LOOTUSE JA ÜKSMEELE KUNINGAS: «Olen kindel, et meie uuest kuningast Felipe VI-st saab hispaanlastele lootuse ja üksmeele, vabaduse ja võrdsuse kuningas,» kiitis uut riigipead Hispaania peaminister Mariano Rajoy. Pildil embab poega, uut kuningat, troonilt lahkunud Juan Carlos I. Foto: Reuters
Inimesed
20. juuni 2014, 07:00

"Ma ei taha, et mu poeg närbuks trooni oodates nagu prints Charles." (7)

46aastane Felipe VI säras eile pärast ametisse vannutamist oma võluva kaasa ja imearmsate tütarde kõrval mehise ja nägusana kui Hispaania helge ­tuleviku kehastus.

Briti lehe Daily Telegraph teatel oli troonist poja kasuks loobunud kuningas Juan Carlos I öelnud õukondlastele, et tahab oma koha 39 valitsusaasta järel vabastada ajal, kui Felipe on veel täies elujõus. "Ma ei taha, et mu poeg närbuks trooni oodates nagu prints Charles," olnud vana kuninga sõnad. (Suurbritannias pole 300 aasta jooksul olnud kordagi nii vana troonipärijat kui praegu – Elizabeth II vanim poeg Walesi prints Charles on 65aastane.)

Nii tervisehädadest kui ka skandaalidest vintsutatud Juan Carlos I kirjutas kolmapäeva õhtul kuningalossis alla troonist loobumise dokumendile. Keskööl sai uueks kuningaks tema poeg. Neljapäeval Hispaania parlamendis ametisse vannutatud Felipe VI kutsus oma alamaid üles ehitama üheskoos uut Hispaaniat. "Te näete, et olen ustav riigipea, kes on valmis kuulama ja mõistma, hoiatama ja nõu andma, kuid ka iga hetk avalikke huve kaitsma," vahendab BBC News uue kuninga sõnu.

Ema-isa ei kiitnud Felipe pruute heaks

Tseremoonia oli paljude hispaanlaste santi majanduslikku seisu arvestades tagasihoidlik. Kohale polnud kutsutud ühegi teise kuningliku pere liikmeid. Pärast tseremooniat sõidutati Felipe, tema abikaasa Letizia ja printsessid Leonor (8) ja Sofia (7) läbi Madridi tänavate, mida ääristasid juubeldavad rahvahulgad. Kuninglik pere ilmus ka kuningalossi rõdule rahvale viipama. Rõõmupäev tõi jalgpalli maailmameistrivõistlustel häbiväärselt põrunud riigile veidigi lohutust.

Iltalehti teatel on uus kuningas Felipe VI hispaanlaste seas ülipopulaarne. Hiljutise küsitluse põhjal suhtus temasse positiivselt 77% vastanutest. Paraku ­pole värske kuninganna Letizia (41) oma alamate seas sama armastatud, vaid tundub rahvale kauge.

Aga ehk on hispaanlannad lihtsalt kiivad ega salli naist, kes nägusa kroonprintsi nende nina alt ära napsas? Kuningas Juan Carlos I ja kuninganna Sofia kolmest lapsest noorim oli ju Hispaania ihaldusväärseim poissmees, kelle armuelu pakkus üldsusele põletavat huvi. Felipe nime seostati mitmete tuntud naistega, nii printsesside kui ka modellidega, kuid kindlaid sõbratare oli tal vaid kaks. Kumbki ei pälvinud aga kuninga ja kuninganna heakskiitu.

1989–1991 kurameeris Hispaania kroonprints Isabel Sartoriusega, Hispaania aadliku ja bobikelgustaari Vicente Sartorius y Cabeza de Vaca tütrega, kelle mainet määris kahjuks ema kokaiinisõltuvus.

Kuningapaarile ei kõlvanud ka Felipe teine südamedaam, seksikas norra modell Eva Sannum. Kuigi Eval oli kuninglikke sidemeid – ta oli Norra kroonprintsi abikaasa Mette-Mariti lähedane sõbranna – ning ta rääkis mitmeid võõrkeeli, olid paljastavad aluspesufotod potentsiaalse ämma-äia silmis tema margi täis teinud. Nii tuli Felipel 2001. aasta detsembris avalikult teatada, et ligi viis aastat kestnud suhe on ­läbi.

Asja ei saanud ka Felipe kuramaažist Hollywoodi kaunitari Gwyneth Paltrow’ga. Hurmurivälimusega kroonprints kinkis oma südame hoopis lihtsast perest pärit telesaatejuhile Letizia Ortizele, kel oli tagatipuks seljataga purunenud abielu. Armusuhe arenes avalikkuse eest varjus ja nii tabas 1. novembril 2003 välja kuulutatud kihlus hispaanlasi täiesti ootamatult. Pulmad peeti mais 2004.

Tütretirtsust sirgub tulevane monarh

Glamuurne Letizia on tuntud stiilse naisena, kes miksib kõrgmoodi odavkettide toodanguga, kuid rahvale pole ta lähedane. Räägitakse aga, et tema endassetõmbunud oleku on põhjustanud halb läbisaamine äiaga. Abielupaarina peetakse Felipet ja ­Letiziat siiski meeldivalt maiseks ja skandaalivabaks.

Eilsest on Felipe ja Letizia vanem tütar Leonor Euroopa noorim troonipärija. Astuuria printsessi tiitli saanud kaheksa-aastane tüdruk paistab tähtsa tulevikurolliga harjunud olevat: Daily Maili teatel nägi ta isa tähtsal tseremoonial välja väga rahulik ja enesekindel.