KATARIINA JA MARCELI TÄHTIS PÄEV: Tšellist Marcel Johannes ja viiuldaja Katariina Maria Kits lõpetasid möödunud laupäeval Tallinna muusikakeskkooli. Edasi suunduvad nad välismaa ülikoolidesse – Marcel Saksamaale ja Katariina Šveitsi. Foto: Laura Oks
Inimesed
25. juuni 2014, 07:00

Kaksikutest klassikatähed jätkavad õpinguid välismaal (9)

"Kammeransambli ja erialaaine tšello sain viis plussi, solfedžo ja üldklaveri viie ning muusikaajaloo nelja. Viimane oleks võinud ka viis olla, aga nagu öeldakse – kõike ei saa," ütleb Marcel ­Johannes Kits, kes lõpetas koos kaksikõe Katariina Mariaga ­laupäeval Tallinna muusikakeskkooli.

Marcelil oli kaheksa eksamit ja enamjaolt läksid need suurepäraselt. Inglise keele riigieksamil sai ta 83 punkti, eesti keeles 77 ja matemaatika õnnestus kindlalt ning rahuldavalt läbi saada. "Matemaatikaeksami punktisumma oleks võinud ka kõrgem olla, kuid ma olen tulevikus ikkagi tšellist – seda olen teadnud juba nelja-aastasest peale," muheleb noormees.

Katariina Maria Kits tunnistab, et sooritas lõpueksamid suhteliselt pingelisel ajal. "Kuna mul oli palju kontserte, siis ei saanud maksimaalselt eksamiteks valmistuda," selgitab ta. "Et oli nii halvemaid kui ka paremaid tulemusi, aga üldiselt jäin nendega rahule."

Ka Marcelil oli koolilõpp üsna raske ja pingeline, sest alates aprillist on ta võtnud saksa keele eratunde, et Trossingeni muusikakõrgkooli õppima saada. "Aprillis alustasin täiesti nullist ja hetkel õpin B1 taset," sõnab noormees, kes on kaks ja pool kuud põhimõtteliselt iga päev üle kuue tunni saksa keelt õppinud. Juuni lõpus lähebki ta juba Saksamaale ülikooli sisseastumiskatsetele.

Augustis peab Marcel ka oma tšello Tallinna muusikakeskkoolile tagasi andma, kuid alates oktoobrist ootab teda Trossingenis juba uus pill. "Minu uus erialaõpetaja professor Francis Gouton annab mulle ühe oma pillidest mängimiseks, mis on veel parem kui minu praegune," rõõmustab ta.

Kuigi suvegraafik on noorel tšellistil päris tihe, plaanib ta peale pillimängu kindlasti ka puhata. "Tulemas on palju kontserte, näiteks esinen augustis ja septembris Tallinna kammerorkestriga, ka kaksikõe ­Katariinaga on mitmeid kontserte jne," räägib ta.

Sel kevadel saate "Klassika­tähed" võitnud Katariina suvi tuleb aga tihedam kui kunagi varem. "Juuli alguses lähen Tallinna kammerorkestriga kontserdireisile ­Aafrikasse, pärast seda osalen kolm nädalat kestval Šveitsi suvekursusel ja minu suve lõpetab duode konkurss, mis toimub samuti Šveitsis, täpsemalt Sionis," jutustab ta. Viimast ootab Katariina eriti, kuna sinna pääses vaid kümme duot maailmast ja tema koos pianist Sten Heinojaga oli üks neist. "See on ilmselt minu selle suve tähtsaim sündmus." Pärast konkurssi jääbki ta Šveitsi, et jätkata viiuliõpinguid Lausanne’i ülikoolis.