MUUSIKAT ENAM EI MÄNGI: Briti Suursaatkonna avalike suhete nõuniku Kai-Ines Nelsoni pead ehib Marge valmistatud vinüülplaadist kübar. Naiselik, ent rangelt tumedates toonides peaehe harmoneerub kandjaga. Foto: Laura Oks
Inimesed
22. juuni 2014, 11:00

"Eestlaste kübarad on tagasihoidlikud, ekstravagantsust on vähe!" (5)

Eesti hinnatud kübarakunstniku töödest jääb kodumaale vaid iga kümnes

"Viimasel ajal on isegi pulmi hakatud korraldama nõnda, et naiskülalistel palutakse kanda kaunist kübarat," on Eesti ühel hinnatuimal kübarakunstnikul Marge Iilasel hea meel. Ometi läheb tema toodangust põhiosa välismaale.

Marge Iilane õppis kübarate valmistamist Inglismaal, kuningliku kübarameistri tiitliga Rose Cory juhendamisel. Marge on rahvusvahelise kübaradisainerite ühenduse liige, olles nõnda kursis kõige uuega, mis selles valdkonnas toimub.

Olles varem ülikoolis õppinud ka kunsti ja käsitööga seonduvat, meeldib talle peakatete kaunistamisel kasutada eelkõige mitmesuguseid käsitöötehnikaid, sidudes need moe ja tänapäevasuse või juukseehetega.

Kõige suuremad ja keerulisemad tööd teeb ta aga välismaale, sinna läheb tervelt 90 protsenti Marge kübaratest.

"Inglismaalt tellitakse minult päris palju," märgib kübarakunstnik. Ka USA ülipopulaarsel Kentucky derbi peol võib Marge kätetööd märkimisväärselt palju näha.

"Just USA-sse teengi ma selliseid ülisuuri ja uhkeid kübaraid, mujal eelistatakse tagasihoidlikumaid."

Kübara hind sõltub suuresti materjalikulust ja keerukusest.

"Nii nagu iga teisegi asja puhul – mida rohkem tööd, seda kallim hind," jääb Marge kübarate maksumusest rääkides tagasihoidlikuks.

Eesti naised ostavad kübaraid meeleldi näiteks ooperiürituste ja galapidude tarbeks. "Birgitta festival ja Saaremaa ooperipäevad on sellised peod, kuhu minu kübarad ikka minemas on," sõnab naine lõbusalt.

Suurbritannia kuninganna Elizabeth II sünnipäevapeol, mille Suurbritannia saatkond sel nädalal korraldas, oli soovitus naistele kanda kübarat märgitud kutsele juba traditsiooniliselt.

Ja nagu selgus, olid sealgi pea kõik märkimisväärsed peakatted tulnud just sama kunstniku käest. Polnud siis ime, et Marge kübarasalong oli selle ürituse eel suurt saginat täis.