PÄÄSESID FILMI: Francis Ford Coppola valis maffiapere pea Don Vito Corleone rolli Marlon Brando (vasakult teine), noorima pere-poja Michaeli rolli Al Pacino (vasakul), keskmise venna Fredo rolli John Cazale (paremal) ja vanima venna Sonny rolli James Caani. Foto: REX/Moviestore Collection
Inimesed
3. juuli 2014, 07:00

"Ristiisa" peaosa oleks äärepealt saanud Laurence Olivier (2)

Corleonede maffiaperekonna pea Don Vito Corleone roll Francis Ford Coppola 1972. aasta kultusfilmis "Ristiisa" tõi Marlon Brandole parima meespeaosatäitja Oscari. Coppola käsitsi kirjutatud märkmed filmirollide jaotamise ajast aga reedavad, et kui ta otsustanuks teisiti, oleks peaosa kuulunud Laurence Olivier’le.

Peale kahe tähtnäitleja kaalus lavastaja peaosakandidaadina ka Itaalia-Ameerika karakternäitlejat Frank de Kovat ja John Marleyt, kes pääses filmi hoopis Hollywoodi produtsendi Jack Woltzina, kes avastab Corleonedega konflikti läinuna ühel hommikul voodist oma armsa hobuse maharaiutud pea.

Teise olulisse rolli, trotslikust kõrvalseisjast külmavereliseks maffiabossiks kujuneva noorima perepoja Michael Corleone osa nimel käis tihedam rebimine.

Roll, tänu millele Al Pacino rahvusvahelise kuulsuse saavutas, võinuks kuuluda ka Robert De Nirole, Dustin Hoffmanile, 50ndate noorteiidolile Scott Marlowe’le või tol hetkel vaid seriaalinäitlejana tuntud James "Jimmy" Caanile, kes napsas viimaks vanima perepoja Santino ehk Sonny Corleone rolli.

Ka De Niro ei jäänud päris pika ninaga, sest järjefilmis "Ristiisa II", mis läks osaliselt ajas tagasi, kehastas just tema noort Vito Corleonet.

Sonny Corleone rolli puhul oli Coppolal peale Caani sõelale jäänud lausa 17 näitlejat, teiste seas John Saxon, kes enim tuntud põnevikust "Draakon astub võitlusse" (1973), telesarja "Columbo" staar Peter Falk, taas kord Scott Marlowe ning Al Lettieri, kes maandus Corleonede vaenlase Virgil Sollozzo osas.

Adopteeritud poja Tom Hageni roll, mis tõi tuntuse Robert Duvallile, võinuks kuuluda ka Ben Piazzale, Anthony Zerbele või Peter Donatile. Viimasel avanes võimalus teha väikeroll teises "Ristiisa" filmis.

Ei tea, kas ka teistsuguse näitlejaansambliga oleks linateost saatnud samasugune edu. "Ristiisa" kandideeris kümnele Ameerika filmiakadeemia auhinnale ja võitis neist kolm: parima filmi, parima meespeaosatäitja ja parima mugandatud stsenaariumi eest (film põhineb Mario Puzo samanimelisel romaanil).

Marlon Brando küll loobus Oscarist, protestides selle vastu, et Ameerika filmitööstus ei kohtle indiaanlastest näitlejaid võrdselt.

Ameerika filmiinstituut on kuulutanud "Ristiisa" läbi aegade paremuselt teiseks Ameerika kinofilmiks. Esimest kohta hoiab Orson Wellesi 1941. aasta film "Kodanik Kane".