Igor Mang (vasakul), Mart Noorma.Foto: Stanislav Moškov, Teet Malsroos
Õhtulehe horoskoobid
25. juuni 2014, 14:06

Noorma võrdles tähetarka Hitleriga: Mangi jutt on teile ohtlik! (90)

Eesti tuntuimaid astrolooge Igor Mang avaldas Raadio 2 saates "Hallo, Kosmos!", et "ametliku arsti" juurde uuringutele minek on väga ohtlik, farmaatsia tappev ning tehniline hingetu tsivilisatsioon on kriisis. Pärast Mangi kirglikku avaldust hoiatas tehnikateadlane Mart Noorma raadiokuulajaid Mangi kui ohtliku fenomeni eest ning tõi võrdluseks Hitleri. Seevastu roheliste loovjuht Toomas Trapido avaldas oma vankumatut seisukohta, et iga inimene otsustab enda arusaamade põhjal.

Tähetark Mang tunnistas saates, et teda huvitavad vähe maised asjad. "Füüsiline maailm ei ole päris minu kodu. Ma olen seda tunnetanud," rääkis ta. Ta usub, et "meie ei jää ainult inimesteks, vaid inimesest on veel midagi kõrgemat".

Mang: arst on ohtlik, farmaatsia tohutu äri

Meie maailm on Mangi arvates haige infoväljaga. "Me oleme kriisis. Terve see tehniline hingetu tsivilisatsioon on kriisis, ta on ära minemas, sest ta on hingetu!" kuulutas astroloog saates kirglikult.

Mang, kes tunnistas, et on saanud abi ainult hambaarstilt või siis, kui kondid on katki, rääkis, et ametliku arsti juurde uuringutele minek on seotud suurte ohtudega, sest siis satuks inimene nagu pöörisesse, sest tänapäeval leidu ühtegi tervet inimest. "Ja hakatakse uurima üht su häda, siis leitakse veel kümme."

Ka Mang käis "ametlikult arstilt" abi otsimas ja talle pandi peale tabletid, kuid ta ütleb, et tabletid on tema jaoks võõrad. "Oksele ajas, minu organism ei võta. Ma toitun ka küllaltki puhtalt," rääkis Mang ja hoiatas: "Farmaatsia on hirmus, see tapab, see on tohutu äri!"

Tabletineelamise asemel elas tähetark kuu aega hoopis puhta allikavee juures, kus ta paastus, end pesi ja lättevett jõi. "Ja ma sain oma hädadest lahti," rääkis ta.
Mang kuulutas kirglikult, et tervenemiseks tuleb minna tervesse keskkonda, hakata suhtlema tervete inimestega ja saama head informatsiooni. "Vaat, mis ravib! Aga haiglad on täis haigeid. Pärast sa tuled ja tunned, et soh!, su eluenergiat on ära võetud. Sest haiged võtavad tervetelt seda endasse."

Tähetark rõhutas, et praegu valitseb tehniline tsivilisatsioon ning see on kriisis, "ära minemas", sest see on hingetu. "Kristallidel on oma bioväli, puudel on oma bioväli, inimestel, aga tehnikal ei ole biovälja, ta on mehhaaniline, ta matab, ta on üle keeratud, aga meid on pandud tehnilisse elulaadi elama. Meil asendatakse elav loodus tehnokraatiaga," seletas Mang üha tungivamalt ning urahtas: "Vaat see tapab! Mina teda ei salli!"

"Mul on see kogemus, sest ma armastan elu, kõige oma hingejõuga loomi, taimi, hästi palju elu, igavest elu! Aga SEE tapab meie maakera, mis on tehtud prügikastiks. Sellepärast, et me ei suuda seda ära koristada," jätkas tähetark vähe leebemas vormis. "Vaat see on hinges. Mina räägin hingest! Jah, mul on selline kogemus ja see on õige!"

Noorma: Mangi jutt on teile ohtlik!

Siis sekkus tudengisatelliidi programmi nõustaja, tehnikateadlane Mart Noorma, pöördudes "kõigi raadiokuulajate" ja eraldi ka laste poole: "See, mis te praegu kuulsite, ei ole õige! Lapsed, kes te kuulsite seda, minge arsti juurde! Ärge uskuge seda juttu! Sest see, mida me praegu näeme, on üks kõige ohtlikum fenomen. See on see, mis toob maailma kaasa tohutut häda ja õnnetust!"

Noorma räägib, et oma usku ja kirge ei tohi rakendada negatiivses suunas. "Sellise suurepärase oraatorioskusega saab teha head inimestele, aidata inimestel lisada enesekindlust, väärikust ja paremini leppida sellega, mis nad on. Kui seda sama veenmisjõudu kasutatakse selleks, et inimesed, kes peavad arsti juurde minema, sinna enam ei julge minna, siis see on kuritegelik!"

Noorma räägib, et ka Hitleri fenomen oli olla väga hea kõnemees, kuid välja jõuti 50 miljoni surnud inimeseni. "Ja seepärast – rõhutan veel kord – see jutt, mis te enne kuulsite, on teile ohtlik!"

Tähetark Mang kostis seepeale, et tema eesmärk ei ole inimesi mõjutada, vaid ta kaitses oma seisukohti. "Mind on kogu elu tümitatud. Saate aru - tümitatud! Teadus on olnud kogu aeg pailaps ja privilegeeritud. Kõik, mis on alternatiivne, seda ei soosita, seda tümitatakse. Aga see tasub uurimist."

Trapido: iga inimene teeb oma otsused enda arusaama põhjal

Pärast seda, kui teadlane oli kõrvutanud tähetarga kõnemeheoskusi natsi-Saksamaa juhi Adolf Hitleri fenomeniga, sekkus vestlusse roheline loovjuht Toomas Trapido, kes alustuseks viitas oma vanaisale, kes 1941. aastal Tartus tapeti. Trapido ütles, et sellele vaatamata on tal raske kedagi vihata ja sildistada.

"Mina julgen küll soovitada avatud vaimu, uudishimu, julgust küsida küsimusi, mis on elu, mis on surm, mis on haigus, mis on tervis. Ja jõuda ise mingite vastusteni ja teha otsused," selgitas Trapido oma seisukohta. "Minu arust on selline käitumine kõige eetilisem andmata hinnanguid teise inimese käitumise kohta - juhul, kui tõesti teise inimese käitumine ohustab teisi inimesi, loodust, üldist hüve, ohustab selgelt – ma ütleks nii."

Noorma küsib, kas Igor Mangi üleskutse mitte pöörduda arsti juurde pole siis ohtlik.

"Ma jään oma seisukoha juurde: iga inimene teeb oma otsused enda arusaama põhjal. Arstid, Eesti meditsiinisüsteem aitab inimesi ja mõnikord ka ei aita. Ja tõenäoselt, kui me täiendame meditsiinimeetodeid, mõnikord aitavad inimesi ja mõnikord ei aita," kinnitas Trapido veel oma seisukohta.