LIBERAALNE TRIO: Andrus Ansip, Kaja Kallas ja Yana Toom tegutsevad Euroopa Parlamendis ühes fraktsioonis. Iseasi, kui ühte patta nende arvamused lähevad. Foto: MATI HIIS
Eesti uudised
28. juuni 2014, 08:00

Eurosaadik Toom pinginaaber Ansipist: huumoritaju on meil mõlemal, aga armastust ei teki (23)

Värskete eurosaadikute töösuvi võtab tuure üles. Kaja Kallas harjub tüütute paberikuhjadega, Yana Toom tõrjub poliitkosilaste meelitusi ja Andrus Ansip on mõtteis juba Euroopa Komisjonis.

Juuni hakul Euroopa vahet sõitma hakanud eurosaadikud jagasid eile Euroopa Liidu Majas ajakirjanikele oma esimesi muljeid. Puudu oli vaid üksiku hundina tuntud Indrek Tarand. Kohalolnud rääkisid, et täiskogu koguneb esimeseks istungiks tuleval teisipäeval, praegu on käinud töö fraktsioonides.

Andrus Ansip, Kaja Kallas ja Yana Toom on Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsiooni liikmed. Eile oli näha, et erilist keemiat keskerakondlase ja Reformierakonna duo vahel pole, mis sest, et Toom ja Ansip on parlamendisaalis koguni pinginaabrid.

"Meil mõlemal on huumoritaju olemas, aga armastust meie vahel kindlasti ei teki," rõhutab Toom: "On asju, mida me üksteisele kunagi ei andesta. Aga need on sisemised asjad, me ei hakka kaklema nagu lõunamaised saadikud, kes klaarivad asju teiste ees."

Mõni komisjon on lihtsalt mõttetu

Kuna Keskerakond pole Euroopa liberaalidega laulatatud, on Toomi sõnutsi teinud talle lähenemiskatseid ka teised fraktsioonid, sest Toomi valimisplatvorm liberaalide seisukohtadega ei kattu. "Mis vastab ka tõele. Kui lugesin läbi liberaalide tegevuskava mustandi, siis polnud seal kordagi mainitud sõna "sotsiaalne"."

Toom kavatseb seista hea, et sotsiaalteemad fraktsioonis siiski õhus oleksid ja lahkumisavaldust ta lauale ei löö.

Toom tahab pääseda parlamendikomisjoni, kus käsitletakse tööhõivet. Suvaline komisjon talle ei passiks. Võtame näiteks kalanduse ja põllumajanduse: "See oleks raisatud aeg, minust poleks kellelegi kasu. Iga jumala päev helistaksin Ester Tuiksoole ja küsiks: Ester, mis ma nüüd teen?"

Kaja Kallas asub tööle ilmselt eelarvekomisjonis, sest seal saab ka reaalselt midagi ära teha. "Näiteks kultuurikomisjon on intellektuaalselt huvitav, aga Euroopa Liidul pole selles valdkonnas suurt pädevust otsuseid teha. Kuulsin, et hirmus trügimine pidi olema väliskomisjoni, seal saab palju reisida, aga sisulist tööd pole."

Eesti riigikogus mööduvad fraktsioonide koosolekud õdusas meeleolus, visatakse nalja ja aeg-ajalt süüakse koos komme ja küpsiseid. Kaja puhkeb naerma: "Euroopa Parlamendi fraktsioonides küpsiseid ei pakuta."

Fraktsiooni koosolekul Kallase kinnitusel kedagi ajaliselt ei suukorvistata, räägi palju tahad. Teine lugu on suurkogu istungiga. Andrus Ansip võrdleb, et Eesti parlamendis litsud nuppu, lähed kõnepulti ja pead oma kõne ära, järgneb elav debatt. Euroopa Parlamendis peab aga oma sõnavõtu mitu päeva ette registreerima ja vastu saad napi minuti… keset ööd. "Ja siis Eesti rahvusringhääling näitabki, et üks inimene peab kõnet tühjale saalile. Eks see natuke harjumatu on."

Kaja Kallas märgib, et ka paberimajandust on väga palju. "Ema just tõi mulle siia paberid, mis pean allkirjastama ja siis Brüsselisse tagasi viima. Kui oled ikka harjunud elektroonilise suhtlemisega, on see alguses päris tüütu ja harjumatu."

Euroopa Parlamendi puhul räägitakse palju ka lobistidest. "Praeguse seisuga on nii, et tuleb palju kirju, kus kutsutakse kohvile, et tahaks sellest ja sellest rääkida. Tavaliselt mingite organisatsioonide esindajad. Eks see läheb tõenäoliselt rohkem lahti, kui oled juba mingis komisjonis," muljetab Kallas.

Kas kogu masinavärk hakkab juba selgeks saama? "Minu jaoks on veel kaos," naerab Kaja Kallas. Endine peaminister Andrus Ansip on oma varasema peaministritöö tõttu Euroopa võimukoridoridega tuttav. Kaosest on tema jaoks asi kaugel, ent Euroopa Parlamendis ta ametikohti ei nooli. Ta tunnistab, et siht on pääseda ikka Euroopa Komisjoni Eesti volinikuks.