TortiljaFoto: PantherMedia / Scanpix
Müstika
27. juuni 2014, 13:32

Midagi hõrkninadele: platsenta lõunaeineks? (4)

Mõelda vaid - sa saad isaks, su naine näeb verd, higi ja pisaraid ning sünnitab pisikese maimiku. Teame ka seda, et pärast seda brutaalset protsessi jääb kasutuna alles ka platsenta. Mida sellega teha? Prügikasti? No aga selle võib ka vabalt ära süüa.

Just-just, kuulsite õigesti. Ning seesinase ettevõtmise võttis enda kaela ka The Guardiani toiduajakirjanik Nick Baines, kellel oli selleks ka harukordne võimalus - ta sai isaks.

Nick otsustas platsentast teha tortiljat ning smuutit.

Smuuti puhul blenderdas Nick platsentat umbes kümme minutit, lisas siis banaane ning kookospiima. Lõppeks maitses see põhiliselt banaani järele, kuid alatoonina tuli esile kerge metalli ning vere maitse - just nagu sünnitusruumgi lõhnab.

Tortilja puhul maitsestas ta seda minimaalselt ning praadis koos paprika ja küüslauguga. Tuli välja, et see maitses isegi päris hästi ning on toorelt välimuse poolest isegi kaubanduslikum, kui teised rupskid.
"See oli sarnane veiselihaga ning ei erinenud tegelikult väga Texase BBQ-st," ütles Baines. 

Buffalo Ülikooli psühholoogia professor Mark Kristali sõnul on inimajaloos platsentat varemgi söödud. Lisaks leiavad mitmed platsentat söögiks tarvitamise toetajad, et selle söömine aitab ära hoida sünnitusjärgset depressiooni. Platsentas peituv oksütotsiin on hormoon, mis hõlbustab sünnitust ning emapiima tootmist. Lisaks sellele peituvad seal tüvirakud, mis aitavad ema organismil sünnitusjärgselt taastuda.

Kui natuke guugeldada, leiab sealt veel mitmeid retsepte. Nii võib pärast sünnitust pakkuda külalistele näiteks lasanjet või pitsat. Esiti võiks muidugi mainida, mida nende tegemiseks kasutatud on või siis... Kas ka peab? Ka mitmed lambaliha pelgajad on aplalt seda sealiha pähe söönud.