Belinda Carlisle
Inimesed
27. juuni 2014, 07:00

80ndate laulutäht Belinda Carlisle: magnet aluspükstes ravis mind menopausivaevustest terveks! (24)

"Mul oli 40 kuumahoogu päevas. Higistasin nii hirmsasti, et see paistis välja ja ma pidin hakkama vahetusriideid kaasas kandma, sest mu pluus ja teksad olid peagi läbimärjad," meenutab lauljanna Belinda Carlisle (55) menopausieelset põrgut. Kui ta endale aga spetsiaalse magneti aluspükste värvli vahele pistis, olevat kuumahood kadunud kui nõiaväel. 

Ameerika lauljanna Belinda Carlisle, kelle tuntumad hitid 80ndatest on "Heaven Is a Place on Earth" ja "Circle in the Sand", pelgas menopausisümptomeid rohkem kui enamik naisi, sest ta nägi teismeeas, kui rängalt mõjus üleminekuiga tema emale Joanne’ile. "Ühtäkki muutus ta väga närviliseks, tal oli väga-väga halb tuju ja ta veetis palju aega oma toas nuttes. Ta oli nii tasakaalutu, et arstid tahtsid teda vahepeal psühhiaatriahaiglasse saata, kuid lõpuks nad seda siiski ei teinud," jutustab Belinda Daily Mailile antud intervjuus.

Kui ta ise 40. eluaastate lõpus menopausieelsesse ikka jõudis, pääses ta õnneks masendusehoogudest, ent teda hakkasid kimbutama lakkamatud kuumahood. "Kõik algas öistest higistamistest ja ärevusest. See võttis tuju ära: mul oli ka päeva ajal palav ja tundsin, nagu töötaks mu mootor liiga suurel võimsusel, nii et ma olin tõeliselt väsinud. See segas mu und, nii et ma ei tundnud end kunagi väljapuhanuna. Sellega tulin veel toime, aga siis hakkasid pihta päevased kuumahood," meenutab Belinda. 

Salvrätid kõikjal kaasas 

"Tundsin oma peas kasvavat survet, enne kui järjekordne hoog algas. Tupsutasin higi oma näolt ja rinnalt ära, nii pea kui hoog tuli," kirjeldab lauljanna, kes seisis selle katsumusega iga päev silmitsi 30-40 korda ja kandis seetõttu kogu aeg suurtes kogustes pabersalvrätte kaasas.

Korra tabas meeletu higistamishoog teda ka laval. Hormoonasendusravi Belinda proovida ei tahtnud. Ta püüdis vaevusi ravida priimulaõli abiga, ent see ei paistnud aitavat. Nelja aasta eest soovitas arst talle tillukest mündisuurust magnetit, mida tuleb nii ööl kui päeval aluspükste värvli vahele kinnitatuna kanda.

"48 tunniga olid kuumahood täiesti kadunud. Tundsin end jälle nagu vana hea Belinda. Isegi paremini, sest enne, kui mul menopausisümptomid tekkisid, kannatasin ma tõeliselt hullu PMSi (premenstruaalse sündroomi – K. A.) käes: mul tekkis depressioon ja jõudu polnud üldse. Nii oli see igal kuul ja pidin üle aastate aeg-ajalt võtma Prozaci antidepressanti. Ühtäkki olin ma ka sellest murest vaba," kiidab Belinda, kes raiub, et tal pole vähimatki omakasu mängus.

Magneti tootja LadyCare väidab, et seda on katsetatud enam kui 500 naise peal ning 50–70 protsenti uuringutes osalejatest on täheldanud, et nad on vähem närvilised ja nende uni on paranenud. Rohkem kui kolmandik on pärast kuuajast magneti kasutamist öelnud, et neil on vähem kuumahooge.

Belindat nõustanud arst dr Nyjon Eccles usub, et magnet aitab vältida ülereageerimist sümpaatilises närvisüsteemis, mis mängib rolli ärevuse ja higistamise reguleerimisel.

Briti menopausiühingu eesistuja, günekoloog Edward Morris on aga skeptiline, sest magneti mõju on vaadeldud vaid lühiajaliselt ja seda pole võrreldud platseebo ehk petteravimiga.