Foto: Gabriela Liivmägi
Film
2. juuli 2014, 16:47

Fotod Baltoscandali avamisest 2. juulil kell 16 Rakvere keskväljakul

Rakveres sai avalöögi kaasaegse teatrikunsti festival Baltoscandal

Rakveres algas kolmapäeval neli päeva kestev kaasaegset teatrikunsti tutvustav festival Baltoscandal. 

Juba 13. korda toimuv festival sai avapaugu Rakvere keskväljakult, kus esines koolipoiste bänd Tuli. Esimene festivalipäev jätkus etendustega, mis kestavad laupäeva hilisõhtuni. Kokku on kavas 14 lavastust.  

Üks festivali oodatumaid lavastusi on kolmapäeval kell 17 ja neljapäeval kell 20 Rakvere teatri suures saalis etenduv "Atlas Rakvere". Portugali lavastajad Ana Borralho ja João Galante on ühele lavale kokku toonud sada erinevas vanuses läänevirumaalast, kes ühiselt loovad justkui sealsete elanike atlase. Sarnast projekti on varasemalt läbi viidud ka näiteks Helsingis ja Milanos.

Eksootikat toob Eestimaa suvesse maroko koreograafi Bouchra Ouizgueni muusikaline tantsuetendus "Madame Plaza". Festivalipublik saab näha traditsioonilistest tantsijatest aïta'dest inspireeritud lummavat ja õrna vaatemängu.  

Kodumaistest tegijatest esineb Baltoscandalil teater NO99 etendusega "Mu naine vihastas". Teatrihuvilised võivad kuulata ka Maike Londi loeng-etendust "10 journeys to a place where nothing happens", nautida Kadri Noormetsa ja Kadi Maria sõnadeta tantsuetendust "An hour of" ning elada kaasa Rakvere teatri ja Andres Noormetsa koostöös sündinud lavastusele "Köök/keittiö/kitchen".

Lisaks tavapärastele mängupaikadele võib teatrietendusi näha ka keskraamatukogus ja metsas.

Reede ja laupäeva hilisõhtul saab näha norra kunstnike ühistööd "Night tripper". Festivali kodulehe andmetel võetakse ühiselt ette matk ühele Lääne-Virumaa metsalagendikule, kus toimub tantsuga kombineeritud kontsert.  

Lääne-Virumaa keskraamatukogust saavad soovijad laenutada endale "elava raamatu". Lavastuse "Time has fallen asleep in the afternoon sunshine" valikus on viis eestikeelset ja kolm ingliskeelset teost, mille näitlejad on pähe õppinud ja hakkavad laenutajatele esitama. Iga raamatu jaoks saab broneerida personaalse laenutusaja Baltoscandali kodulehel.

Homsest toimuvad igal festivalipäeval ka kohtumised kunstnikkudega. Rakvere teatri treppidel saab kohtuda lavastajate Anne Jureni, Naoko Tanaka ja Bouchra Ouizgueniga.

Hilisõhtutel toimuvad teatri kohvikus festivaliklubi peod, kus muusikavalikut dirigeerivad peolised ise. Vaid viimasel, pühapäevaõhtul esineb teatri hoovis külalistele ansambel Angus.

Lisaks on Rakveres avatud ka erinevad festivaliga seotud näitused. Põnevust pakub reedel ja laupäeval teadmata ajal ja kohas tegutsev Guerilla impro. Laupäeval kell 12 toimub traditsiooniline küünikute ja romantikute vaheline reegliteta jalgpallimatš.

Kes soovib, võib Rakverre sõita tasuta festivalibussiga, mis väljub iga päev hotell Schnelli eest ning toob Rakverest tagasi orienteeruvalt kell 1.00. Kauemaks jääda soovijad saavad panna suveilma proovile ja telkida Rakvere teatri taga pargis asuvas ametlikus telklas.