VÕTA NÄPUST: Erki Nool veetis eile riigikogus unetu öö. Rõõmustamiseks tal põhjust polnud – kooseluseadusega tuleb tegelda ka edaspidi. Foto: LAURA OKS
Eesti uudised
20. juuni 2014, 07:00

Prohvet Nool pani täppi: kooseluseadus sai rohelise tule (57)

Kooseluseaduse eelnõu läbis neljapäeva hommikutundidel riigikogus esimese lugemise. Saatuse vingerpuss: kritiseerijate eeskõneleja Erki Noole mündiviskamine ennustas tulemust ette.

Kell on kolme paiku öösel. Seisan riigikogu kohviku kõrval koos Priit Sibula, Erki Noole (mõlemad IRL) ja Igor Gräziniga. Mõne aja pärast hakatakse saalis vaagima kooseluseaduse eelnõud. IRL tahab selle menetlusest maha arvata. Kuidas hääletus läheb, 50:50? "Saame kohe teada," ütleb Erki Nool muigamisi ja võtab taskust mündi. Kui kull, siis heidetakse eelnõu kõrvale. Kui kiri, siis läbib esimese lugemise. Tuleb kiri! Muudate oma häält? "Minul on hääl ammu olemas," kostab Nool, kes on varem seksuaalvähemuste suunal korduvalt hambaid teritanud ja soovitanud neil isegi arsti juurde minna. Kolmik ütleb, et seadusandlus pakub niigi võimalusi, kuidas oma suhteid reguleerida. Pole vaja eraldi kooseluseaduse varjus homoabielu seadust. "Eesti riik on väga tolerantne. Homoseksuaale pole kiusatud siiani ega kiusata ka tulevikus," leiab Nool.

Tema münt pani täppi. Esimesel lugemisel toetas eelnõu maha hääletamist vaid 32 saadikut, sellele oli vastu ja pooldas eelnõuga edasi minemist 45, hääletamata jättis 22, kaks saadikut puudus. Arutelu jätkub sügisel.

Kirgi kütab see ilmselt ka suvel. Teravalt on näha seegi, kuidas vastanduvad endised koalitsioonipartnerid IRL ja Reformierakond. IRL kritiseeris ka arutelu ajal paljuski eelnõu kvaliteeti ja mõtet. Näiteks torgati sellegagi, et teoreetiliselt võiks sugulastega kooselulepingu sõlmida. Eelnõu üks eesvedajaid Valdo Randpere (Reform) on pahur nii venitamistaktika kui ka kooseluseaduse mõnitamise pärast.

"Eks ta on näide halvast lahutusest. IRL leiab, et Reformierakond jättis nad maha, käivad ja jagavad iga väikest soolatopsi ühisvaras. Nad loodavad nii kätte maksta, või vastupidi, armsamaks muutuda."