Eri Klas ja Peeter Saul.Foto: Andres Treial
Inimesed
3. juuli 2014, 07:00

Eri Klas: "Olin Peetri ja Heli pulmas isamees…"

Eri Klas on lihtsalt lohutamatu: tema kõrvalt on kadunud inimene kogu eluks, kellega on sõprust kinnitatud verevandega ja tõestatud seda nii muusiku- kui sporditeel. 

"Olime Peetriga sama, Kadrioru kandi poisid. Mis sellest, et Peeter oli minust seitse aastat vanem. Kui vanusevahe kuskil õige pisut segas, siis oli see poksiring. Nagu ka karumõõdus mees ise oma töökuse ja isetu armastusega nii spordi kui ka muusika vastu," räägib armastatud dirigent märgatava leinatundega.

Klas ja Saul väärisid teineteist. Mingil ajal kutsus Klas vanema kolleegi Estoniasse ja see juhatas seal mitut operetti oma kolm aastat.

"Meist tehti koguni ühine film "Poks ja muusika", kus meie mõlema ühised armastused on kokku võetud," mäletab Klas.

"See oli päris tõsine film. Igal juhul olid poksikindad me käes ehtsad." Kahjuks see film hävis, kui telearhiivis oli uputus.

"Kuigi Peeter oli rohkem "kerge liini" mees ja lasi ennast lõpuni lummata maailma kergel muusikal, sai ta aru, et muusika sügavam mõtestamine tuleb alles sukeldumisel klassikasse. Ja et tal klassikalise pianismiga suhted lausa briljantsed polnud, valis ta oma klassikaõpetajaks minu isa Bruno Luki.

Tulemused paranesid lausa silmanähtavalt! Kui siia lisandusid veel eratunnid Leningradi konservatooriumi dirigeerimispedagoogide juures, sai ta isegi aru, et oli sattunud oma õpingutega õige viljakasse pinda."

Loomulikult ei unusta Klas mainimast ka Otsa muusikakooli ning Emil Laansoo ning Heli Läätse saateansambleid. Ning välja ütlemast sedagi, et Peeter Saul oli Eesti sõjajärgse kerge muusika üks kindel alusepanija.

Kui tänavu algas Klasi 75. juubeli aasta, kutsus dirigendi endale külla kirjastus Kunst ja pakkus mälestusraamatu kirjutamist-avaldamist.

"Vastasin, et minust tehti mälestusraamat siis, kui sain 60aastaseks. See kandis nime "Kes ma olen?". Ja nüüd ma sooviks ka sellele küsimusele vastust: kes ma siis olin? Ja avaldasin vaikselt soovi, et vastust sellele küsimusele otsiksid teised – tuttavad, sugulased, sõbrad. Aga esimestena soovitasingi just Peeter Sauli ja Heli Läätse. Juba see oli meie suhetes kergelt tähenduslik märk, et olin nende kahe noore, ehkki minuga võrreldes siiski piisavalt kogenud inimese pulmas isamees," meenutab Klas.