ÜKS RUJADEST: All vasakul on Urmas Alender ja paremal Tiit Haagma; taga vasakul seisab Jaanus Nõgisto, keskel on Jaan Karp ja paremal poseerib Rein Rannap.Foto: Arno Saar
Inimesed
27. juuni 2014, 07:00

Kumb on rohkem Ruja – Jaanus Nõgisto või Rein Rannap? (30)

Rannap on pahane, et Nõgisto reklaamib oma suvetuuri legendaarse ansambli Ruja nimega.

"Kardan, et Nõgisto poleks kohkunud tagasi ka sõnastusest "Ruja taasühinemine" – seda muidugi juhul, kui ta ise poleks olnud varem kuulutanud, et Ruja ei tule enam kunagi kokku," kurjustab Rein Rannap, kes pakub koguni, et Nõgisto tuurile pileti ostnud inimesed võivad pöörduda eksitava reklaami pärast tarbijakaitsesse – sest laval ju kunagist kuulsat Rujat ei näe.

Helilooja ja pianisti Rein Rannapi meelest ei tohiks kitarrist Jaanus Nõgisto osalusel korraldatavat turneed reklaamida lausega: "Raju kontserttuur Ruja muusika ja muusikutega".

Rannapi arust eeldaks niisugune loosung, et lavale astuvad Urmas Alender, Rein Rannap, Tiit Haagma ja Jaanus Nõgisto. "Kuid oma piletiraha eest kohtavad nad laval vaid viimast…" leiab Rannap, et publikut veetakse ninapidi, kui Ruja muusikutena esitletakse koosseisu Taavi Peterson, Jaanus Nõgisto, Margus Kappel, Priit Kuulberg, Andrus Vaht.

"Kui kontsertide tutvustus piirduks lausega "esinevad Taavi ja legendaarsed sõbrad", oleksin seda rõõmuga tervitanud ja aidanud nootidega kaasa – nagu eelmisel suvel, kui Nõgisto ja Kappel esitasid minu laule koos solistide Jassi Zahharovi ja Maria Listraga," arutleb Rannap, millist pillimeest on täpne nimetada Ruja muusikuks, millist mitte.

Rannap: "Nõgisto on võimekas manipuleerija."

Sellest, et Rannapi ja Nõgisto vahelt on taas must kass läbi jooksnud, said Eesti inimesed aimu eelmisel nädalal, kui Rannap oli 18. juuni pärastlõunal külaline Vikerraadios Sten Teppani jutusaates. Ootamatu küsimus, kas Rannapil on okas ikka hinges, et teda ei kutsutud kaasa lööma tänavusuvisel Ruja muusikute kontserdituuril, ärritas Rannapit, sest ta oli turneest saanud teada juhuslikult televiisorist.

"Esimeses tuuri tutvustavas telesaatelõigus jooksis all tekstiriba "ansambel Ruja tuleb kokku". Sama pealkirjaga uudis ilmus ka kõigis netiportaalides. Kui esinejad oleks soovinud, oleks nad saanud seda kindlasti pidurdada," meenutab Rannap nüüd rahulikumas toonis.

Raadioeetris paiskas Rannap aga välja: "Ma alati mõtlesin, et ta (Nõgisto) on lihtsalt kõrvale tõrjutud ja tahab tähelepanu, aga nüüd ma näen, et ta usubki, et tema on Ruja!"

Muu hulgas vihjas Rannap raadios, et suurem osa Ruja hittlaule on just tema kirjutatud ning süüdistas Nõgistot Ruja bändinime kaaperdamises.

"Raadiointervjuus tabas küsimus Rujast mind ootamatult: ma polnud selleks ette valmistunud ja see tingis mu kohatu eneseavamise," kahetseb Rannap nüüd, et liigselt hoogu läks.

"Palusin Vikerraadiol salvestust internetti mitte riputada. Seda kõike poleks vaja olnud eetris rääkida ja ammugi mitte nii pikalt...

Loomulikult pole mul õigust anda kellelegi hinnangut, et ta reaalsusetaju on kadunud. See läks valesti, tegelikult arvan lausa teistpidi: Nõgisto on väga võimekas manipuleerija, inimeste ja meediaga."

Rannap: "Mina ei ole Rujast kunagi lahkunud!"

Näiteks kahtlustab Rannap, et just Nõgisto laskis käibele müüdi, et Rannap lahkus omal ajal Rujast.

"Mina ei ole Rujast kunagi lahkunud. Kuidas saakski lahkuda millestki iseenda loodust, oma olemusest?" imestab Rannap.

"Aga mis seal salata, see legend on nii levinud, et vahel on mul tulnud endalgi sellega mingil määral nõustuda!"

Vana habemega lugu on Rannapi sõnul ka see, kuidas Nõgisto üritab alatasa oma projektides kasutada kunagise kultusbändi Ruja nime.

Miks Nõgisto seekord Rannapit oma suveplaanidesse ei kaasanud, võib Rannap vaid oletada. Helilooja kahtlustab, et tõenäoliselt tahtis Nõgisto olla projekti ainujuht ning mitte arvestada partneri põhimõtetega. Ainsama lühikese meili oma tuuri asjus saatis Nõgisto Rannapile alles pärast seda, kui nende lahkarvamused olid jõudnud juba meediaveergudele.

"Me oleks võinud leida mitmesuguseid kompromisse, kui Nõgisto oleks vaevunud varem oma tuurist rääkima," arvab Rannap nüüd.

"Selge see, et kui mulle oleks pakutud osalust täpselt sellises projektis, oleksin püüdnud seda muuta: mitte esineda palju ja nurgatagustes kohtades, vaid vähem ja suuremates; otsinud kavale uue lähenemisnurga, kaasanud ka uute põlvkondade pillimehi…"

Rannap kinnitab, et tema pole kunagi ühtegi Rujaga seotud kontserdiprojekti ära jätnud ja rääkinud neist alati ka Nõgistole. Kuid koostöös on tekkinud tõrge selle tõttu, et mehed pole jõudnud kokkuleppele, keda kasutada lauljana.

Kõigele vaatamata ütleb Rannap, et läbisaamine Nõgistoga on olnud siiski normaalne – alles hiljuti andnud nad kahekesi vestluskontserdi, millega jäänud väga rahule nii duo kui ka publik.

"Eks rokkmuusikutena oleme vist mõlemad paratamatult liiga emotsionaalsed inimesed, ja sellistena meediale heaks täitematerjaliks," mõtiskleb Rannap.

Lisades praeguse erimeelsuse kohta: "Ju see näitab ka, et me mõlemad oleme suure osa oma hingest Rujasse jätnud."

Jaanus Nõgisto: "Mina ei näe mingit konflikti!"

"Ruja ei ole inimene, "ruja" on uudissõna ja nimi ansamblil, mida pole enam olemas. Ja seda ei saa varastada," kommenteerib Rannapi süüdistusi Jaanus Nõgisto, kes ei taha seoses oma suvetuuriga kerkinud lahkheli Rannapiga pikalt vaagida, aga rõhutab mitu korda, et "konflikt" on toimuva kirjeldamiseks liiga äärmuslik sõna. Pealegi peituvat tüli juured ühes ammuses arusaamatuses.

"Rein on kirjutanud Ruja kõige legendaarsemad lood ja kõik aktsepteerivad seda. Ja ma austan teda kui suurepärast õpetajat ja muusikut. Aga tema avalikke jämedusi ei kavatse ma kommenteerida!" sõnab Nõgisto lõpetuseks.