KOOLILÕPP HÕBEMEDALIGA: «Olen väga õnnelik, et lõpetasin kooli edukalt ära laulmise ja kõige muu sellega kaasneva kõrvalt. Teist sellist aastat ma ei ihkaks, see oli väga pingeline ja närvesööv eluperiood, millega kaasnes ka sage magamatus,» tunnistab Kuressaare gümnaasiumi lõpetanud lauljatar Grete Paia. Foto: Irina Mägi
Inimesed
25. juuni 2014, 07:00

Grete Paia lõpetas hõbemedaliga: olen selle üle väga õnnelik! (14)

"Mul oli tunnistusel kaks nelja ja lõpetasin hõbemedaliga. Mul ei olnud tegelikult mingit medaliplaani gümnaasiumi alguses. Klassijuhataja mainis õppeaasta algul, et mul on hõbedaseis ja pani südamele, et seda käest ei laseks. Eks ma siis üritasin ning lõpptulemusena on see loomulikult väga äge, et hakkama sain!" õhkab lauljatar Grete Paia, kes lõpetas reedel Kuressaare gümnaasiumi hõbe­medaliga.

"Matemaatika ja inglise keel olid neljad. Inglise keele puhul ma tegelikult keskendusin sajaprotsendiliselt alles eksamil," tunnistab ta. Grete, kes on viimase aasta elanud pealinnas ja kodusaarele kooli jõudnud tihti vaid korra nädalas, ütleb, et aineõpetajatest ei utsitanud keegi teda medalisaamiseks pingutama.

Läks eksamile varahommikul lennukiga

"Klassijuhataja küll mainis mulle seda mingil hetkel, aga ma olen alati olnud kohusetundlik ja teen oma asjad võimalikult korralikult ära," sõnab Grete, kes on alati headele hinnetele õppinud. Seega ei rabelenud ta ka hõbemedaliga lõpetamise pärast. Kas Gretel ei ole kahju, et ta ei pingutanud veel pisut ja kulda välja ei võidelnud? "Ei ole kahju. Olen väga õnnelik, et lõpetasin kooli edukalt ära laulmise ja kõige muu sellega kaasneva kõrvalt. Teist sellist aastat ma ei ihkaks, see oli väga pingeline ja närvesööv eluperiood, millega kaasnes ka sage magamatus."

Lõpueksamid läksid Gretel hästi. "Andsin enne eksameid endale ja sõpradele lubaduse, et punktidest ma ei räägi mitte kellelegi, ükskõik, kui hästi või halvasti eksamid lähevad." Sooritada tuli kolm kohustuslikku riigieksamit: matemaatika, inglise keel ja eesti keel, samuti üks koolieksam ning kirjutada uurimistöö. Viimase tegi Grete teemal "Indigolapsed – nende olemus ja respekteerimine 21. sajandi ühiskonnas".

Valikeksami sooritas ta perekonnaõpetuses. "Pidin alguses tegema ühiskonnaõpetuse, aga muutsin selle ümber. Enne perekonnaõpetuse eksamit oli Kadriorus Expressionsi sünnipäev, ma läksin sealt kell 11 õhtul koju õppima, magasin kaks tundi ja läksin lennukiga hommikul Saaremaale."

Eksamiülesannetena olid ette antud mitmesugused kaasused ja elulised probleemid, mis lahendada tulid. "Mul oli päris palju karistusseadustikus tuhnimist, otsisin palju informatsiooni ja konsulteerisin ka paari juristiga." Lõpptulemusena oli Grete üks oma lennu parimaid.

Matemaatika ja inglise keele eksamid läksid Gretel isegi paremini, kui ta oli lootnud. "Ma ei valmistunud nendeks piisavalt põhjalikult ette, sest aega nappis. Kiiruga vaatasin materjalid üle, aga vana rasv oli all väga hea," tunnistab ta. Jaanuaris rääkis Grete, et tahab kõige paremat tulemust saada eesti keeles. "Sellele eksamile pöörasin kõige rohkem tähelepanu ja pingutasin selle nimel enim," ütleb ta. "Sain kirjandiosas kõik ära öelda, mida tahtsin, endale omaselt filosoofilisel moel," ütleb ta. Kirjandi kirjutas Grete teemal "Tõe sidusus poliitika, kunsti ja teadusega".

Suvel hakkab kirjutama plaadimaterjali

Suvi toob lauljatarile hulganisti esinemisi, peagi peaks ilmuma uus singel ja kogu oma vaba aja kavatseb ta pühendada plaadimaterjali kirjutamisele. Sügisest plaanib Grete alustada ülikooliõpinguid, kuid pole selles veel sajaprotsendiliselt kindel. "Katsetan mitmesse kohta, aga eks paistab. Mul on mitmeid plaane, aga otsustan selle kasuks, mis viimasel hetkel kõige õigem tundub." Grete erialavalikud on jagatud kaheks. "Üks pool on erialad, mis oleksid pikas perspektiivis kasulikumad ja mõistlikumad. Teine pool on aga need asjad, mis mind konkreetselt praegu huvitavad ja paeluvad," ütleb ta.