JÄÄMURDJA SAJAND: Vabaõhuetenduse nimiosas on Suur Tõll, peaosades Üllar Saaremäe ja Loore Martma, solist Jarek Kasar. Foto: TIINA KÕRTSINI
Inimesed
19. juuni 2014, 07:00

Jaanus Rohumaa lavastas Suure Tõllu loo: raskeim oli kokku võtta sada aastat ajalugu!

"Suurem osa faktidest, mis etenduses sees, on tõesed. Aga kõrval jookseb ka üks armastuslugu, mis on natuke romantilisem ja müstilisem," vihjab lavastaja Jaanus Rohumaa , mida saab publik näha täna ja homme õhtul Lennusadamas etenduvas tükis "Jäämurdja sajand".

Lavastuse kangelane ja keskseim näitleja on aurik-jäämurdja Suur Tõll. "Laev on nii kõnekas ja räägib väga palju enda eest," tunnistab Rohumaa. Tüki tegevustik algab aastal 1914, kui jäämurdja jõudis esimest korda Tallinna, kandes tookord veel nime Tsar Mihhail Feodorovitš.

"Kõige raskem oligi kompresseerida sada aastat päris keerulist ajalugu ühte etendusse: et kõik oleks arusaadav, huvitav ja õige. Suur Tõll käis ikkagi kahes maailmasõjas, sellest ei pääse 20. sajandi puhul üle ega ümber," mõtiskleb Rohumaa ja meenutab, et näidendit ette valmistades tuhniti põhjalikult arhiivides, omajagu aitas materjalide, mälestuste ja fotodega muidugi ka meremuuseum. Ajaloo ja armuloo kirjutas näidendiks "Jäämurdja sajand" Kristiina Jalasto.

Alguses oli plaan mängida lavastust ainult korra. "Aga siis mõtlesime, et kui oleme juba nii palju energiat kulutanud, siis võib-olla mängiks kaks!" ütleb Rohumaa.

Üleeilse isikliku kogemuse põhjal annab lavastaja Lennusadamasse etendust vaatama tulevale publikule nõu: riietuge soojalt! "Võtke vihmakeep kaasa. Etendus ei ole küll väga pikk – kaks tundi – aga ilm on väga heitlik," manitseb Rohumaa.

Ühtlasi soovitab ta kasutada juhust ja külastada niipea kui võimalik ka laeva ennast. "Päriselt, see on ajarännak, mis viib sada aastat tagasi!"