RAHULOLEMATU: Menusarjas «Sild» politseiuurija Martin Rohdet kehastanud Kim Bodnia otsustas pillid kotti panna, sest polnud sarja stsenaariumi arengutega rahul.Foto: ERR
Tele
30. juuni 2014, 07:59

LOOMINGULINE KONFLIKT: Kim Bodnia lahkub sarjast "Sild" segastel asjaoludel (5)

Taani-Rootsi krimihitt "Sild" lõpetas ETVs esimese hooaja. Sarja tootjad valmistuvad filmima aga kolmandat hooaega, mis tuleb ootamatu raputusega: detektiiv Martin Rohdet kehastanud Kim Bodnia otsustas oma rollist loobuda. Põhjuseks erimeelsused stsenaristidega – Bodnia polnud rahul oma tegelaskuju arengutega.

"Meil olid selle hooaja sündmustest erinevad nägemused," põhjendas seriaali produtsent Anders Landström väljaandele Sydsvenskan. Landström poetab, et Kim Bodniale (49) ei meeldinud tema tegelaskuju arengud, kuid jätab täpsustamata, mis näitlejale vastukarva oli.

"Sellest on küll pagana kahju, aga meil ei jää üle muud, kui see teadmiseks võtta ja edasi liikuda," sõnas produtsent napilt. Ta tunnistas, et Bodnia tekitas stsenaristidele lisatööd – kuna näitleja tegi otsuse äkki, tuleb kogu käsikiri nüüd ümber teha.

Teinegi produtsent Piv Bernth kinnitab, et tegemist oli loominguliste erimeelsustega, mille eest polevat keegi kaitstud. Ka Bernth ei soovinud arusaamatusi avameelsemalt lahata: "See on meie ja Bodnia omavaheline asi. Kim on suurepärane näitleja ja ma austan tema valikut. Kui ta ei taha sellist rolli mängida, pole meil õigust teda sundida."

Kahe väljapaistva Skandinaavia telemaa Rootsi ja Taani ühisprojekt "Sild" räägib, nagu põhjamaistes põnevusseriaalides tavaks, tugeva sotsiaalse sõnumiga mõrvalugusid. Möödunud pühapäeval ETVs otsad kokku sõlminud "Silla" avahooajal lahendati Öresundi sillal Taani ja Rootsi piiril tapetud naiste juhtumit.

Taani-juudi päritolu Kim Bodnia kehastas sarjas politseiuurijat, keda Eesti juhtiv meesõiguslane Priit Pullerits nimetaks põlglikult "lödipüksiks".

Varem mitmes mängufilmis kõvasid kutte mänginud Bodnia on Briti lehe Guardian intervjuus rõhutanud, et kehastab pehmema loomuga meest hea meelega: "Meie, mehed, oleme nii tundelised, aga meid surutakse kogu aeg halba rolli. On ebaõiglane, et meid kujutatakse ilma pisarate ja tunneteta. Minu ülesanne on seda stereotüüpi muuta."

Soolisi stereotüüpe lõhub ka Martini naispartneri, rootsi näitleja Sofia Helini tegelaskuju Saga Noren. Noren käitub vastupidiselt Martinile nagu tüüpiline macho – on pealtnäha tundetu, järsu ütlemisega ja otsib oma ihade rahuldamiseks baaridest juhupartnereid.

Martinil on Saga vastu ilmselgelt soojad tunded ning ta ootab naiselt julgustust. Pärast Bodnia lahkumist olevatki naispeategelase suuremaid väljakutseid Martini kaotusest ülesaamine.

"Silla" stsenaristide sõnul on Bodnia lahkumine küll kurb uudis, kuid avab samas uusi põnevaid võimalusi. Kellest saab Saga Noreni uus partner, pole veel avalikustatud. “Lubame, et vaatajad ei pettu,” tõotavad sarja tootjad. Fännid on foorumites ja blogides aga juba nördimust väljendanud.

Eestlased saavad Bodnia osatäitmist näha veel terve hooaja jagu. Sarja teine hooaeg toob televaatajani ökoterroristide pahateod.

Tahtmata süžeed liiga palju reeta, vihjeks vaid nii palju, et detektiiv Rohde langeb hoopis ise mõrvajuhtumis kahtluse alla. Kolmandat hooaega hakatakse filmima eeloleval sügisel ning Eesti televaatajani see arvatavasti enne 2016. aastat ei jõua. Bodniale hamba alla sattunud mõru pilli aga leevendas ehk äsja mainekal Monte Carlo telefestivalil teenitud parima meesnäitleja auhind.

"Midsomeri mõrvade" Barnaby vahetus valutult

Sel suvel näitab ETV Briti krimisarja “Midsomeri mõrvad” palavalt oodatud uusi jagusid. Sellelgi seriaalil tuli 2011. aastal üle elada hirmutav hetk – inspektor Tom Barnabyt kehastanud John Nettles (70) otsustas pillid kotti panna.

Fännide hulgas puhkes pahameeletorm ning Nettlesi jätkamist nõudsid telekanalile saadetud tuhanded kirjad. Ehkki esimese hooga oli suur osa fännidest kindlad, et Nettlesist 17 aastat noorema näitleja Neil Dudgeoni tegelaskuju John Barnaby (eelmise peainspektori sugulane) ei ole neile mokkamööda, võeti uustulnuk omaks üllatavalt kiiresti.

Eesti televaatajad on uue Barnaby debüüti juba näinud, värske hooaeg jõuab ekraanile juulis. Meilgi tuleb hakata end harjutama teadmisega, et peagi vahetub ka John Barnaby parem käsi – seersant Daniel Scotti mänginud Jason Hughes teatas eelmisel aastal, et siirdub uutele jahimaadele.

Kui peainspektori vahetus oli šokk, siis seersant on “Midsomeri mõrvades” vahetunud juba mitu korda. Enam ei näe sarjas ka vana kohtuarsti George Bullardit.

Teda kehastanud Barry Jackson lahkus seriaalist varsti pärast Nettlesit ning möödunud detsembris 75aastane televeteran kahjuks suri.

Bullardi asemel on koha sisse võtnud noor blond doktor Kate Wilding (Tamzin Malleson), kes on meie publikule juba tuttav.

"Vaprates ja ilusates" lummab uus Ridge

Ameerika suhteseebikas “Vaprad ja ilusad” on eetris alates 1987. aastast. Algusest kuni 2012. aastani mängis seriaalis keskset rolli, naistemagnetist playboy`d Ridge Forresteri tumedapäine hurmur Ronn Moss (62).

Talle leiti mantlipärijaks Thorsten Kaye (48), kes fännifoorumeid uskudes olla seksikamgi kui vananev Moss.

Seriaalis on selle algusest tänaseni vastu pidanud kaks osatäitjat – Katherine Kelly Lang meesteõgija Brooke Forresteri rollis ning John McCook Ridge`i isa Eric Forresterina.