatreener ja endine jalgrattur Rein Kirsipuu:

"Tunnen teda ilmatut aega, 50ndate algusest, kui ta töötas kohtunikuna. Seda tööd ta tegi väga hästi, mitte kunagi millegagi probleeme ei olnud," lausub Kirsipuu. Kui küsida, milline oli Sapožnin inimesena, vastab ta: "Ta oli mõnus mees ja hea suhtleja."

Aastatel 1981–1994 tegutses Sapožnin Eesti Filharmoonia direktorina. Praegune Eesti Kontserdi juhatuse liige Jüri Leiten sõnab, et Oleg Sapožnin oli kindlasti märgiline inimene.

"Ta oli legendaarne juht, kes viis ENSV Filharmoonia ja hiljem Eesti Kontserdi kõrgele tasemele."

Leiteni sõnul võttis Sapožnin ette suuri asju ja arendas Eesti NSV Riikliku Filharmoonia nii klassikalist- kui ka estraadiosakonda ja tegi nad NSV Liidus tuntuks. "Paljud artistid ja ansamblid, kes said kuulsaks Eestist välja sõites, võivad öelda suure tänu Sapožninile."

Inimesena meenutab Leiten Sapožninit soojade sõnadega: "Ta oli andekas juht, laialdase silmaringiga ja intelligentne inimene. Ta oli Eesti kultuuriloos väga oluline isik."

Sapožnini suureks kireks oli reisimine. Tiit Pruuli, kellega ta ümber maailma reisis, räägib Õhtulehele, et Oleg oli kõige vanem ja auväärsem reisikaaslane, kellega ta kunagi maailmareisil käinud on.

"Tema auväärsus ei tulnud mitte üksnes tema vanusest, vaid ka optimismist, rõõmsameelsusest, katsumuste trotsimisest ja kultuursusest. Sellega oli ta eeskujuks endast kaks või isegi kolm korda noorematele meestele," lausub Pruuli.