Foto: TIINA KÕRTSINI
Inimesed
20. juuni 2014, 10:05

Ajaleht: vanemate halvustav suhtumine õhutab lapsi kiusama (3)

Laste vägivaldsust ei tasu imeks panna, kui vanemad räägivad kodus mõnest lapse klassikaaslasest halvasti või õpetajad klatšivad koolis töökaaslast.

Juba mitmendat aastat Tallinna lasteasutustes käimas projekt "Kiusamisest vaba kool" või "Kiusamisest vaba lasteaed". Projekti juhi Liivia Tuvikene rääkis ajalehele Pealinn, et lapsed õpivad kiusamist täiskasvanutelt ja seetõttu tuleb tegeleda ka nendega.

Tuvike tõi ühe näite igapäevaelust, kus isa ja ema räägivad söögilauas oma poja kuuldes väga halvasti ühest poisi koolivennast ja tema vanematest. "Mida sellest arvata?2 küsis Tuvike. "Just niisuguse küsimuse esitame ka lastevanemate koosolekul kõigile. See on üks osa koolikiusamise programmi lastevanematele suunatud tegevusest. Tavaliselt on alguses tükk aega piinlik vaikus, siis hakatakse arutama. Lõpuks jõutakse üksmeelsele otsusele, kuidas niisugust käitumist hinnata."

Kõrvale ei jää ka õpetajad. Neile antakse pureda näiteks selline situatsioon, kus õpetajate toas räägib keegi väga halvasti ühest oma kolleegist.

"Need kaks situatsiooni on näited sellest, kuidas on koostatud meie teemakaardid," selgitas Tuvike. "On tähtis, et tekiks arutelu, mille käigus jõutakse tulemuseni, mida kõik aktsepteerivad".

Lastele näitab õpetaja projekti raames näiteks teemakaarte eri situatsioonidega. "No näiteks selline situatsioon, et pildil naeravad kõik ühe lapse üle ja õpetaja küsib, mis naer see on, kas lihtsalt naljategemine või pahatahtlik narrimine," ütles Tuvike. "Lapsed istuvad ringis ja arutavad, mis pildil toimub. Õpetajal on ka näidisküsimused ehk spikker."

Iga laps, kes projektiga liitub, saab kogu eluks lasteaiast kaasa oma karu, kellega ta on seal koos teistega kõiki asju arutanud ja arutab kindlasti ka edaspidises elus.

"Mängukaru, kellega koos lapsed oma asju arutavad, on sallivuse sümbol, sallivus aga on kõige alus," mainis Tuvike. Lisaks teevad lapsed lasteaias ja algklassides üksteisele massaaži. "Selle mõte on, et keda loata ei puudutata, seda ei kiusata," rääkis Tuvike.

Tuvike rõhutas, et igaüks peab alati aktsepteerima seda, kui keegi ei taha, et teda puudutatakse. "Ka see on üks meie moto, et ole julge ja ütle välja, kui sulle ei sobi. Ja astu ka teise eest välja." Tallinnas on kiusamise vastase liikumisega ühinenud üle saja lasteaia ja kaheksa kooli