Maailma peeneima piha omanik Cathie Jung. Foto: Bulls
Inimesed
21. juuni 2014, 14:00

Hollywoodist valla pääsenud dieedihullus õhutab päevadeks ja öödeks end korsetti litsuma (7)

Hollywoodi kaunitari Jessica Alba vallandatud dieedihullusel on nii tuliseid pooldajaid kui ka pahaseid vastaseid. Korsetidieet, mis toimivat nagu maovähenduslõikus, ei nõudvat üleloomulikku tahtejõudu, vaid kaal kahanevat otsekui iseenesest mitu kilo nädalas. Vastaste sõnul mängivad korsetihullud oma tervisega vene ruletti.

Veidrale dieedile pühendatud veebilehed väidavad, et end korsetti pigistades võib kaotada paar-kolm kilo nädalas.

"Kõik teised dieedid nõuavad liiga suurt tahtejõudu ja tulemuseni jõudmine võtab väga kaua. Nagu liigsööjad teavad, saab kiusatus sinust lõpuks ikka jagu," kirjutatakse veebilehel thecorsetdiet.com.

Korsetidieet kahandavat söögiisu samamoodi nagu maovähenduslõikus – kokku litsutud kõht saab lihtsalt kiiremini täis. Boonusena muutvat õige korsett kandja piha otsekohe mitu sentimeetrit peenemaks.

Kui korsetti järjekindlalt kanda, võivat keskmine naine taljelt kaotada kuni 15 sentimeetrit.

Kui innukamad dieedipidajad ei vallanda korsetti hetkekski, lubab veebileht, et ihaldatud tulemuseni jõuab ka siis, kui end sellesse pigistada viis päeva nädalas kaheks kuni kuueks tunniks.

Nii mainitud veebileht kui ka mitmed teised proovivad salenejatele pähe määrida spetsiaalseid terasribidega tugevdatud dieedikorsette. Algajal soovitatakse hankida korsett, mis on tema pihaümbermõõdust paar sentimeetrit kitsam.

Lõpuks hakkab kaal hoopis tõusma?

Plastikakirurg Alexander Sinclair selgitab ABC Newsi uudiselõigus, et korsett surub kandjal roided kokku ja kujundab pihajoont ümber samal põhimõttel nagu breketid hambakaart.

Sinclair on korsetti soovitanud ka oma patsientidele, sest see olevat veretu alternatiiv ilukirurgiale – paljud daamid, kellele loodus pole liivakellafiguuri kinkinud, lasevad endal alumised ribid eemaldada. (Ribisid eemaldades olevat endale sipelgatalje saanud ka inim-Barbieks ristitud Ukraina iludus Valeria Lukjanova.)

Patsiendid alustavad tohtrihärra sõnul pooletunnisest korsetikandmisest, kuni lõpuks suudavad kinnipigistatuna ringi käia pool ööpäeva järjest. Magades ja sporti tehes soovitab Sinclair korseti ära võtta.

Paljud naisteajakirjad aga manitsevad, et korsetihullus ei pruugi hästi lõppeda. Ajakirjas Women`s Health sõna võtnud tohtrid kinnitavad, et kuigi saledamaks võivat tõesti saada, on efekt ainult ajutine – söögiisu tuleb varsti tagasi, kui korsett seljast heita.

Liibuva riideeseme teise plussina välja toodud higistamine vähendab kaalu mitte rasva, vaid vedeliku arvelt. Püsivat kaalulangust ei tasuvat loota, kui just ei kavatseta elu lõpuni korsetiga käia nagu üle-eelmise sajandi moedaamid, kes oma toatüdrukute tugevate käte abiga end nii peenikeseks pigistasid, et kippusid õhupuudusest alatasa minestama.

Peale selle, et dieedist tegelikku tolku pole, paneb liiga innukas korsetikandja oma tervise ohtu. Kõhule osutatav pidev surve võib esile kutsuda kõrvetisi tekitava reflukstõve.

Liiga hoogne muljumine võib vigastada maksa, põrna või neerusid. Pidev hapnikuvaegus andvat aga ihaldatule vastupidise efekti – see võib tekitada metaboolse sündroomi, mille tagajärjel aeglustunud ainevahetus toob kaasa hoopis kaalutõusu.

Puhtalt esteetiline mure on õrna ihu ilu rikkuvad sinikad ja nahalööbed.

Korsetidieeti kritiseerivad arstid rõhutavad nagu ühest suust, et mingit imerohtu kiireks salenemiseks pole olemas.

Ülekaalust püsivalt vabaneda ei aitavat siiski miski muu kui vähem süüa ja rohkem liikuda.

Maailma kõige peenem piht – vaid 38 sentimeetrit

Kuulsaim korsetijünger on ameeriklanna Cathie Jung (76), kes on Guinnessi rekordiraamatus kirjas kui maailma kõige peenema piha omanik.

Tema taljeümbermõõt on 38 cm. Kolme lapse ema Cathie hakkas end korsetti pigistama abikaasa õhutusel ja ulmelise taljeni jõudis ta pärast veerand sajandi pikkust vaeva.

Esimest korda kandis ta korsetti 1959. aastal enda pulmas ning pärast seda sikutas endale ümber järjest kitsamaid. Cathie on möönnud, et ebainimlikul sipelgapihal on ka varjukülg, näiteks olevat talle raske autojuhtimine ning mugavalt istuda saab ta vaid kõrgetes toolides.

Korseti võtvat Cathie seljast ainult erandjuhtumitel – abikaasaga kalal käies või väga palava ilmaga.

Randa minnes riietub ta eritellimusel valmistatud supeltrikoosse, kuhu on korsett sisse õmmeldud.

Jessica Alba: kaotasin korseti abil titekilod

Hollywoodi staar Jessica Alba, kes kasvatab kahte tütart, Honorit (5) ja Havenit (2), kuulutas kevadel, et sai pärast mõlemat rasedust titekilodest lahti kolm kuud järjest ööpäev läbi topeltkorsetti kandes.

"See ajas hirmsasti higistama, aga tulemus oli seda väärt," kinnitas näitleja. Alba sõnul pole korsetidieet midagi erakordset – seda harrastavat paljud tema tuttavad ning tallegi olevat seda soovitanud üks sõber.

"See on väga levinud Indias ja Aafrikas, kuigi seal mähivad naised end lihtsalt kangasse," teab Alba pajatada.

"Korsett asetab su kõhulihased ja siseorganid uuesti õigesse paika ja aitab kehal meelde tuletada, kus need enne rasedust asusid."

Innukate järgijate õhina kahandamiseks nendib Alba, et ega kehakaal ainult teatud riideeseme kandmisest ei langegi, vaid tulevat jälgida ka toitumist ja sporti teha.