ESIMEST KORDA VIIMSIS: «Meile see koht väga meeldis, sobis ja läks kogu kontseptsiooniga, esineda koos Rein Rannapiga, hästi kokku!» kiidab bänd Viimsi vabaõhumuuseumi lava. Foto: Mati Hiis
Inimesed
25. juuni 2014, 07:00

Rein Rannap: vapustav, mida Winny Puhh teeb! (11)

"Mulle meeldib Winny Puhhi selge kontseptsioon: teatraalsus, lavaline liikumine, andumus, äärmuslikkus, julgus ja taotluslikult primitiivne muusika – see kõik kokku on kõrgem pilotaaž, kunstiline performance!" kiidab vanameister Rein Rannap Põlvast pärit punti Winny Puhhi, kellega ta astus laupäeval Viimsi vabaõhumuuseumis esimest korda üheskoos lavale.

Rannapi sõnul tuli ettepanek ühekordselt üllatuskontserdiks Winny Puhhilt: "Mulle kohe see mõte meeldis, oli mõnus üle pika aja rokki mängida. Mind üllatas väga ka rokipublik, kes kuulas klaveripalu väga tähelepanelikult," rääkis Rannap. "Ka koht mere ääres oli võrratu ja andis esinemishoogu juurde. Lavalt oli võrratu vaade merele, päikeseloojangule ja suurtele lainetele," muljetab Rannap. "Jah, ilm oli küll päris külm ja ma kandsin proovi ajal isegi jopet, kuid esinemisel pühendusin muusikale ja lehmanahast frakis polnud isegi külm. Kusjuures mõtlesin tükk aega, mida sellele kontserdile selga panna. Oleks võinud valida klassikalise fraki ning rõhutada kontrasti minu ja Winny Puhhi muusika vahel, kuid siis tuli meelde ammu kapis rippunud 2000. aastate algusest pärit mustvalge lehmafrakk, mida olin ammu ühe teise tuuri ajal kandnud. Minu meelest oli see originaalne valik," jäi Rannap moeka sabakuue valikuga rahule.

Rannap: minu tantsul poleks mõtet olnud

Kas Rannapil ei olnud soovi koos kuttidega laval hüpata? "See oleks ilmselt üleliigne, sest vabaõhuüritustega on ikka nii, et paljud näevad seda, mis toimub laval väga kaugelt ning minu tantsul ei oleks mingit mõtet olnud. Panustasin muusikasse ja tegin "Aafrika" loo ajal klaverit mängides kõva žestikuleerimist. Pealegi, kui oleksin hakanud kõrgele konstruktsioonile paigaldatud klaveri juures hüppama, oleks ma võinud sealt muusikahoos alla sadada," naerab Rannap.

Toss, klaver ja karvane kidramees

"Issi, ära mine täna trussikute väel lavale, saad külma ja hakkad köhima," rääkis Winny Puhhi solist Indrek Vahe-oja lavalt publikule, mida talle tütar enne kontserti soovitas. "Sellepärast ma esinen täna kleidis," naeris Vaheoja. Lapsel oli õigus – väljas oli mitte lihtsalt külm, vaid jääkülm, kuid Vaheoja sõnul ei häirinud see neid absoluutselt. "Mis see väike tuul ikka teeb, hea, et vihma ei sadanud," suhtus ta ilma optimistlikult ning isegi palja ülakehaga ja sellele liimitud karvadega kitarrist ei saanud külma.

Kogu šõu algas ligi pooletunnise Rein Rannapi klaverisoologa, edasi hakkasid laval paksu tossu sees "kütma" põlvakad. Mängiti nii üheskoos kui ka eraldi. Nagu ikka jäeti mulje, et tegemist on spontaanse "laamendamisega" laval, mis oli tegelikult Rannapi ja Vaheoja sõnul viimse detailini läbi mõeldud. Üllatuskülalisena ilmus lavale räppar Genka koos Vanaemaga ja esitas loo "Peegelpõrand". Šõu kulmineerus Rannapi klaveri "lennutamisega" lava lae alla, kus maestro musitseeris ja Winny Puhh möllas all, laval. "See oli Winny Puhhi idee ehitada kõrge konstruktsioon ja toimetada sinna klaver, minul ei olnud midagi selle vastu, see oli huvitav," kirjeldas Rannap. Otsad tõmmati kokku kella 23 Winny Puhhi meeste võimsa tantsu ja hüppamisega Vene diskomuusika stiilis.