ANDEKAD JA ILUSAD: Luka (vasakul) ja Stjepan ansamblist 2Cellos pole mitte ainult andekad, vaid näevad ka väga head välja. «Jah, meie fännid on peamiselt naissoost, aga ma ei kurda selle üle üldse,» naerab Stjepan ja vastab küsimusele, kas meeste elus ka kallimad figureerivad, pisut pareerivalt: «Mõnel meist on, mõnel mitte.» Juba homme esineb ansambel Tallinnas festivalil «Star Weekend».Foto: 2Cellos
Inimesed
26. juuni 2014, 07:00

Ansambel 2Cellos liige Stjepan: kui tuntuks saime, kaotasin nädalaga 10 kilogrammi

"Oleme kogu oma nooruse ja lapsepõlve pühendanud tšellodele ja meil polnud normaalset elu, nagu teistel lastel. Püüame seda kõike nüüd tasa teha," ütlevad ansambli 2Cellos liikmed Luka Šulic (26) ja Stjepan Hauser (28).

Ansambel 2Cellos koosneb kahest mehest, kes kaverdavad tšellodel maailmakuulsaid hitte. Luka on sündinud Sloveenias – tema isa on pärit Horvaatiast, samuti tšellist, ja ema Sloveeniast. Stjepan on sündinud Horvaatias ning tema pereliikmete seas on palju muusikuid.

"Tegelikult peeti meid suurimateks rivaalideks, seetõttu oli meie vahel alati pinge, kuid ka sõprus," räägivad kutid.

"Kohtusime teismelistena mitmesugustel võistlustel Horvaatias ja esimesest hetkest peale oli meie vahel keemia. Suvelaagrites, kus mõlemad osalesime, läksid kõik teised alati pidutsema, meie aga jõime end purju ja hakkasime duetti mängima," naeravad nad.

Videol kahe nädalaga kolm miljonit vaatajat

Pärast seda laagrit kohtusid mehed väga harva, kuid hoidsid teineteise karjääril silma peal.

"Kümme aastat hiljem kohtusime Londonis, mina elasin seal, olin just lõpetanud õpingud, ja Luka tuli sinna tegema magistrikraadi. Sealt sai kõik alguse," meenutab Stjepan.

"Me olime alati tahtnud midagi koos teha, kuid selleks polnud kunagi võimalust – elasime ja töötasime ju alati erinevates kohtades. Lõpuks oli saabunud hetk, kus olime samal ajal samas kohas," ütleb ta.

"Otsustasime koos muuta maailma, teha midagi hullu ja põnevat. Esimene video, mille koos tegime, oli Michael Jacksoni "Smooth Criminal" ja see muutis üleöö meie elu."

Luka ja Stjepan olid mõlemad Jacksoni fännid ning arvasid, et "Smooth Criminal" võiks tšellodel esitatuna kõlada jõuliselt ja lahedalt.

"Tahtsime näidata maailmale, kui imeline võib olla tšello ja kui jõuliselt võivad kõlada vaid kaks keelpilli," selgitab Stjepan, miks sai esimesena kaverdatud just seda lugu.

"Video filmimine käis väga spontaanselt, kõik juhtus üsna kogemata." Videos on näha, kuidas Luka ja Stjepan istuvad toolil ja mängivad tšellot, nende ümber on aga veel terve hunnik toole.

"Põhjus, miks need igal pool on, on see, et me ei viitsinud neid lihtsalt saalist ära tassida, seega laotasime need lihtsalt igale poole laiali. Meil ei olnud midagi valmis mõeldud. Video filmis minu sõber kodulinnast ja tegi seda totakalt odava hinna eest."

Video laeti YouTube’i 2011. aasta alguses. Esimese kahe nädalaga vaadati seda rohkem kui kolm miljonit korda ja lõpuks tehti seda üle kümne miljoni korra.

"See oli šokk! Hakkasime saama nii palju pakkumisi, et see oli lihtsalt hullumeelne! Meil polnud sel hetkel mänedžeri ega midagi. Kõik, mis meil oli, oli see üks lugu, mis levis nii kiiresti," ei suuta Stjepan siiani bändi edu uskuda. "See oli päris stressirikas aeg. Ma mäletan, et kaotasin ühe nädalaga 10 kilogrammi kaalu – andsin päevas 20 intervjuud, sain päevas 200 meili pakkumistega. Me ei osanud mitte midagi teha, see oli täiesti hullumeelne eluperiood."

Stjepan ütleb, et tšello on väga universaalne instrument ja selle kõla on kõige lähemal inimhäälele.

"Tšello on väga meloodiline – sellega võib mängida õrnu meloodiaid. Samal ajal võib tšello kõlada ka tugevalt ja agressiivselt," selgitab Stjepan, miks ta valis just selle pilli.

"Tšello kasutusulatus on väga suur: võid seda mängida nii kõrgelt nagu viiulit või nii madalalt kui bassi; võid selle keeli sakutada nagu kitarril või lüüa seda nagu trummi."

"Võtame ainult need lood, mis meile meeldivad"

Luka alustas tšellomänguga viieaastaselt isa eeskujul, Stjepan aga kaheksaselt.

"Ma kuulsin tšellot raadios ja armusin hetkega selle kõlasse!"

2Cellos on lava jaganud näiteks Elton Johni ja Red Hot Chilli Peppersiga. Elton kutsus mehed endaga lausa tuurile.

"Tahaksime mängida veel paljude suurte artistidega, näiteks Stingi, U2 ja AC/DCga," ütleb Stjepan. Just koostööd legendaarsete muusikutega peavad tšellistid oma suurimaks saavutuseks.

"Oleme küll mõlemad võitnud aegade jooksul mitmeid võistlusi, kuid viimasel kolmel aastal oleme kohanud ja teinud koostööd maailmakuulsate artistidega."

Kuidas valitakse aga lugusid, mida mängida?

"Võtame ainult need lood, mis meile meeldivad ja ka midagi meie jaoks tähendavad. Muidugi peavad need tšellol mängimiseks ka sobima. Kõik lood, mida teeme, on omal viisil rasked mängida: peavad nad ju kõlama täies hiilguses vaid kahel instrumendil. See võib kohati olla väga kurnav."

Praegu töötavad Luka ja Stjepan uue albumi kallal ja loodavad peagi välja tulla uute ägedate videotega.